Samtaler strandet før EU-toppmøte: Dette er britenes irske brexit-hodepine

I desember i fjor ble det varslet at britene hadde gitt etter for krav om den irske grensen. Nå ser det ut til at grenseovergangen nok en gang er det som stopper forhandlingene.

IRSK GRENSE: EUs sjefforhandler Michel Barnier (nummer to fra høyre) besøkte i fjor den omstridte irske grensen sammen med en delegasjon irske politikere.
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Den irske grensen er ikke som Svinesund, det er 200 overganger hvor man ved en hard grense både må få fortolle og kontrollere produktstandarder, sier Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI.

Han sier statsminister Theresa May i beste fall må bryte politiske løfter, og i verste fall ender opp med at regjeringen faller rundt spørsmålet om den irske grensen.

Det har de siste ukene versert rykter om at man nærmer seg enighet i brexitforhandlingene, og flere medier meldte at det kunne skje i løpet av søndagens møter mellom sjefforhandlerne i EU og Storbritannia.

Men natt til mandag fikk NTB bekreftet at ingen enighet er nådd, og at alle samtaler legges på is frem til onsdagens EU-toppmøte.

«Til tross for intens innsats er noen spørsmål fortsatt åpne», skriver EUs forhandlingsleder Michel Barnier på Twitter og referer til spørsmål rundt den irske grenseovergangen.

Det til tross for at det i desember kom meldinger som tydet på at utfordringen hadde fått en løsning.

EUs mål er å være enige om de viktigste prinsippene i forhandlingene i løpet av onsdagens EU-toppmøte i Brussel.

Les på E24+

Siste brexit-bølge skyller inn over Norge: Tre konklusjoner om kaoset

Det største problemet

EU har tidligere foreslått at Nord-Irland skal forbli i EUs tollunion, og at tollgrensen dras gjennom Irskesjøen.

Det har den konservative fløyen i den britiske regjeringen reagert kraftig på, og mener dette svekker Storbritannias suverenitet.

– Dette er egentlig en utfordring forhandlerne kan bli enige om, og er i stor grad et politisk problem i Storbritannia, som gjør det ser ut som at May ikke kan komme til enighet om en irsk grense uten å felle regjeringen, sier Sitter.

Les også

Skjebneuke for brexitforhandlingene: Dette skjer denne uken

EU har modifisert sin tone noe i ettertid, og sagt at varer ikke nødvendigvis må inspiseres i havner og på flyplasser, men ved produktets destinasjon.

Statsminister May har gitt svært lite informasjon i etterkant av utspillet av EU, bortsett fra at hun vil komme med en egen plan i løpet av kort tid, og det er slik situasjonen står nå.

BIs Sitter mener det er bemerkelsesverdig hvor lite oppmerksomhet den irske grensen fikk før avstemmingen.

Les også: (+) Hva skjer dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale på plass?

– Det var ingen som snakket om dette. Regjeringen og David Cameron trodde de ville gå seirende ut av en brexit-avstemming, så jeg mener dette er et resultat av direkte arroganse fra det konservative partiet, sier professoren som legger til at problemstillingen kom som en overraskelse på de fleste.

Konflikten kan blusse opp

FARLIG: Eksperter mener tollstasjoner mellom Nord-Irland og Irland kan bli et farlig symbol på en konflikt som fort kan blusse opp igjen. Bildet er fra en minnestund for falne frivillige under krigen. IRA medlemmene som døde i kamp under konflikten hylles fremdeles som helter.

Mays samarbeidsparti og regjeringspartner i Nord-Irland, DUP, vil i likhet med den konservative fløyen i regjeringen, ikke godta noen ekstra fortollingssoner i Nord-Irland.

– Tollstasjonene pleide å være et mål for IRA under krigen, og har stor symbolverdi. Om det på nytt bygges tollstasjoner i Nord-Irland skal det ikke mye til før konflikten blusser opp igjen, sier professor Sitter.

Les også: (+) Slik kan brexit påvirke engelsk fotball

EU vil mest sannsynlig, ifølge BBC, innkalle til et siste møte i midten av november, hvor ambisjonen er å signere og godkjenne den endelige avtalen.

Sitter tror britene til slutt vil ende opp med en avtale lik Norges EØS-avtale, eller at regjeringen bryter sammen.

– I Norge er det tradisjon for at regjeringen inviterer inn de andre store partiene i slike store spørsmål, men den britiske regjeringen har holdt fast på at de vil komme med en løsning på egen hånd.

En tredje mulighet er en såkalt Canada-avtale, en frihandelsavtale så å si uten tollbarrierer, men uten flyt av tjenester og større regulatoriske utfordringer når det kommer til handel. Men May uttalte i september at «ingen avtale med EU er bedre enn en Canada-avtale», skriver The Guardian.

Les også

Utenriksminister har ikke gitt opp brexit-avtale: – Vi kan komme i mål

– Mest sannsynlig ingen avtale

Lederen for nord-irske regjeringspartiet DUP uttalte senest mandag at han ikke tror partene vil komme til enighet.

– Det er uunngåelig at vi nå ender opp med brexit uten en avtale, sier Sammy Wilson, partiets taleperson til Belfast News Letter.

Han mener EU har trengt May opp i et hjørne, og at det ikke finnes noen alternativer som vil få flertall i underhuset.

Også Irlands ambassadør til Storbritannia, Adrian O’Neill, sa til BBC mandag morgen at hendelsene i Brussel er et tilbakeslag, at tiden renner ut, og at forberedelsene på en brexit uten avtale har blitt intensivert.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. EU: Realistisk med brexit-avtale innen få uker

  2. EU river i stykker tidsplanen for brexit

  3. Brexitsamtalene fortsetter i det stille

  4. Barnier bekrefter at irskegrensa kan senke brexitavtalen

  5. EU vil gi brexit-forhandlingene litt mer tid