148.000 nye jobber i USA i desember

Jobbveksten i desember innfrir ikke. Men verdens største økonomi holder uansett kurs mot Fed-heving i mars, tror DNB Markets.

FLERE FIKK JOBB: Men ikke så mange som ventet. Den nye arbeidsmarkedsrapporten tegner likevel bilde av et USA som holder koken, mener sjeføkonom.
Publisert:

Det ble skapt 148.000 nye jobber i USA i desember, ifølge en ny rapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet fredag ettermiddag.

Det var på forhånd ventet 190.000 nye jobber, ifølge konsensusestimater. Dermed innfrir ikke sysselsettingen i fjorårets siste måned.

Det gjør derimot timelønnsveksten, som steg med 0,3 prosent i desember. Det er helt i tråd med økonomenes anslag og gir en årsvekst på 2,5 prosent.

Ledighetsraten står uendret på 4,1 prosent, også dette i tråd med forventningene. Dermed nyter USA fortsatt godt av den laveste arbeidsledigheten siden år 2000.

Varsler renteoppgang

– Førsteinntrykket er at veksten i amerikansk økonomi holder seg godt oppe, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

– Rapporten bekrefter et sterkt arbeidsmarked, og tilsier videre renteoppgang, kommenterer senioranalytiker Knut A. Magnussen i DNB Markets i en oppdatering.

Han fremholder at ledigheten er lav og nå har vært stabil på 4,1 prosent i tre måneder.

Nå tror DNB Markets at neste renteheving fra Fed kommer på møtet 21. mars.

– Vi har tatt inn denne hevingen i prognosene fra i dag etter sterk utvikling i økonomien i det siste, opplyser Magnussen.

Ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet har sysselsettingen økt innen helsesektoren, bygg- og anlegg og industriproduksjon.

Samtidig oppjusterer de sine allerede imponerende tall for november, fra 228.000 til 252.000 nye jobber. Oktober-tallene ble derimot litt nedjustert.

Dollarsvekkelse

– Selve sysselsettingstallet var litt svakere enn ventet, men forrige måned ble oppjustert. Dersom man ser på snittet over de to månedene er veksten på rundt 200.000, og det er mer enn nok til å drive ledigheten ned, mener Olsen i Nordea Markets.

Dollaren ble umiddelbart svekket mot både euroen og den norske kronen da jobbtallene ble publisert klokken 14.30 fredag, men bevegelsene er moderate:

LITT DYRERE DOLLAR: En amerikansk dollar ble et par øre dyrere da den amerikanske jobbrapporten kom fredag klokken 14.30.

– Rapporten bør ikke gi alt for store utslag i markedet, selv om veksten i antall sysselsette var litt lavere enn ventet, sier Olsen.

Han tror heller ikke rapporten vil påvirke Feds vurdering av utviklingen i amerikansk økonomi.

– Det bør egentlig ikke endre veldig manges oppfatning av noe som helst, sier sjeføkonomen.

Taus Trump

«Non-farm payrolls», som rapporten heter, viser utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet utenom landbruket.

Tallslippet regnes av mange som månedens makroøkonomiske høydepunkt, og følges ikke minst av USAs president Donald Trump med argusøyne.

Trump har gang på gang igjennom fjoråret valgt å knytte sin fanesak om flere amerikanske jobber til fasiter fra arbeidsdepartementet som slår økonomenes forventninger.

Presidenten har så langt ikke kommentert desember-rapporten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om