Paul Krugman: – Jeg kan ha overvurdert kompetansen til den greske regjeringen

Den Nobelpris-vinnende økonomen Paul Krugman kaller avtalen Hellas har inngått med sine kreditorer for en «rituell ydmykelse».

KRITISERT: Den kjente og kontroversielle Princeton-professoren og nobelprisvinneren Paul Krugman har blitt kritisert for å be den greske regjeringen avvise EUs sparekrav.
Publisert: Publisert:

Den venstreorienterte amerikanske økonomen Paul Krugman sier han er sjokkert over den greske regjeringen.

– Jeg kan ha overvurdert kompetansen til den greske regjeringen, sier Krugman i et intervju på CNN-programmet «Fareed Zakaria GPS» søndag.

Fareed Zakaria utfordret Krugman på at han har blitt kritisert av blant anet Harvard-professor Kenneth Rogoff for tidligere å ha uttalt at den greske statsministeren burde jobbe mot og si nei forslaget fra EU og kreditorene. Rogoff mener Krugman må ta deler av ansvaret for at Hellas dermed endte opp med dårligere vilkår enn de ble tilbudt tidligere.

På ferie i Hellas? Rammet av krisen i landet? Ta kontakt med våre journalister

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har også åpenlyst stilt spørsmål ved Krugmans uttalelser om EU og situasjonen i Hellas, ifølge CNBC. Krugman mener etter kjent Keynes-teori at offentlige kutt i krisetider er en dårlig oppskrift på å snu utviklingen til det bedre.

Krugman sier han ble sjokkert da han fikk høre at grekerne krevde bedre vilkår fra kreditorene uten å ha en plan for hva de ville gjøre hvis de ikke fikk mer penger:

– Det slo meg ikke engang at de (den greske regjeringen, journ.anm.) ville være klare til å ta et slikt standpunkt uten å ha lagt en reserveplan, sier Krugman til CNN og fortsetter:

– Men du vet, det er på en måte håpløst uansett (…) De nye vilkårene er enda verre enn de første, men vilkårene de ble tilbudt tidligere, ville heller ikke fungert. Så jeg kan ha overvurdert kompetansen til den greske regjeringen.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Må kutte mer

Da presidenten i EUs ministerråd, Donald Tusk, forrige mandag annonserte at man nå hadde en avtale (eller som han kalte den, en «agreekment»), ble det klart at Hellas måtte finne seg i nye kutt- og sparekrav for å få en brofinansiering som skal sørge for at landet ikke går tom for penger med det første.

Torsdag ble det klart at 7,16 milliarder euro med kortsiktig finansiering var på vei til Hellas, og at pengene ville kom frem mandag denne uken. På bare én dag brukte Hellas opp hele 6,8 milliarder euro av pengene på å betale forfalt gjeld til den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Den nå avgåtte greske finansministeren, økonomiprofessoren Yanis Varoufakis, uttalte i et intervju for en drøy uke siden at han mener Hellas «ble lurt», og at eurogruppen er «helt og holdent kontrollert av tyskerne».

– På ingen måte ute av uføret

Paul Krugman avviser at avtalen har ført til at den økonomiske krisen er over for Hellas:

– Nei. Det er virkelig ingenting som har endret seg i strategien, som fortsatt er «kutt, kutt, og du vet, spar deg selv til finansiell balanse», sier Krugman til TV-kanalen.

Den kjente økonomiprofessoren mener kutt og innsparing som verktøy for å komme ut av et økonomisk uføre, aldri har fungert, og at det hverken har eller kommer til å fungere i Hellas heller.

– Alt som har skjedd, er at de (Hellas, journ.anm.) har fått en pause for øyeblikket, men jeg er ikke sikker på om de har fått det engang (…) Vi er på ingen måte ute av uføret, sier Krugman i intervjuet.

Den prisvinnende økonomen tror fortsatt en «grexit», altså at Hellas forlater eurosonen, er det mest sannsynlige utfallet.

– Man kan aldri være sikker, men jeg gjetter at de enten får en eller annen enorm gjeldsreduksjon, som de ikke kommer til å få, eller at de vil måtte komme til å gå ut av eurosonen, sier han til CNN.

Greske banker (nesten helt) åpne igjen

Mandag åpnet bankene i Hellas igjen etter å ha vært stengt i tre uker. Grekerne må likevel leve med kapitalkontroll og en uttaksgrense på 60 euro dagen. Det oppsto lange køer flere steder da bankene åpnet dørene igjen.

Aten-børsen er imidlertid fortsatt stengt, noe den har vært siden 27. juni.

Paul Krugman peker på at organiseringen av bankvesenet i eurosonen er en viktig nøkkel for å forstå krisen i Hellas. Han trekker frem det amerikanske territoriet Puerto Rico som et eksempel på en situasjon som skiller seg sterkt fra Hellas, selv om Puerto Rico også er et lite land i økonomiske problemer.

– Puerto Rico er deprimert, men ikke deprimert på den måten Hellas er deprimert. Årsaken er først og fremst at bankene ikke er i trøbbel fordi de er en del av det amerikanske sikkerhetsnettet, sier han til CNN og peker på det amerikanske banksikringsfondet FDIC.

Krugman trekker også frem at Puerto Rico mottar penger til sosiale stønader når skatteinntektene går ned, siden de er en del av USA, på en skal «som ville vært helt utenkelig mellom europeiske land».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om