Sveriges sentralbank: «Alt er forandret på to uker»

Situasjonen har forverret seg «eksepsjonelt raskt», sier Sveriges sentralbank etter en spørrerunde blant storselskaper. «Alt er forandret på to uker», skriver banken.

Illustrasjonsbilde: Arbeid med en Volvo XC-90 i Torslanda. Volvo har stengt ned produksjonen i Sverige etter coronakrisen.

Volvo
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den svenske Riksbanken har snakket med en rekke store bedrifter i forbindelse med en undersøkelse som gjøres tre ganger i året.

I løpet av intervjurundene i februar og mars har situasjonen forverret seg «eksepsjonelt raskt», skriver Riksbanken.

Det er særlig i de siste to ukene at svenske bedriftene virkelig har begynt å merke effekten av coronapandemien, og alt er forandret, ifølge Riksbanken.

Sverige er en av Norges viktigste handelspartnere, og aktiviteten i svensk økonomi er derfor viktig også for Norge. Dette er noe av det store svenske bedrifter melder om i Riksbankens spørreundersøkelse:

 • produksjonen er utsatt for forstyrrelser
 • etterspørselen faller
 • finansieringen er blitt vanskelig
Les også

Kontantstøtte til bedrifter: – Helt ekstraordinært

Begynner å stenge ned

«Tiden er alt vi teller, vi blør hver dag», sier en av bedriftene som Riksbanken har intervjuet de siste ukene.

Deler av industrien i Sverige begynte i forrige uke å stenge ned fabrikker. Dette skjer særlig på grunn av restriksjoner og stengte grenser i Europa, som hindrer ansatte å komme seg på arbeid og transportere varer.

Det har derimot ikke vært noe stort problem med mangel på råvarer fra Kina, hvor produksjonen nå er i ferd med å komme i gang igjen etter at landet tidligere i år stengte ned mye virksomhet grunnet coronakrisen.

«Industrien utsetter også investeringer og vedlikehold av anlegg, blant annet for å holde kostnadene nede. Det får effekter videre ut i økonomien gjennom at underleverandører mister inntekter», skriver Riksbanken.

Svenske bedrifter opplever fallende etterspørsel og salg etter coronakrisen.

Riksbanken
Les også

Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger

Verre enn 2008

Sentralbanken sier at problemene brer seg i svensk økonomi. Eksportbedrifter i for eksempel bilindustrien rammes av fallende eksportinntekter, og det gjør at underleverandørene deres også rammes.

Storselskapene i Sverige sier at leverandørkjeden sliter med å selge varer på kreditt fordi de ikke har penger.

«Jeg var med under Lehman/finanskrisen i 2008 og synes det vi ser her er verre, faktisk», sier en av Riksbankens kontakter.

Les også

Helge Lund: Viruset setter verden under stort press

Sliter med etterspørselen

Økt frykt for smitte i svenske husholdninger drar ned etterspørselen i mange bransjer, fordi flere isolerer seg hjemme, påpeker Riksbanken.

Sverige har ikke stengt ned virksomheter i samme grad som Norge, men mange selskaper risikerer å måtte stenge ned fordi etterspørselen stuper.

«Reiseselskaper, hoteller og restauranter rapporterer om et ekstremt stort tap i salget de siste ukene. Om situasjonen ikke endres snart, mener man at virksomheter må stenges ned», skriver Riksbanken.

«I kontrast til dette står dagligvarehandelen, som har sett kraftig økt salg, ikke minst av hermetikk, toalettpapir og legemidler», skriver Riksbanken.

Også klesbutikker opplever fall i omsetningen. Handels- og tjenestenæringen kutter kostnader. Mange må kutte lønnen, og det blir hyret inn færre midlertidig ansatte, og noen må kutte antallet ansatte, skriver Riksbanken.

Les også

Ap krever svar om virusunntak: Laksegigantene må delta i dugnaden

Sliter med å betale regninger

Som i Norge sliter mange svenske selskaper med likviditeten. Bedrifter mister inntekter, og mangler derfor penger til å dekke husleie, forsikringer, lønn og andre faste kostnader.

«Flere industriselskaper mener vilkårene for finansiering har blitt dårligere, og mangel på likviditet ses på som det største problemet. Gitt turbulensen i finansmarkedene er det vanskelig å finansiere seg gjennom kredittbrev eller obligasjoner», skriver Sveriges sentralbank.

«Det er stort behov for hjelp gjennom den akutte perioden, samtidig som bankene opplever seg overbelastet med forespørsler», skriver Riksbanken.

Det er også de mest utsatte bransjene som opplever det som vanskeligst å få lån av bankene, påpeker sentralbanken.

Riksbankens bedriftsundersøkelse har blitt gjennomført blant 31 store selskaper i februar, med tilleggsintervjuer hos 50 selskaper gjennom to perioder i mars, senest den 16. til 19. mars.

Les på E24+

Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Riksbanken
 3. Sverige
 4. Bedrift
 5. Økonomi
 6. Industri
 7. Dagligvarehandel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norges Bank holder dollar-auksjon torsdag

 2. Stormberg-eier frykter skyhøy ledighet: – Vi risikerer en tapt ungdomsgenerasjon

 3. Høyer har laget fem scenarioer for fremtiden: – Det verste heter «veldig pessimistisk»

 4. Annonsørinnhold

 5. Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

 6. Nordic Choice permitterer minst 7.500 ansatte i Norden