Tilbake etter milliardtap

Han gamblet bort 11 milliarder kroner og kjørte Barings Bank i grøfta. Nå er traderen Nick Leeson tilbake.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Forrige uke var Nick Leeson i Sverige for å fortelle hvordan han egenhendig kunne knekke Barings Bank, Englands eldste investeringsbank med røtter tilbake til 1762.

- Jeg har blitt hardt straffet for min feil. Men jeg er ikke her for å glorifisere kollapsen av Barings Bank. Min historie er fryktelig mislykket, og jeg ønsker det aldri hadde hendt. Men når er historien en gang slik den er, og jeg tar ansvar for alt som har skjedd og skylder ikke på noen andre, uttalte Leeson på et foredrag i Stockholm forrige uke, skriver di.se.

Leeson reiser for tiden rundt og forteller hvordan Barings Bank kunne kollapse på grunn av én mann.

Ung og uredd

Historien om Nick Leeson og Barings Bank startet på begynnelsen av 90-tallet da en 25 år gammel Leeson ble sendt til Singapore som ansvarlig for bankens asiatiske tradingavdeling.

Leeson var ung og ikke redd for risiko. Han startet en vill handel med finansielle instrumenter.

I starten skuffet han inn penger, og i en periode sto han for 10 prosent av inntjeningen til Barings Bank.

Satset stort

Men etter hvert snudde lykken og pengene forsvant raskt ut. Leeson skjulte tapene for sine sjefer, og samtidig stolte han på det gamle munnhellet hos meglerne: "When in trouble, double".

- Det var en redsel for å mislykkes som drev meg til det. Jeg levde i en fremgangsrik verden, der det å mislykkes ikke ble akseptert. Jeg hadde aldri noen plan utover å handle fra dag til dag. Slik holdt jeg på i tre år. Jeg levde i troen på at jeg kunne komme meg ut av situasjonen. Om ikke i morgen, så om en måned. Men jeg gravde meg bare dypere ned, sier Leeson til di.se.

Flyktet

Det hele endte i en fryktelig krasj, og da støvet hadde lagt seg, var 862 millioner pund (10,8 milliarder kroner) tapt for Barings Bank.

Traderen forlot Singapore da han forsto hvor det bar, men ble til slutt arrestert og utlevert til Singapore. Der ble han dømt til 6,5 år i fengsel, men slapp ut i 1999 - to år før tiden.

Tapet ble for tungt å bære for Barings Bank, og nederlandske ING tok over banken for ett pund i 1995.

Historien var så utrolig at det i 1999 ble laget en film, Rogue Trading, med Ewan McGregor i hovedrollen som Nick Leeson. Filmen er basert på Leesons selvbiografi.

- Ignorerte regler

Leeson sier i intervjuet med di.se at den engelske sentralbanken, Bank of England, lenge visste at noe var galt.

Regelverket tilsier at en bank bare kan ha 20 prosent av sin kapital plassert i et datterselskap. I Singapore gamblet Leeson det dobbelte av Baring Banks totale kapital.

- Bank of England ignorerte sine egne regler. Bank of England fikk rapporter, men lot det pågå i lang tid, sier Leeson til di.se.

Han er også kritisk til Barings Bank.

- Holdningen var å tøye reglene så mye som mulig for å maksimere inntjeningen for banken, sier Leeson.

Venter skandaler

Bankenes risikohåndtering er blitt langt bedre siden Leeson var på topp, men traderen tror det vil skje flere skandaler.

- Det kommer alltid til å være et menneskelig risikoelement og i tilfellet med Barings var det dessverre meg, sier Leeson til di.se

Handler igjen

Til tross for at Leeson står bak en av de mest spektakulære kollapsene i finanshistorien, er traderen i gang igjen. Nå handler han valuta, nærmere bestemt pund og dollar.

- Jeg liker volatiliteten i valuta. De handles lite som derivat, sier Leeson.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Mannen som veltet Englands eldste bank

  2. Nye nederlag for milliardbedrager

  3. Budrunder om Nick Leeson

  4. Én megler tapte 11 milliarder for UBS

  5. De verste CV-bløffene