Økonomisk boom skal redde den første Trump-talen

Den amerikanske økonomien går så det suser. Det må Donald Trump bruke for alt det er verdt i sin første State of the Union-tale for å unngå et katastrofevalg til høsten. 

FØRSTE TALE: Trump holdt tale for en samlet kongress i februar i fjor, men holder sin første ordentlige State of the Union-tale natt til onsdag norsk tid.

Foto: Jim Lo Scalzo AP
Publisert:

Donald Trump holder sin aller første State of the Union-tale natt til onsdag norsk tid.

Økonomi, infrastruktur, handel, innvandring og sikkerhet vil bli hovedtemaene i i en tale som skal fremheve tverrpolitisk samarbeid foran en splittet kongress, skriver CBS News.

Mye står på spill: Én av tre amerikanere mener årets tale er viktigere enn tidligere taler, viser tall fra Pew Research Center.

En rekke amerikanske medier skriver at den upopulære Trump må benytte talen til å unngå et katastrofevalg for republikanerne i mellomvalget senere i år.

På Trumps gjesteliste står blant annet ofre for gjengvoldtekt, en politibetjent som har adoptert et barn fra narkomane foreldre, en transperson som er soldat, samt førstedame Melania som nylig uteble fra toppmøtet i Davos etter utroskapsrykter mot presidenten.

I bakgrunnen ruver Russland-etterforskningen og en mulig storkonflikt knyttet til Nord-Korea som en mørk sky.

Les mer: Kennedys grandnevø skal utfordre talen til Trump

Økonomien først

Men USAs økonomi vokser og børsene har hatt en rekordsterk start på 2018.

Trump vil mest sannynlig melke den økonomiske oppgangen - det en talsperson har kalt «the Trump bump» - for alt den er verdt.

Trumps hovedpunkter vil trolig være de samme som i en tale på World Economic Forum i Davos, nemlig at massive skattekutt på rundt 1,5 trillioner dollar, tilsvarende 11,5 trillioner norske kroner, har gjort USA «open for business» nok en gang.

Trump prioriterer «USA først», men er samtidig åpen for det han kaller rettferdige handelsavtaler.

I tillegg forventes det at Trump utdyper infrastrukturplanen sin.

Les også

Trump tar æren for børsrally: Dette sier ekspertene

Presidenten ønsker å investere 1.000 milliarder dollar (7.700 milliarder norske kroner) i infrastruktur som veier, jernbaner og broer, men det er så langt uklart hvordan dette skal finansieres.

Ifølge ING kan talen gi utslag på dollaren, som tirsdag ligger nokså flatt på 1,24 mot euroen etter å ha svekket seg gjennom det siste året, i form av frykt for proteksjonisme og spekulasjoner om en svakere dollar som er bra for eksport.

Les mer: USAs finansminister: Nå er sterk dollar best

Krever 193 milliarder til grensemuren

Trump ventes også å bruke talen til å snakke om sikkerhetspolitikk. Terrorisme troner øverst på listen over hva amerikanere mener politikerne bør prioritere, ifølge Pew Research Center.

Republikanernes splitter nye rammeverk for innvandring, som Demokratene allerede har forkastet, blir derfor mest sannsynlig nevnt.

Rammeverket åpner for å gi statsborgerskap til millioner av unge, udokumenterte innvandrere - såkalte «Dreamers» - i bytte mot 25 milliarder dollar, eller 193 milliarder norske kroner, til grensemuren mot Mexico.

Les også

Statoil-sjefen: Slik var min middag med Trump

Les også

– Politikk den største trusselen

Les også

Trump tar æren for børsrally: Dette sier ekspertene