Davos-toppmøte tilbake i vante former etter pandemipausen

Også verdens ledere måtte avlyse og endre reiser og møter under pandemien, men til uken er verdens økonomiske og politiske elite igjen samlet i Davos.

Sikkerheten står i høysetet når flere hundre av verdens rikeste og mektigste samler seg i den sveitsiske alpebyen Davos.
  • NTB-AP-DPA
Publisert:

For to år siden ble det årlige januarmøtet digitalt, mens fjorårets toppmøte i Verdens økonomiske forum (WEF) ble flyttet til mai. Men etter tre år kan de mange lederne igjen samles til vintertreff i de sveitsiske alpene.

I år er 52 stats- og regjeringssjefer ventet til forumet i Davos. Det er rekordmange, sa WEFs norske president Børge Brende tirsdag. Blant dem som har meldt sin ankomst, er forholdsvis nyvalgte ledere som Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol, Colombias Gustavo Petro og Filippinenes Ferdinand Marcos, jr.

Hemmelige delegater

Les på E24+

Oljefondet føler seg ranet i fullt dagslys

Til sammen skal nærmere 300 ministre delta. Blant dem er Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Fra USA kommer blant andre klimautsending John Kerry, etterretningssjef Avril Haines og handelsutsendingen Katherine Tai.

Brende sier at noen delegasjoner har bedt om at deres deltakere ikke offentliggjøres med en gang, av hensyn til sikkerheten. Han nevner at det blant annet kommer høynivådelegasjoner fra Kina og Ukraina til møtet.

I tillegg er lederne fra internasjonale organisasjoner som FN, Det internasjonale pengefondet, Verdens helseorganisasjon og Verdens handelsorganisasjon ventet til Davos. Også Nato-sjef Jens Stoltenberg deltar.

Det samme gjør oljefondssjef Nicolai Tangen, ifølge en deltakerliste som er lekket ut på nettet. På den listen står også toppsjefene i blant annet Aker, DNB, Equinor, Orkla, Telenor og Yara.

Les på E24+

Telenors billett til Davos: 3,5 mill.

En uke i januar er store deler av verdens økonomiske og politiske elite samlet i Davos. Årets møte i World Economic Forum er det første som gjennomføres som planlagt siden 2020, rett før koronapandemien brøt ut for fullt.

Sammenvevde kriser

Selv om den verste koronakrisen er bak oss, står nye og gamle kriser fortsatt i kø. Temaet for årets møte er «Samarbeid i en fragmentert verden».

– Det er ingen tvil om at det geopolitiske og økonomiske bakteppet for vårt 53. årsmøte er det mest komplekse på flere tiår, sier Brende.

Han nevner blant annet behovet for å håndtere den globale oppvarmingen bedre, de raskt økende prisene på mat og energi og tilbakegang for verdensøkonomien. Nesten ett år med krig i Ukraina, koronarestriksjoner og en ny smittebølge i Kina har alle påvirket økonomien negativt.

– Ved begynnelsen av det nye året står vi overfor en fremtid preget av en kombinasjon av kriser uten sidestykke, sier WEFs styreformann Klaus Schwab.

– Enda verre er det at de krisene vokser sammen og skaper en svært usikker og ustabil fremtid, legger han til.

Les også

Studie: Oljegigant dysset ned egen forskning som forutså klimaendringene

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (nummer to fra venstre) deltar på World Economic Forum sammen med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (til høyre). På bildet er de på vei til FNs høynivåuke sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Trussel

I forkant av møtet la WEF fram en rapport om de største truslene verden står overfor. Der ble den pågående levekostnadskrisen trukket fram som den største trusselen på kort sikt. I tillegg til at mat og energi er blitt mye dyrere, gjør økte renter at det er blitt dyrere å betale ned gjeld.

På lang sikt er klimaet det største problemet. Samtidig peker forumet på at verden ikke er forberedt på å håndtere klimaendringene på grunn av den akutte kostnadskrisen

Børge Brende, tidligere utenriksminister i Erna Solbergs regjering, er president i World Economic Forum, som arrangerer Davos-møtet. Her er han avbildet sammen med Christine Lagarde på et tidligere WEF-møte. Hun var tidligere sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), men leder i dag Den europeiske sentralbanken (ESB). Foto: Heiko Junge / NTB

Omfattende program – usikre resultater

Programmet i Davos favner vidt og fordeler seg på flere hundre åpne møter og debatter. I tillegg holdes det en lang rekke mer eller mindre hemmelige møter på siden av det offisielle programmet.

Det ligger an til diskusjoner om ideer, innovasjon og samarbeid mellom offentlige og private aktører innen felter som blant annet energi, klima, investeringer, handel, teknologi, arbeidsplasser, helse og sosial mobilitet.

Det er også rom for kultur på det fullspekkede programmet. På åpningsdagen mandag deles WEFs Krystallpris ut til kunstneren Maya Lin, sopranen Renée Fleming og skuespillerparet Idris og Sabrina Dhowre Elba. Prisen gis til kunstnere og artister som er «brobyggere og rollemodeller for alle samfunnsledere».

Til tross for de mange mektige og innflytelsesrike deltakerne, er det vanskelig å si om samtalene i Davos vil føre fram til betydelige kunngjøringer som skaper fremdrift på de mest utfordrende områdene. Møtet i Davos har tidligere fått kritikk for å være en rikmannsklubb der flere av deltakerne ankommer i privatfly som pøser CO2 og annen forurensning ut i atmosfæren.

Publisert: