Sjefstrateg om Credit Suisse: – Det må komme en avklaring veldig fort
Det er avgjørende timer for storbanken Credit Suisse. Sjefstrateg mener det bør komme en avgjørelse før markendene åpner mandag morgen.
Det er totalt krise i den sveitsiske storbanken Credit Suisse, og bankens fremtid kan avgjøres i løpet av kort tid.
Flere medier melder nå at Sveits’ største bank UBS er i samtaler om å kjøpe hele eller deler av Credit Suisse. Ved 13-tiden søndag skriver Financial Times, at UBS er villig til å betale opptil 1 milliard dollar for kriserammede Credit Suisse.
Samtidig planlegger sveitsiske myndigheter en lovendring for å hoppe over en avstemning blant aksjonærene i UBS for å rekke å få på plass en avtale før mandag, skriver avisen.
1 milliard dollar tilsvarer rundt 10,7 milliarder norske kroner.
Ifølge Halfdan Grangård, sjefstrateg i Handelsbanken, haster det å komme frem til en løsning.
Den store, stygge ulven kryper nærmere
Komplisert deal
– Det må komme en avklaring veldig fort. Helst før markedene åpner på mandag, sier han til E24.
Han mener det nå er mest sannsynlig at det ender med en «slags fusjonfusjonSammenslåing av selskaper» av Credit Suisse og UBS.
– Det virker som at tilsynsmyndighetene i Sveits foretrekker den varianten, men det er en utrolig komplisert deal å få til. Den enheten som eventuelt blir igjen, blir ekstremt stor.
Grangård viser til at kundene i økende grad mister tilliten til banken.
– Kundenes uttak blir større. Det haster å få til dette. Bankene er avhengig av kundenes tillit. Har de ikke den, forsvinner hele overlevelsesgrunnlaget til banken, sier han.
Oljefondet kan ha gått på Credit Suisse-smell
Selges i biter
Det var Financial Times som først meldte om samtalene mellom UBS og Credit Suisse. Ifølge Reuters’ kildeopplysninger ønsker UBS statlige garantier på rundt 60 milliarder kroner for å ta over den kriserammede banken.
Hvis det derimot ikke skulle gå mot oppkjøp av UBS, er det flere andre løsninger, ifølge Grangård.
– Det finnes et par muligheter til. Den ene er at problemene fortsetter og tilsynsmyndighetene tar over og avvikler banken på en ryddig måte. Myndighetene må da inn og sikre tilskuddene, før de stille og rolig avvikler banken og selger den i biter, sier Grangård og legger til:
– En annen mulighet er å bare la banken dø. Men det tror jeg er for tøft for myndighetene å gjøre, da det setter hele det finansielle systemet i fare.
Bankkollaps
Credit Suisse har i lang tid vært forfulgt av problemer. De siste fem årene har aksjen falt 90 prosent.
Onsdag falt aksjen nesten 17 prosent på Zürich-børsen. Torsdag hentet aksjen inn en stor del av fallet. Det skjedde etter at det ble kjent at banken vil låne 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, av Sveits’ sentralbank.
Fredag snudde det igjen nedover for aksjen.
Credit Suisse er ikke den eneste banken med problemer.
Uroen startet med en rekke bankkollapser mot slutten av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).
Senere ble også Signature Bank satt under administrasjon av myndighetene i USA.