Iran med nye brudd på atomavtalen

Iran øker søndag anrikningsgraden av uran til 5 prosent, og bryter dermed atomavtalen som ble inngått i 2015.

BRYTER AVTALEN: Abbas Araqchi.

Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:,

Teheran vil øke anrikningsgraden til 5 prosent, høyere enn grensen i avtalen på 3,67 prosent, og bryter dermed atomavtalen, skriver The Guardian på søndag.

Det er fortsatt langt under en anrikningsgraden på 90 prosent, som kreves for å lage atomvåpen.

I tillegg truer iranske tjenestemenn med at landet i løpet av 60 dager vil bevege seg enda lenger bort fra avtalen, selv om hva dette innebærer er uspesifisert, skriver NTB.

Viseutenriksministeren i Iran, Abbas Araqchi, sier Iran har lyst til å redde avtalen, men at europeiske land har skylden for avtalebruddet.

Ifølge Araqchi burde nemlig de europeiske landene gjort mer for å sørge for at amerikanske sanksjoner mot Iran stopper, og at USA holder seg til avtalen.

Les også

Trump kunngjør sanksjoner mot Khamenei

"Økonomisk krigføring"

Tidligere denne uken ble det kjent at landet brøt avtalen og begynte å lagre mer uran enn det fikk lov til ifølge avtalen, hvis mål er å sørge for at Iran ikke har mulighet til å anrike nok uran til å lage egne atomvåpen.

Iran er hardt presset grunnet sanksjonene Donald Trump innførte i 2018. Landet får av den grunn ikke eksportert olje eller andre varer til utlandet, noe som rammer økonomien og befolkningen hardt.

Ifølge Iran er de amerikanske sanksjonene økonomisk krigføring.

I tillegg til sanksjoner, har også flere investorer som etablerte seg i Iran etter avtalen var signert, trukket seg ut grunnet den anspente situasjonen.

Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer den iranske beslutningen om å øke anrikningsgraden av uran, og kaller det et avtalebrudd, skriver Reuters. Macron har tidligere satt 15. juli som frist for å fortsette dialog mellom partene i atomavtalen.

I 2015 ble avtalen omtalt som historisk, og som en av den tidligere presidenten Barack Obamas største bragder som president. Donald Trump gikk ut av avtalen i fjor.

De siste ukene har konflikten mellom Iran og USA eskalert, og det er de amerikanske sanksjonene som har gjort at Iran mener de ikke trenger å holde seg til den historiske atomavtalen.

Les også

– Trump beordret angrep mot iranske mål

Høynet konfliktnivå i Gibraltar

Etter flere angrep på utenlandske oljefartøy i Omanbukta, har situasjonen vært svært anspent. USA anklager nemlig Iran for å stå bak angrepene, noe Iran avviser. Tidligere i juni beordret Trump et angrep mot Iran, men ingen missiler ble avfyrt og angrepet ble trukket tilbake.

I tillegg er konfliktnivået mellom Iran og Europa høyere enn vanlig. Et iransk oljeskip ble arrestert og anholdt i Gibraltar torsdag, mistenkt for å bringe olje til Baynas-raffineriet i Syria som er underlagt sanksjoner. Den britiske marinen arresterte skipet, som fortsatt holdes i Gibraltar.

Iranske myndigheter har gått hardt ut mot Storbritannia, og kalt inn den britiske ambassadøren i landet for samtaler.

Spanske myndigheter hevder det er USA som har bedt Gibraltar om å anholde oljeskipet, men Gibraltar holder fast ved at det var en selvstendig avgjørelse.

Her kan du lese mer om

  1. Iran
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Iran varsler nye brudd på atomavtalen

  2. Iran trekker seg helt ut av atomavtalen

  3. Landene bak atomavtalen møtes

  4. Annonsørinnhold

  5. Iran øker urananrikingen

  6. USA svartelister iransk oljetanker