- Mafiaen er Italias største bank

- Det er blitt en nasjonal krisesituasjon, hevder motstandsorganisasjon.

DEN GAMLE SKOLEN: Mafiasjef Michele Zagaria i Casalesi-klanen, ble tatt i desember i fjor nær Napoli, etter 16 år på rømmen.

ROBERTO SALOMONE
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Organisert kriminalitet har strammet grepet rundt den italienske økonomien, og har etter finanskrisen blitt Italias største «bank», melder Reuters.

Den trange økonomien i Italia har gjort det vanskeligere for kapitalskrikende bedrifter å låne penger fra banker, noe som har medført at mange har sett seg tvunget til å låne penger fra mafiaen, hevder en rapport fra SOS Impresa, en organisasjon som jobber mot mafiavirksomhet.

«Utlån fra kriminelle grupper er blitt en nasjonal krisesituasjon» (...) «Med 65 milliarder euro i likviditet, er «Mafia AS» Italias største bank», står det i rapporten.

Ifølge rapporten omsetter organisert kriminalitet i Italia for rundt 140 milliarder euro årlig, der overskuddet skal ligge på rundt 100 milliarder euro.

Den sier også at rundt 200.000 bedrifter har vært knyttet til utpressing fra mafia, og som en følge av dette skal flere tusen ha mistet jobben.

Mafia i ny drakt

Mafiavirksomheten har også modernisert seg betraktelig, og skiller seg ut fra den klassiske stereotypien. Nå er mafiaen en organisert lånevirksomhet som opererer på et høyt nivå med et profesjonelt nettverk.

«Dette er utpressing med en ren fasade. Gjennom yrkene deres kjenner de mekanismene i det legitime markedet , og de kjenner ofte ofrenes finansielle situasjon godt», står det i rapporten.

Større nedslagsfelt

Mafiavirksomheten får et stadig større grep om Italia, og herjer nå mye mer utenfor de tradisjonelt mafiatunge sonene, som blant annet Napoli og Palermo.

I økende grad ser man at mafiaen begynner å operere i mer velstående regioner. Blant annet i regionen Lombardy, som rommer motebyen Milan, ser man nå at mafiaen får sterkere og sterkere fotfeste.

LES OGSÅ:

  • Fitch: - Krisen i Italia intensiveres
  • Italia skal låne 155 milliarder før nyttår
  • Klart for opptur i Europa
Publisert:

Flere artikler

  1. Mafialand på konkursens rand

  2. Mafia for retten i skandalerammet Roma

  3. Ti italienske byer kan gå konkurs

  4. EU gir Italia 400 millioneri søppelbot

  5. Forskere: Sitronkrise kan ha skapt mafiaen