Vestlige luftangrep har redusert IS' oljeproduksjon

Den vestlige militærkoalisjonens luftangrep mot Den islamske stat (IS) har i betydelig grad redusert opprørsgruppens mulighet til å produsere olje, ifølge IEA.

IS-ANGREP: USS Philippine Sea (CG 58) fyrer av et Tomahawk-missil.
Publisert: Publisert:

Luftangrepene har ført til at produksjonen har sunket fra rundt 70.000 fat per dag i sommer og til rundt 20.000 fat per dag, viser en rapport som ble presentert av Det internasjonale energibyrået (IEA) tirsdag.

USA og de allierte landene har gjennomført luftangrep mot opprørsgruppen i Irak siden august, og har rettet målrettede luftangrep mot oljeraffinerier som kontrolleres av gruppen. Samtidig har tyrkiske og irakisk kurdiske myndigheter slått hardt ned på IS' smuggling av råolje, som ifølge beregninger kan ha gitt den radikale gruppen en gevinst på mellom 1 og 3 millioner dollar, noe som tilsvarer mellom 6,5-20 millioner norske kroner.

IS er avhengig av bensin og diesel i sine krigshandlinger, og angrep mot oljeraffinerier som kontrolleres av gruppen vil svekke deres militære kapasitet.

Til tross for daglige luftangrep fra koalisjonens side, er opprørerne nå bare 12 kilometer unna flyplassen i landets hovedstad Bagdad. IS har tatt kontroll over nærmere halvparten av den syriske grensebyen Kobani og store deler av Iraks største provins, al-Anbar, siden de startet sin offensiv i juni.

Les også:

Tyrkia avviser at USA får bruke flybaseIS nærmer seg syrisk grensebyAngrep mot IS-kontrollerte oljeraffinerier i Syria

Publisert: