EU advarer Tyrkia mot gassutvinning i Middelhavet

EU ber Tyrkia stanse planene om olje- og gassutvinning ved Kypros og i det østlige Middelhavet. Slik utvinning er ulovlig, fastslår unionen.

Hellas' utenriksminister Nikos Dendias (t.v.) og Kypros' utenriksminister Nikos Christodoulides under et møte i Aten mandag forrige uke. Begge er sterkt kritiske til Tyrkias leteboring utenfor Kypros og andre områder av det østlige Middelhavet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa torsdag at Tyrkia kommer til å lete etter gass i det østlige Middelhavet så fort som mulig etter å ha signert en avtale med Libya i november.

– Det trengs konkrete tiltak for å skape en atmosfære som fremmer en velvillig dialog, sa EUs utenrikspolitiske talsmann Peter Stano søndag.

– Tyrkias planer om flere undersøkelser og boreaktiviteter i et større område, går dessverre i motsatt retning, la han til.

Samme dag anklaget Kypros Tyrkia for å drive med piratvirksomhet i landets territorialfarvann.

Tyrkias avtale med Libya utvider den tyrkiske kontinentalsokkelen i Middelhavet, noe som har ført til skarpe protester fra Hellas og Kypros.

Ifølge tjenestemenn i EU kan det bli en diskusjon om mulige EU-sanksjoner mot Tyrkia allerede når EUs utenriksministre møtes i Brussel mandag.

Hellas mener at avtalen mellom Libya og Tyrkia ikke respekterer landets maritime rettigheter rundt Kreta. Fra før av har Tyrkia provosert Kypros ved å sende leteskip til områder utenfor kysten av den delte øya, der det kun er den gresk-kypriotiske delen som er internasjonalt anerkjent.

Erdogan avviser det han kaller EUs ultimatum og minner om at landet huser fire millioner flyktninger som når som helst kan bli sendt videre til EU.

Les også:

Les også

Javid avviser britisk tilpasning til EU-regler

Les også

Vår Energi sentral i gassløsningen for Barentshavet: – For tidlig å konkludere

Les også

Lav gasspris og økt usikkerhet: Tror Norge vil holde igjen

Publisert: