Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»: Slik kan Kina slå kraftig tilbake

Hvis USAs neste president prøver å straffe Kina for det han mener er valutamanipulasjon, kan kineserne slå hardt tilbake, tror professor.

STEMPLER KINA: USAs neste president Donald Trump har sagt at han vil instruere landets finansdepartement til å kalle Kina en «valutamanipulator», men har ennå ikke konkludert om det vil komme straffetiltak mot Kina.

Foto: Chip Somodevilla AFP
Publisert:

– I dag har vi skapt et Amerika som VINNER igjen, skrev Donald J. Trump på sin nettside etter valgseieren onsdag.

Der har USAs neste president også lansert en plan i sju punkter for hvordan han skal styrke USAs handel.

Noe av det første han har sagt han vil gjøre er å sette merkelappen «valutamanipulator» på Kina, noe han vil gjøre alt den første dagen han sitter i det ovale kontor i Washington, D.C.

– Jeg forventer at han vil gjennomføre det løftet, sier Lewis Alexander, sjeføkonom i Nomura og tidligere rådgiver i USAs finansdepartement, til Bloomberg.

Kan eskalere

Det å beskylde Kina for å manipulere valutaen kan gi Trump et ekstra påskudd til å innføre sanksjoner, som tariffer som skal gjøre kinesiske varer dyrere for amerikanske kunder. I valgkampen foreslo Trump en toll, eller tariff, på hele 45 prosent mot Kina.

Det ville ikke kineserne like, ifølge Eswar Prasad, professor i handelspolitikk ved Cornell University.

– Vi ville nesten helt sikkert få se en aggressiv og høyrøstet reaksjon fra Kina, sier Prasad til CNBC.

– Det ville muligens ha redusert tilgangen til kinesiske markeder for amerikanske selskaper og ødelagt for amerikanske selskaper med drift i Kina, legger han til.

Les også

Solberg vil ikke spekulere rundt handelskrig

– Ligner handelskrig

– Hvis det blir en 45 prosent tariff, så vil Kinas første skritt være å klage USA inn for WTO, sier Asia-økonom Ole Andre Kjennerud i DNB Markets til E24.

Men det kan ta 18 måneder før Verdens Handelsorganisasjon har konkludert, og i mellomtiden står USA fritt til å innføre tariffen, sier Kjennerud.

Men Kina kan også slå tilbake, poengterer han.

– Kina vil sannsynligvis innføre lignende tariffer på amerikanske varer. Da er det begynnelsen på en mer proteksjonistisk periode som ligner på en handelskrig. Det er sjelden positivt for selskaper og økonomien som helhet, sier Kjennerud, som også har et enda mer skremmende bilde:

SVAK VALUTA: USAs neste president mener at Kina manipulerer sin egen valuta for å oppnå fordeler, men det er usikkert hva han vil gjøre med det. Bildet viser dollar- og yuansedler i skjønn forening.

Foto: Lee Jae Won Reuters

– Kina kan også innføre blokade av skip i Sør-Kinahavet. Det vil være veldig dramatisk, men det kan de gjøre hvis de blir sinte nok, sier han.

Ifølge Trumps kampanjemaskineri har USAs handelsunderskudd med Kina økt betydelig de siste årene. Offisiell statistikk fra USA bekrefter dette bildet: Handelsunderskuddet med Kina var på 367 milliarder dollar i 2015, mot 318 milliarder dollar i 2013, og har ikke vært i balanse på tre tiår.

Tidligere anklager

Politikere i USA har lenge anklaget Kina for å manipulere valutaen for å gjøre sine egne varer billigere. Nåværende president Barack Obama kom med lignende anklager før valget i 2008, og Mitt Romney gjorde det samme i valgkampen i 2012.

Les også

Frykter handelskrig mellom USA og Kina

– Når vi handler med andre nasjoner må vi sørge for at de holder seg til reglene, og det gjør ikke Kina, sa Mitt Romney i den andre presidentdebatten i 2012.

Romney sa at han ville gjøre akkurat det som Trump planlegger å gjøre nå, nemlig å sette merkelappen på Kina som valutamanipulator på sin første dag i det hvite hus. Men i motsetning til Trump vant ikke Romney valget.

Asia-økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Kan hevne seg

En eventuell gjengjeldelse fra Kina kan bli brutal: Straffetoller på amerikanske varer eller et kinesisk salg av amerikanske aksjer og obligasjoner vil kunne føre til betydelig uro i finansmarkedet, advarte tenketanken Peterson Institute i en rapport i september.

Kina har amerikanske finansverdier for over 2.000 milliarder dollar, inkludert rundt 1.000 milliarder dollar i statsobligasjoner, ifølge instituttet.

– Hvis Kina virkelig ønsker å straffe USA, er det også den største eieren av amerikanske statsobligasjoner. Bare ved å si at de selger alt, så vil de skape en renteøkning som amerikansk økonomi i hvert fall ikke tåler, sier Kjennerud.

– Men hvis de sier det så ville også verdien av beholdningen falle, og Kina ville ta et tap, sier han.

Les også

- USA snik-devaluerer dollaren

Flere hevnmetoder

Kineserne kan også true med å stanse sine kjøp av amerikanske soyabønner, som utgjør en fjerdedel av global soyahandel. Kinesiske selskaper er i tillegg storkjøpere av fly fra amerikanske Boeing, og europeiske Airbus er trolig mer enn villig til å ta over leveransene, ifølge Peterson Institute.

Produkter som iPhone kan også bli «hemmelige våpen» for Kina: Hvis leveransene av viktige deler som sjeldne jordmetaller stanser, kan iPhone-prisene stige til himmels og Apple-aksjen falle slik at amerikanske pensjonister ser aksjeverdiene sine skrumpe inn, skriver instituttet.

– De to landene er veldig integrerte. De har begge interesse i å finne gjensidige avtaler for å bygge opp under stabilitet, sier Kjennerud.

– Når jeg leser kinesiske medier er de skeptiske til Trump, men de sier at han vil være mer fornuftig i posisjon, og forstå at de to landene trenger hverandre, sier han.

Kina har intervenert

Kina har lenge intervenert i markedene for å holde valutakursen stabil, sier Kjennerud, men de siste årene har kineserne faktisk intervenert for å unngå at valutaen svekker seg altfor mye.

– Nå har kursen steget de siste to, tre årene, spesielt handelsveid. Så argumentet for at kursen fortsatt er veldig underpriset og burde styrkes mer, er svakere enn ved tidligere valgkamper, sier Kjennerud.

Fra august 2015 til august 2016 solgte Kina mer enn utenlandsk valuta for 570 milliarder dollar, nettopp for å forhindre ytterligere svekkelse av egen valuta, ifølge USAs finansdepartement.

Dette taler imot ideen om at Kina bevisst svekker sin valuta for å styrke eksporten.

Les også

USA åpner for valutasanksjoner mot Kina

– Hvis Trump går veldig hardt ut mot Kina, og Kina sier at de slutter å intervenere og slipper kursen fri, så er det sannsynlig at den vil svekke seg, og det er stikk i strid med det Trump vil, sier Kjennerud.

– Har moderert seg

Så sent som i oktober konkluderte det amerikanske finansdepartementet med at ingen land, heller ikke Kina, tilfredsstiller de kriteriene som skal til for å si at de manipulerer sin egen valuta for å oppnå urettferdige handelsfordeler overfor USA.

Kjennerud mener det skaper usikkerhet i markedene at Trump ikke har konkludert om sine mål i handelspolitikken med Kina. Men kravene hans er noe dempet, sier han.

– Jeg graver litt mer i det han har sagt, og han har jo moderert seg, sier Kjennerud.

– Han har sagt at han vil introdusere en tariff eller skatt på 45 prosent. Senere har han sagt at det kan bli mindre, sier han.

Les også

Kina advarer USA mot handelskrig

Les også

USA advarer Japan mot åmanipulere valutaen

Les også

Vil ikke spekulere rundt handelskrig