Dyrt for USA å ha migrant-barn i leirer: Koster mer enn luksusrom på Trump-hotell

Donald Trumps separasjon av barn og voksne koster tre ganger mer enn å la foreldre og barn forbli sammen.

KONTROVERSIELL PRAKSIS: Trumps separasjon av barn og foreldre har høstet internasjonal kritikk.

Foto: Mike Blake Reuters
Publisert:

Ifølge NBC koster det 775 dollar per dag, eller 6.870 kroner, å internere migrant-barn separat fra foreldrene sine i midlertidige leirer. Barna bor gjennomsnittlig i de omdiskuterte «teltbyene» i to måneder forteller en offentlig tjenestemann i det amerikanske Helse- og omsorgsdepartementet (HHS).

Å drifte en midlertidig interneringsleirer med 400 sengeplasser i en måned koster USA mer enn fem millioner dollar, eller 44,3 millioner kroner, skriver NBC.

Grunnen til at USA har begynt å separere barn og voksne er den såkalte nulltoleransepolitikken Trump innførte i april 2018. Voksne mennesker som krysser den amerikanske grensen fra Mexico blir automatisk arrestert og straffeforfulgt, mens barna settes i de såkalte teltbyene for å vente på at foreldrene soner dommen for å illegalt ha krysset den amerikanske grensen.

Prisen på å la barna bo sammen med foreldrene i permanente HHS-fasiliteter er 256 dollar per person. Dette tilsvarer 2.269 kroner, og er en tredjedel av prisen på teltleirene.

Les også

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

Dyrere enn Trump-hotell

Business Insider melder at prisen er mer enn på et luksusrom på Trumps egne hoteller i New York, Las Vegas og Washington, D.C. Prisen på et hotellrom i D.C. er 675 dollar, tilsvarende 5.984,6 kroner.

Avisen beskriver hotellrom med marmor-badekar og lysekroner for mindre enn hva det koster å huse barna i teltbyene.

Å drifte interneringsleirer har blitt en lukrativ affære for amerikanske selskaper. Ifølge The New York Times tjente Southwest Key Programs 955 millioner dollar, tilsvarende nesten 9 milliarder kroner, på en interneringsleir i Texas mellom 2015 og 2018.

Det private fengselsselskapet GEO Group tjener mer enn 500 millioner dollar i offentlige kontrakter ifølge Miami New Times, som skriver at Trumps politikk har ført til et nytt gullrush i for private internering- og fengselsselskaper. Inntekten til GEO Group tilsvarer nesten 5 milliarder kroner.

Sikkerhetsselskap som General Dynamics og MVM Inc. har også kastet seg inn i interneringsindustrien, ifølge New York Times.

Offisielle tall viser at 2.300 barn så langt i år har blitt internert i leirene etter foreldrenes arrestasjon. Så mange som 12.000 barn har krysset grensen uten foreldre eller verger, ifølge NBC.

Les også

Nupi-forsker kaller Mexico-toll for voldsomt tillitsbrudd: – Trump gjør Nafta-avtalen til en vits

Høster internasjonal kritikk

Nulltoleransepolitikken og kriminaliseringen av immigranter har høstet internasjonal kritikk, og sommeren 2018 ble presidenten presset til å signere et direktiv og avslutte den kontroversielle praksisen. Dette ble midlertidig, og i mai begynte Trump med interneringen av barn igjen.

FNs organisasjon for menneskerettigheter ba i fjor USA om å slutte å atskille barn og foreldre på grensen.

– Å fengsle et barn vil aldri være å sette barnets interesse først. Det er å bryte barnets rettigheter, sa FN-talskvinne Ravina Shamdasani til Reuters den gangen.

Menneskerettsorganisasjoner og aktivister har slaktet migrasjonspolitikken til den amerikanske presidenten. I Norge vekket Trumps politikk også sterke reaksjoner, selv om fordømmelse uteble fra regjeringen. Ine Eriksen Søreide skrev i en e-post til VG at det er opp til hvert land å utforme egen migrasjonspolitikk, men at noe lignende ikke ville ha blitt gjort i Norge.

Skrekkhistoriene fra internering-sentrene hvor barn oppholder seg er mange. AP melder om barn i alderen 10 til 15 år som gis ansvaret for å ta vare på de yngre barna av grensekontrollagenter. Ifølge avisen fører sykdomsutbrudd til karantene for barna, som ikke er i kontakt med andre enn andre syke barn dersom de får influensa eller lus, noe som skjer regelmessig i leirene.

Trump-administrasjonen mener den ikke er ansvarlig for å sørge for såpe og tepper til barna, som ifølge AP kan gå ukevis uten å få dusje.