Danske Bank frykter sjokk mot verdensøkonomien: – 30 prosent sannsynlighet for resesjon

Danske Bank mener handelskrig, brexit-kaos og en militærkonflikt i Midtøsten er risikofaktorene som kan knekke verdensøkonomien. Men sjansen er fortsatt størst for at vi unngår globale nedgangstider, ifølge banken.

MØRKE SKYER: Europas største økonomi, Tyskland, er trolig på vei inn i resesjon.
Publisert: Publisert:

Bakteppet er omslaget til svakere tider i verdensøkonomien etter at de fleste store økonomiene opplevde stigende vekst.

Varsellamper har begynt å blinke i finansmarkedene, sentralbanker har begynt med rentekutt i den mest omfattende snuoperasjonen siden 2009, og Europas største økonomi har mistet dampen.

Les på E24+

Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

Danske Bank-økonomene ser på hvilke potensielle hendelser som er store nok til å dytte internasjonal økonomi utfor stupet, og hva risikoen kan være for at dette faktisk inntreffer.

– Basert på våre funn ser vi rundt 30 prosent sannsynlighet for en global resesjon over de neste to årene, skriver de i et analysenotat.

Selv om internasjonal økonomi knaker i sammenføyningene, er dermed sjansen fortsatt størst for at vi unngår globale nedgangstider de nærmeste årene, drøye ti år etter forrige krise, mener banken.

Les på E24+

Europas fond sverger til obligasjoner: – Resesjon kan bli normen

Tre sjokk som kan velte økonomien

– Det vi tror må til for å utløse en global resesjon, er et nytt sjokk, sier sjefstrateg Christian Lie til E24.

– Det vil eksempelvis måtte være en fullstendig eskalering av handelskrigen, hvor tollnivået maksimeres på begge sider, i tillegg til eventuelt en «no-deal» brexit som skaper en veldig kaotisk og usikker situasjon relatert til Storbritannia og for europeisk økonomi, sier han.

Opptrappingen av handelskrigen mellom Kina og USA har skapt uro i markedene og påvirker mange investorer, også det norske Folketrygdfondet.

En militær konflikt i Midtøsten er også på Danske Banks radar over potensielle hendelser som kan medføre resesjon, fordi banken mener dette kan utløse et oljeprissjokk.

Les også

Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon

SER SVAKERE VEKST: Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank tror 2019 blir det svakeste året for verdensøkonomien siden finanskrisen.

Etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeanlegg steg oljeprisen kraftig, men har deretter falt til nivået den var på før angrepet mot en av verdens viktigste oljeinstallasjoner.

– Oljeprissjokk har utløst eller forsterket resesjoner tidligere. Selv om oljeprisen har falt tilbake og ting ser ut til å roe seg, er det fortsatt en ekstremt anspent situasjon, sier Lie.

Les også

Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon

Frykter økte arbeidsledighet

De økonomiske statistikkene har tegnet et stadig mørkere bilde av Europa, men også i land som Kina, USA og Japan bremser veksten.

Usikkerheten om handelskrig og britenes utmelding av EU har fått deler av skylden for vekstbremsen.

Så langt er det først og fremst industrien som sliter, mens tjenestesektoren, som har blitt en stadig større og viktigere del av økonomien, har klart seg bedre, påpeker Danske Bank-strategen.

– Nå man ser på verdensøkonomien og situasjonen i øyeblikket, vil veldig mye avhenge av hvor motstandsdyktige arbeidsmarkedene er mot det vi ser er en kraftig oppbremsing i industrien.

I verden største økonomi, den amerikanske, har veksten i sysselsettingen bremset, men tallene for oppsigelser er fortsatt nær de laveste nivåene siden 70-tallet, påpeker Lie.

– Det vi frykter, og det vi kan se som et uheldig scenario fremover, er at arbeidsmarkedene viser svakhetstegn, ikke bare i USA, men også i Europa, og da spesifikt i Tyskland hvor vi har sett tegn til at arbeidsmarkedsindikatorene har begynt å bikke i feil retning allerede.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon vil nok resesjonsfrykten stige for alvor, sier han.

Les også

OECD spår svakeste globale vekst siden finanskrisen

Svakt, men ikke krise

Danske Bank anslår at vekstraten i verdensøkonomien er på 2 til 2,5 prosent i øyeblikket, men venter at farten vil ta seg opp.

For hele 2019 legger banken til grunn 3 prosent oppgang i verdens brutto nasjonalprodukt (BNP). Det vil i så fall bli det svakeste året siden finanskrisen.

Neste år vil verdensøkonomien vokse med 3,2 prosent, tror Danske Bank.

– Det er likevel et stykke unna krisenivåer. Vi tror heller at vi får en periode med svak økonomisk vekst, enn at vi får den helt store krisen, sier Lie.

Les også:

Les også

Analysesjef: – Resesjonen kommer

Les også

Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

Les på E24+

(+) Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

Publisert: