Tyskland faktasjekket Trumps klimatale

Fant 12 feil, fire eksempler på villedende informasjon og to tvilsomme kommentarer i Trumps klimatale, i en grundig faktasjekk på seks A4-sider.

BLIR FAKTASJEKKET: Den tyske regjeringen har faktasjekket Donald Trumps tale fra 1. juni da han kunngjorde at han ville trekke landet ut av Parisavtalen, i rosehagen utenfor Det hvite hus.

Foto: Saul Loeb AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skapte irritasjon og frykt blant globale ledere da Donald Trump 1. juni gikk på talerstolen i rosehagen i Det hvite hus.

Han skulle trekke landet ut av Parisavtalen, som 148 land har ratifisert, og oppga som grunn at den straffer USA.

Men det er bare en av mange påstander i talen som er feil.

Det viser en faktasjekk som det tyske miljøverndepartementet har gjort.

Faktasjekken avdekker 12 feil, fire villedende kommentarer og to tvilsomme kommentarer i Trumps tale, ifølge den tyske regjeringen.

Det kom sterke reaksjoner da Trump kunngjorde sin beslutning for snart to uker siden. Den tyske miljøvernministeren Barbara Hendricks var ikke noe unntak.

– Skaden dette gjør mot multilateralt samarbeid er enda mer alvorlig enn skaden som gjøres mot internasjonal handling i klimasaken, sa hun samme dag.

Dette er noen av korreksjonene tyskerne lister opp i faktasjekken på seks A4-sider:

Dette sa Trump: «Jeg kan ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA.»

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Tysk faktasjekk: Feil. Avtalen er ikke en straff mot noen eller noe enkeltland.

Dette sa Trump: «Kina kan øke utslippene i svimlende antall år – 13. De kan gjøre hva de vil i 13 år. Ikke vi.»

Tysk faktasjekk: Feil. USA kan gjøre som landet vil. Parisavtalen legger opp til at hvert land bestemmer selv hva det vil bidra med. Kina legger riktignok opp til en topp i utslippene i 2030, men vil trolig nå toppen langt tidligere.

Det er også viktig at USA har 20 tonn i årlige CO₂-utslipp per hode, mens Kina bare har halvparten, noe som ikke er rettferdig, understreker det tyske miljøverndepartementet.

GRUNDIG SJEKK: Det tyske miljøverndepartementet faktasjekker Trumps klimatale 1. juni over seks A4-sider.

Foto: Bundesministerium für Umwelt

Dette sa Trump: «Den nåværende avtalen stopper effektivt utbyggingen av rent kull i Amerika.»

Tysk faktasjekk: Feil. Parisavtalen stenger ikke for å utvikle «ren» kullteknologi, men legger derimot opp til karbonfangst- og lagring.

Dette sa Trump: «Kina vil få lov til å bygge hundrevis av ekstra kullkraftverk. Så vi kan ikke bygge kraftverkene, men de kan.»

Tysk faktasjekk: Feil. Parisavtalen forbyr ingen fra å bygge kullkraftverk. Kina tar grep for å nå sine egne forpliktelser, og har til og med sagt at det vil stoppe byggingen av over 100 kullkraftverk.

Dette sa Trump: «India vil få lov til å doble sin kullproduksjon innen 2020. Tenk på det: India kan doble sin kullproduksjon. Vi skal kvitte oss med vår. Selv Europa får lov til å fortsette å bygge kullkraftverk.»

Tysk faktasjekk: Feil. Ingen tvinges til å fase ut kullproduksjon. Avtalen er bygget på landenes egne utslippskrav («nationally determined contributions», NDC). Hvis USA vil, kan det bygge kullkraft, men redusere utslippene på andre områder.

I tillegg vokser India langt raskere enn USA, men landet har fortsatt CO₂-utslipp per innbygger som ligger 40 prosent under verdensgjennomsnittet.

Dette sa Trump: «Selv om Parisavtalen ble fullt ut gjennomført, med totalt samarbeid fra alle nasjoner, er det anslått at den bare ville redusere temperaturen med to tiendedels grader Celsius innen 2100. En liten, liten endring.» (se bildet øverst i saken)

Les også

Sol vokser mye mer enn ventet

Tysk faktasjekk: Feil. Herr Trump viser til en rapport fra Massachussetts Institute of Technology (MIT) i 2015. Tallene er for så vidt riktige, men rapporten talte bare de frivillige klimaforpliktelsene som var kommet før august 2015. Mange forpliktelser kom inn etterpå. Dessuten skal forpliktelsene skjerpes etter hvert, sier den tyske regjeringen.

Dette sa Trump: «Faktisk vil 14 dager med karbonutslipp fra Kina alene overgå Amerikas kutt – og dette er en utrolig statistikk – ville overgå Amerikas forventede reduksjoner i år 2030.»

Tysk faktasjekk: Feil. Dette er en uriktig påstand uten noen basis i fakta.

Les også

Avis: Trump vil ha solcelle-mur

Kaller påstander «tvilsomme»

I tillegg finner tyskerne det blant annet tvilsomt at USA kan tape 2,7 millioner jobber innen 2025 på grunn av klima- og miljøpolitikken, en påstand som skal være fremsatt i en rapport sponset av US Chamber of Commerce.

Den tyske regjeringen finner det også tvilsomt og villedende at USA vil miste 440.000 industrijobber på grunn av strengere klimapolitikk, et tall fra samme rapport. Snarere viser utredninger fra OECD at flere klimatiltak vil kunne føre til flere jobber.

Trumps påstander i talen om at USA betaler milliarder på milliarder av dollar mens mange andre land ikke betaler noe, er også villedende, skriver Tysklands regjering i faktasjekken.

Les også

Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

USA er en av de største aktørene innen klimafinansiering, med et bidrag på rundt 5 milliarder dollar i året. Per innbygger betaler USA likevel mindre enn mange europeiske land, påpeker det tyske miljøverndepartementet.

Langet ut mot fond

I talen gikk Trump også ut mot FNs Green Climate Fund, som skal finansiere klimatiltak i fattigere nasjoner, og som var et viktig element for å få mange u-land til å godta Parisavtalen.

Tyskernes faktasjekk lister opp flere feil rundt Trumps påstander om at mange andre land slipper å betale og at ingen vet hvor pengene går til.

Det er nemlig mange land som har forpliktet seg til å sette penger inn i fondet, og fondet kommer jevnlig med rapporter som beskriver hvor pengene går. USA er i tillegg representert i fondets styre, understreker den tyske regjeringen.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Klima
 3. Fornybar energi
 4. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Avviser at det finnes en Kina-«scam»

 2. IEA: Flatt tiår for kullbransjen

 3. Fransk finanskjempe setter sluttdato for kull

 4. Annonsørinnhold

 5. Storebrand utfordrer Oljefondet: Kaster ut flere kullgiganter

 6. – Direkte pinlig