Dette mener britene om brexit-alternativene

Om du sliter med å bli klok på hvilken vei britiske politikere ønsker i brexit-kaoset, så blir du neppe mye klokere av hva befolkningen i Storbritannia vil. De er omtrent like splittet. 

DELT: Brexit vekker sterke følelser hos både de som vil bli og de som vil forlate EU. Stort sett det eneste spørsmålet de er unisont enige i, er at politikerne har gjort en dårlig jobb i forhandlingene med EU.

Foto: Tolga Akmen AFP
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Det viser en meningsmåling av YouGov. Det eneste utfallet med rent flertall, med 54 prosent av stemmene, er at å forlate EU uten en avtale er et dårlig utfall. Det gir Labour og De konservative, som er mot en hard brexit, ryggdekning fra befolkningen.

Det har gått i den retningen lenge, og det er nok bekreftende for politikerne at et flertall ikke er for en hard brexit, sier Kristian Steinnes, som er professor i moderne europeisk historie ved NTNU.

29. mars er drøyt tre unna, og foreløpig er det ingen som vet hva blir å skje dagen Storbritannia formelt skal tre ut av EU.

– Det er krise at et så viktig og stort spørsmål står uavklart så kort tid før de skal gå ut av EU, sier Steinnes.

Meningsmålingen har brukt et utvalg på 1672 respondenter, som er vektet for å speile befolkningen i landet.

Støtter utsettelse

At en hard brexit virker å falle ut av løpet gjør at to alternativer står igjen som de mest sannsynlige: avtalen Theresa May klarer å hale i land med EU eller en ny folkeavstemning om EU-medlemskap.

– Det kan også bli en utsettelse av utmeldingen, og en godkjenning av en avtale på sikt, sier NTNU-professoren.

43 prosent støtter en utsettelse, mens 38 prosent er mot.

Den norske modellen, med EØS-avtalen, er tilknytningsformen flest slutter seg til, der 49 prosent sier at det som er bra eller akseptabelt utfall, viser den samme meningsmålingen. Før jul ble denne løsningen avvist fra både norsk og britisk side.

– En norsk modell har ikke vært høyest på agendaen i det siste, sier Steinnes.

Les også

Brexit: Slik blir sluttspillet

Ny folkeavstemning

40 prosent av de spurte mener det er riktig å forlate EU, mens 48 prosent mener det er feil.

– Ifølge meningsmålingene er det en trend at flere ønsker å bli i EU, og den siden er størst i dag. Men det er fremdeles innenfor feilmarginen, så hva som vil skje ved en eventuell ny folkeavstemning er vanskelig å si, sier Steinnes.

Hva de spurte mener i dag er stort sett hva de stemte for i folkeavstemningen i 2016, hvor 52 stemte for å forlate EU og 48 prosent stemte for å forlate unionen.

En ny folkeavstemning hvor det blir stemt for å forbli i EU får støtte fra 46 prosent av befolkningen, mens 41 prosent er mot.

– I dag ser vi at Labour-velgerne er de som er mest tilbøyelige til å ønske en ny folkeavstemning, sier Steinnes.

Les også

EU sier nei til «miniavtale» med britene

Under tre uker igjen og ingen klarhet

En ny folkeavstemning kan kreve en utsettelse av utmeldingen. Det samme kan bli nødvendig med nye forsøk på å reforhandle Mays avtaleutkast, hvor punktet om grensen mellom Irland og Nord-Irland har vært et uforsonlig punkt.

– Den politiske situasjonen er vanskelig. Befolkningen er delt og brexit går på tvers av partiene, sier han.

Stort sett det eneste britene kan enes om i brexit-kaoset, er at forhandlingene med EU slettes ikke går bra. Før brexit-avstemningen argumenterte leave-siden at britene hadde gode kort i forhandlinger med EU.

I dag er mener 72 prosent at EU har overtaket i forhandlingene og 78 prosent mener at myndighetene gjør en dårlig jobb i forhandlingene.

– Det har nok blitt klart at Britene overvurderte egen forhandlingsposisjon i møte med realitetene etter folkeavstemningen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. EU
  4. Theresa May

Flere artikler

  1. Krasjer sakte ut av EU: Dette er brexit-scenarioene

  2. May advarer om langvarig utsettelse

  3. - Enhver utsettelse hjelper. Det er langt bedre enn en krasj-brexit

  4. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

  5. Underhuset sa nei til Labours brexitplan