Dyrt for USA å ha migrant-barn i leirer: Koster mer enn luksusrom på Trump-hotell

Donald Trumps separasjon av barn og voksne koster tre ganger mer enn å la foreldre og barn forbli sammen.

KONTROVERSIELL PRAKSIS: Trumps separasjon av barn og foreldre har høstet internasjonal kritikk.

Foto: Mike Blake Reuters
 • Julia Thommessen
Publisert:

Ifølge NBC koster det 775 dollar per dag, eller 6.870 kroner, å internere migrant-barn separat fra foreldrene sine i midlertidige leirer. Barna bor gjennomsnittlig i de omdiskuterte «teltbyene» i to måneder forteller en offentlig tjenestemann i det amerikanske Helse- og omsorgsdepartementet (HHS).

Å drifte en midlertidig interneringsleirer med 400 sengeplasser i en måned koster USA mer enn fem millioner dollar, eller 44,3 millioner kroner, skriver NBC.

Grunnen til at USA har begynt å separere barn og voksne er den såkalte nulltoleransepolitikken Trump innførte i april 2018. Voksne mennesker som krysser den amerikanske grensen fra Mexico blir automatisk arrestert og straffeforfulgt, mens barna settes i de såkalte teltbyene for å vente på at foreldrene soner dommen for å illegalt ha krysset den amerikanske grensen.

Prisen på å la barna bo sammen med foreldrene i permanente HHS-fasiliteter er 256 dollar per person. Dette tilsvarer 2.269 kroner, og er en tredjedel av prisen på teltleirene.

Les også

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

Dyrere enn Trump-hotell

Business Insider melder at prisen er mer enn på et luksusrom på Trumps egne hoteller i New York, Las Vegas og Washington, D.C. Prisen på et hotellrom i D.C. er 675 dollar, tilsvarende 5.984,6 kroner.

Avisen beskriver hotellrom med marmor-badekar og lysekroner for mindre enn hva det koster å huse barna i teltbyene.

Å drifte interneringsleirer har blitt en lukrativ affære for amerikanske selskaper. Ifølge The New York Times tjente Southwest Key Programs 955 millioner dollar, tilsvarende nesten 9 milliarder kroner, på en interneringsleir i Texas mellom 2015 og 2018.

Det private fengselsselskapet GEO Group tjener mer enn 500 millioner dollar i offentlige kontrakter ifølge Miami New Times, som skriver at Trumps politikk har ført til et nytt gullrush i for private internering- og fengselsselskaper. Inntekten til GEO Group tilsvarer nesten 5 milliarder kroner.

Sikkerhetsselskap som General Dynamics og MVM Inc. har også kastet seg inn i interneringsindustrien, ifølge New York Times.

Offisielle tall viser at 2.300 barn så langt i år har blitt internert i leirene etter foreldrenes arrestasjon. Så mange som 12.000 barn har krysset grensen uten foreldre eller verger, ifølge NBC.

Les også

Nupi-forsker kaller Mexico-toll for voldsomt tillitsbrudd: – Trump gjør Nafta-avtalen til en vits

Høster internasjonal kritikk

Nulltoleransepolitikken og kriminaliseringen av immigranter har høstet internasjonal kritikk, og sommeren 2018 ble presidenten presset til å signere et direktiv og avslutte den kontroversielle praksisen. Dette ble midlertidig, og i mai begynte Trump med interneringen av barn igjen.

FNs organisasjon for menneskerettigheter ba i fjor USA om å slutte å atskille barn og foreldre på grensen.

– Å fengsle et barn vil aldri være å sette barnets interesse først. Det er å bryte barnets rettigheter, sa FN-talskvinne Ravina Shamdasani til Reuters den gangen.

Menneskerettsorganisasjoner og aktivister har slaktet migrasjonspolitikken til den amerikanske presidenten. I Norge vekket Trumps politikk også sterke reaksjoner, selv om fordømmelse uteble fra regjeringen. Ine Eriksen Søreide skrev i en e-post til VG at det er opp til hvert land å utforme egen migrasjonspolitikk, men at noe lignende ikke ville ha blitt gjort i Norge.

Skrekkhistoriene fra internering-sentrene hvor barn oppholder seg er mange. AP melder om barn i alderen 10 til 15 år som gis ansvaret for å ta vare på de yngre barna av grensekontrollagenter. Ifølge avisen fører sykdomsutbrudd til karantene for barna, som ikke er i kontakt med andre enn andre syke barn dersom de får influensa eller lus, noe som skjer regelmessig i leirene.

Trump-administrasjonen mener den ikke er ansvarlig for å sørge for såpe og tepper til barna, som ifølge AP kan gå ukevis uten å få dusje.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Mexico
 3. USA
 4. FN
 5. Amerikansk politikk
 6. Internasjonal politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mexico-toll fordyrer mat i USA: Restaurantkjede varsler dyrere burrito

 2. Stordalen-hotell samarbeider med Volkswagen: Tilbyr hotellrom på hjul

 3. New York Times: Trump tapte over én milliard dollar på ti år

 4. Annonsørinnhold

 5. Amerikansk milliardær og hedgefondforvalter går til presidentvalg i USA

 6. Nordmenn i USA: – Bekymret for når jeg får se sønnen vår igjen