Den svenske sentralbanken holder nullrenten

Riksbanken forventer å holde nullrenten ut tredje kvartal i 2024.

Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves vil også fortsette å kjøpe verdipapirer i 2021.
Publisert: Publisert:

Riksbanken, den svenske sentralbanken, melder tirsdag at de holder styringsrenten på null. Nullen forventes å holdes ut prognoseperioden som strekker seg til tredje kvartal i 2024, opplyser banken.

Det er i tråd med forventningene, ifølge Dagens Industri.

De vil også fortsette å kjøpe verdipapirer i 2021. Dette innebærer at kjøpstakten fortetter og trappes ned, men at rammen for verdipapirkjøp vil utnyttes fullt ut i 2021, opplyser Riksbanken.

– Svensk økonomi har hentet seg inn igjen raskt, skriver banken i meldingen.

De forventer også at inflasjonen midlertidig vil bli høyere enn to prosent det kommende året, før den synker tilbake.

– For at inflasjonen mer varig skal ligge nære målet på to prosent må pengepolitikken fremdeles være ekspansiv, skriver banken.

Riksbanken trekker frem at samtidig som at flere vaksineres og restriksjoner lettes har den globale veksten økt. Men at i fattige land med lite tilgang på vaksiner skaper pandemien fremdeles problemer.

– Stigende etterspørsel globalt og transportproblemer har ledet til at konsumentprisene øker raskt på flere områder. Men prisoppgangen vurderes til i stor grad å være tilfeldig, skriver banken, og legger til at når veksten roer seg forventer de at flaskehalsene løsnes opp og inflasjonen dempes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om