Wall Street steg markant – men er likevel ned for uken

De amerikanske aksjemarkedene har slitt med å finne retning fredag, etter en uke preget av nedgang og ny renteheving fra USA sentralbank. Men etter en markant sluttspurt den siste timen av handelen, ender indeksene i grønt terreng for dagen.

Publisert:

Etter en tung uke så langt for de amerikanske aksjemarkedene, begynte handelsdagen med markant oppgang fredag. Utover ettermiddagen har indeksene imidlertid slitt med å finne retning.

Men i sluttspurten av handelen, pekte pilene oppover.

Slik ser det ut ved stenging:

  • S&P 500 er opp 1,36 prosent
  • Nasdaq er opp 1,28 prosent
  • Dow Jones er opp 1,26 prosent
Les på E24+

Ukens Investtech: Kjøp disse tre aksjene

De tre indeksene endte likevel med nedgang for uken totalt sett.

Den brede S&P 500-indeksen falt drøye 3 prosent, mens den mer industripregede Dow Jones-indeksen er ned 1,4 prosent for uken.

Teknologiindeksen Nasdaq hadde det tyngste fallet, med en nedgang på 5,7 prosent.

Oljeprisen-oppgang

Oljeprisen har steget kraftig fredag. Flere analytikere peker på optimisme om at Kina vil begynne å lette på coronatiltakene i landet som forklaring.

Nordsjøolje (brent spot) handles ved Wall Streets stengetid for 98,5 dollar fatet, opp 4,2 prosent siden midnatt.

– Hovedkatalysatoren er meldingene om at Kina kan komme til å letter sine nullsmitte-restriksjoner, noe som ville vært en velsignelse for Kinas økonomi og oljeetterspørsel, sier Tamas Vargas, analytiker hos PVM Oil Associates til Reuters.

Ferske jobbtall

Det ble skapt 261.000 nye jobber i USA i oktober utenfor landbruket, viste ferske tall fra tall fra amerikanske myndigheter før børsåpning.

Det var høyere enn de 193.000 nye jobbene analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge tall Bloomberg har hentet inn.

– Denne jobbrapporten skyver trolig ikke Fed vekk fra kursen om en renteheving på 0,50–0,75 prosentpoeng i desember. Imidlertid er den neste store økonomiske rapporten som kan bevege nålen for Fed neste ukes inflasjonsrapport, sier Jason Pride i Glenmede til Bloomberg.

Markedet følger nøye med på dette og de andre tallene i den viktige jobbrapporten «Nonfarm payrolls» for tegn på hvordan det går med arbeidsmarkedet i USA.

Arbeidsmarkedet i USA har lenge vært preget av lav ledighet og høy lønnsvekst. Dette har blitt vektlagt av USAs sentralbank (Fed) i rentehevingene det siste året, sammen med den sværthøye prisveksten.

Arbeidsledigheten steg noe til 3,7 prosent, mens yrkesdeltakelsen falt litt til 62,2 prosent. Lønnsveksten dempet seg som ventet til 4,7 prosent målt mot samme måned året før.

– Kanskje aksjemarkedene finner litt trøst i ideen om at arbeidsledighetsraten begynner å krabbe opp og at det kan føre til mer svakhet fremover, men netto tror jeg ærlig talt dette er en nøytral rapport, sier Gina Martin Adams i Bloomberg Intelligence.

Tung uke

Denne uken har mye dreid seg om rentebeslutningen til USAs sentralbank onsdag kveld, og signalene fra sentralbanken og Fed-sjef Jerome Powell om veien videre.

Det kom nok en ny renteheving på 0,75 prosentpoeng onsdag. Det var den fjerde så kraftige rentehevingen på rad fra Fed, og tok renteintervallet i USA opp på 3,75–4,0 prosent.

Wall Street reagerte først positivt på beslutningen og nye formuleringer i den første uttalelsen, men falt kraftig etter sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse.

Powell pekte blant annet på at rentetoppen trolig ville bli høyere enn tidligere antatt, og understreket at man fortsatt har en vei å gå med rentehevingene for å komme på et innstrammende nok nivå til å få inflasjonen tilstrekkelig ned.

Les også

Sjeføkonom overrasket over Fed-sjefens kommunikasjon

Publisert:
Gå til e24.no