Vil avslutte støttekjøp før nyttår

ESB-sjef Mario Draghi grilles i Europaparlamentet om blant annet fremtiden for sentralbankens kvantitative lettelser.

GRILLES: Sjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken møter i Europaparlamentet mandag ettermiddag for å besvare spørsmål fra medlemslandenes folkevalgte.

Foto: Francois Walschaerts AFP
 • Ingvild Sagmoen
 • André Haugen
Publisert:

Sentralbanksjef Mario Draghi understreker at Den europeiske sentralbanken (ESB) fortsatt har planer om å stanse støttekjøpene ved utgangen av året, til tross for at det den siste tiden har kommet nøkkeltall fra eurosonen som er «noe svakere enn ventet».

Det sier Draghi under en timeslang høring i Europaparlamentet som startet mandag ettermiddag, ifølge Financial Times.

Tar forbehold

Den siste tidens svake tall har skapt usikkerhet om bankens plan om å avvikle programmet for kjøp av verdipapirer når vi går inn i 2019.

Nå erkjenner Draghi at den underliggende inflasjonen fortsetter å være «dempet». Men han påpeker at der er indikasjoner på at økonomien vil styrkes.

Han holder fast ved planen om å avslutte kjøpene, men legger til at det fordrer at kommende tall bekrefter ESBs inflasjonsanslag.

– Generelt er det en god grunn til å være trygg på at underliggende inflasjon vil øke gradvis i perioden som kommer, sier Draghi.

ESB-sjefen sier videre at sentralbanken vil opprettholde «en signifikant grad av pengepolitisk stimulans» også etter at verdipapirkjøpsprogrammet avvikles.

Flere uromomenter i eurosonen

Ettermiddagens grilling av Draghi skjer første virkedag etter at EU har godkjent brexitavtalen, slik at EU har kommet seg ett steg nærmere løsning i et spørsmål som har tatt mye krefter og skapt usikkerhet.

Men det er fremdeles nok av uromomenter.

Den siste måneden har gitt svakeste PMI-tall for eurosonen på over to år og svakeste vekst i Tyskland på over fem år, blant annet. Den kvartalsvise veksten i eurosonen kom i slutten av oktober inn på halvparten av hva analytikerne forventet – på laveste nivå på over fire år.

Såkalte kvantitative lettelser (QE), som i praksis var massive kjøp av stats- og selskapsgjeld, ble innført for å få opp prisveksten, i kjølvannet av eurokrisen. Men eurosonens økonomi har tatt seg kraftig opp siden den gang.

Det var i januar 2015 sentralbanksjefen første gang annonserte verdipapirkjøpsprogrammet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Den europeiske sentralbanken
 2. Mario Draghi

Flere artikler

 1. Skal grilles etter en rekke svake nøkkeltall

 2. Mario Draghi advarer om inflasjonsbrems i eurosonen

 3. Draghi overså råd om å droppe ny runde med pengetrykking

 4. Annonsørinnhold

 5. Økt pessimisme og lavere inflasjon gjør at «alle» forventer rentekutt

 6. Betalt innhold

  Mario Draghi finner frem obligasjonsvåpenet igjen