Fortsatt tilbakegang for aktiviteten i eurosonen

PMI-tallene for eurosonen fortsetter å gi uttrykk for lavere økonomisk aktivitet, men kom inn høyere enn ventet.

Et folksomt og juledekorert Galeries Lafayette i Paris i november.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for eurosonen kom inn på 48,8 poeng i desember. Det viser foreløpige tall fra S&P Global, som utarbeider indeksen og undersøkelsen bak.

Dermed holder indeksen seg under det avgjørende 50-nivået. Verdier over 50 tyder på økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan være et uttrykk for tilbakegang.

Dette er sjette måned på rad med tilbakegang for den økonomiske aktiviteten i eurosonen, men det høyeste PMI-nivået på fire måneder.

Samtidig kom PMI-en inn på et høyere nivå enn i november, da den var på 47,8 poeng. Nivået er også høyere enn det analytikerne ventet, som var 47,9 poeng.

Innkjøpssjefsindeksen for industrien i eurosonen lå 47,8 poeng i desember, opp fra 46,4 i desember. Det var også bedre enn analytikerne hadde ventet.

For tjenestesektoren kom innkjøpssjefsindeksen inn på 49,1 poeng i desember. Det er opp fra 48,5 måneden før, og bedre enn analytikerne ventet.

Les på E24+

Advarer kunder mot egen fastprisavtale

Nedgang i Tyskland og Frankrike

Det kommer PMI-tall for en rekke land i løpet av fredag. I tillegg til PMI for eurosonen som helhet, har det også kommet tall for Tyskland og Frankrike.

I Europas største økonomi, Tyskland, kom den sammenstilte PMI-indeksen inn på 48,9 poeng i november, og peker dermed igjen mot nedgang. Det er likevel opp fra 46,6 poeng i september måned, og bedre enn analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge Bloomberg.

For Frankrikes del kom den samlede PMI-indeksen inn på 48 poeng. Den er dermed under 50-grensen som skiller økt aktivitet fra nedgang, og lavere enn analytikerne hadde ventet.

Rentehevinger

Den europeiske sentralbanken (ESB) begynte å sette opp renten i sommer, og har fortsatt å sette opp renten gjennom høsten. Torsdag satt ESB opp renten med 0,5 prosentpoeng til 2 prosent.

Samtidig varslet sentralbanken «betydelige» rentehevinger fremover, fordi «inflasjonen forblir altfor høy og anslås å holde seg over målet for lenge».

– Det er åpenbart at man må forvente flere hevinger på 0,5 prosentpoeng en tid fremover, sa ESB-sjefen torsdag.

Hun understrekte at rentesetting er sentralbankens viktigste hjelpemiddel også i fremtiden, og anslår en rentetopp på 3,13 prosent.

Kampen mot den skyhøye prisveksten i eurosonen ligger bak rentehevingene. Inflasjonen var noe ned i november og landet på 10 prosent. I oktober endte prisveksten på 10,6 prosent.

Les på E24+

Brukte tomtepenger på kryptobutikk

Publisert:
Gå til e24.no