Baner vei for kinesisk rentekutt

Den kinesiske inflasjonen var på sitt laveste på nesten to år i november.

Publisert:

Kinesiske priser vokser med tregeste fart på nesten to år, etter et kraftig fall i inflasjonen, opplyser det kinesiske statistikkbyrået torsdag.

Dette gir sentralbanken større albuerom til å foreta større kutt i styringsrenten for å få fart i den økonomiske veksten i verdens fjerde største økonomi.

Konsumprisene steg med 2,4 prosent i november fra året før. Dermed er prisveksten i ferd med å sakke ned farten, ettersom inflasjonen i oktober var på betydelig høyere 4 prosent, ifølge Bloomberg.

- Vi skal ikke lenger tilbake enn til april for å finne inflasjonstall over 8 prosent, påpeker analytiker Bjørn-Erik Orskaug i en morgenrapport fra DnB Nor Markets.

Svakere enn ventet

Prisveksten i november var også betydelig svakere enn forventet i markedet på forhånd. Snittet av anslagene til 18 økonomer nyhetsbyrået har snakket med var på 3,3 prosent, altså nesten et helt prosentpoeng høyere enn det som ble resultatet.

- Avtakende inflasjon vil gi større rom for at sentralbanken kan bruke renten til å styrke veksten, sier Li Wei, økonom ved Standard Chatered Bank i Shanghai til Bloomberg.

- I verste fall kan det bli inflasjon der produsenter kutter prisene, får lavere marginer og kutter lønninger, noe som etter hvert vil senke konsumet, frykter Wei.

Deflasjonsfrykt

Deflasjonsfrykten har dermed nådd verdens fjerde største økonomi, etter å ha hjemsøkt flere land i både Europa, Japan og USA.

Flere land der sentralbanksjefene for bare et halvt år siden fryktet inflasjonen, er nå tilsvarende nervøse for det motsatte: fallende priser.

De fallende prisene er langt fra kinesernes eneste bekymring: Onsdag tikket det inn statistikk som viste at den kinesiske eksporten falt med 2,2 prosent i november sammenlignet med november i fjor.

Det er et skarpt fall fra måneden før, da veksten var på positive 19 prosent. Også importen faller raskt, ifølge The Economist.

Les også: Sjokktall fra Kina

Flere nyheter på E24.

Publisert: