May gjør et siste forsøk på å redde brexitavtalen: – Sjansen for at EU strekker seg videre er lik null
Theresa May prøver så godt hun kan å få EU med på en avtale hun kan få gjennom parlamentet. Men det kommer ikke til å gå, mener BI-professor Nick Sitter. Han tror en «hard brexit» er det mest sannsynlige utfallet nå.
Onsdag er Theresa May i Brussel for å snakke med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
Den britiske regjeringen ser på møtet som en helt avgjørende mulighet til å få til endringene de ønsker knyttet til løsningen på irskegrensen, ifølge flere internasjonale medier.
Unionens ledere, på den andre siden, toner viktigheten helt ned.
– Det er ikke nok bevegelse for at jeg skal kunne forvente at dette blir en diskusjon med konkrete utfall, sa Jucker på en pressekonferanse i Tyskland tidligere onsdag ifølge Bloomberg.
Men britene begynner å få fryktelig dårlig tid. Den offisielle utmeldingsdatoen er 29. mars – om bare fem uker.
BI-professor Nick Sitter, som følger brexit svært tett, er klar i sin spådom:
– Theresa May får ikke landet noe med EU. Det er ganske sikkert. EU har strukket seg veldig, veldig langt i høst, så sjansen for at de strekker seg videre mener jeg er lik null, sier Sitter til E24.
EUs president sjokkerer – mener det fins en egen plass i helvete for brexitforkjempere
Dette er status
I fjor høst klarte May å forhandle frem en avtale med EU. Den sa at Storbritannia den 29. mars trer ut av EU og gjør opp for seg økonomisk, for deretter å få 21 måneder på seg til å forhandle frem en ny avtale med EU mens de fremdeles er med i tollunionen og det indre markedet.
Videre sa avtalen at dersom det ikke blir en tilfredsstillende handelsavtale innen desember 2020, skal Nord-Irland forbli i det indre markedet og tollunionen, for å forhindre problemer på grensen til Irland. Det betyr en «hardere» grensen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.
Parlamentet stemte et rungende nei til denne avtalen. Spesielt er det irskegrensen som er vanskelig å svelge for mange.
Siden har May forsøkt å få til nye forhandlingsrunder med EU, for å kunne ta med en bedre avtale til parlamentet. Men EU virker ikke å se så mange andre løsninger på problemet. De har gjentatte ganger sagt at avtalen ikke kan reforhandles, men holder muligheten åpen for at det kan legges til ekstra momenter i den.
Foreløpig har de visst ikke fått noen aktuelle forslag til kompromisser fra Storbritannia.
Sitter tror ikke EU vil gå med på å endre forslaget til den irske «backstoppen».
– Det forslaget sier at Nord-Irland skal være i tollunionen og det indre markedet inntil en løsning er funnet. Men ingen har tro på at den kan finnes, sier han.
– Italias gjeld er Europas store problem
Et politisk spill
Sitter mener brexit-sirkuset er et massivt politisk spill mellom Theresa May og hennes motstander, Labour-leder Jeremy Corbyn.
– Begge håper at den andre skal svinge unna først. De kan ende opp med å krasje, sier han.
Det beste utfallet for May er at opposisjonen støtter avtalen hennes, og at hun deretter får makten til å forhandle med EU i overgangsperioden. Da tror Sitter at Storbritannia vil ende opp med en avtale som ligner den Canada har – tollunion og en frihandelsavtale.
Hvis det viser seg å være umulig å få nok støtte, er alternativet å be Labour om støtte mot at de får være med til forhandlingsbordet i overgangsperioden. Da mener Sitter at britene mest sannsynlig vil ende opp med en EØS-lignende avtale.
– Derfor vil May gjøre alt hun kan for å få avtalen gjennom uten å måtte love bort noe til opposisjonen. Fra hennes side er det bedre å bløffe til siste øyeblikk og håpe at hun klarer det uten å måtte invitere Labour til samarbeid, sier Sitter.
– For Labour er det best hvis de blir invitert til å samarbeide. Men hvis de ikke blir det, er det bedre at de konservative tar skylden for alt sammen. Så kan Labour vinne neste valg, fortsetter han.
– Lite sannsynlig med hard brexit
Spørsmålet er dermed om noen av partene til slutt vil gi etter for å unngå en hard brexit. Men ingen av dem er egentlig så redd for det scenarioet, mener Sitter.
– Corbyn er EU-motstander. For han er det ingen dårlig løsning at de krasjer ut, for da kan Labour vinne neste valg og deretter forhandle frem en EØS-lignende avtale.
– May har sagt at hun ikke skal lede De konservative inn i neste valg, så hun har heller ikke så mye å tape. Hun kan gå av og si at hun gjorde sitt beste.
Med disse argumentene mener Sitter at slik det ser ut nå, er det størst sannsynlighet for at britene faktisk krasjer ut av EU uten en avtale. Personlig anslår han en sannsynlighet på 75 prosent.
Politisk selvmord å trekke seg
Det britiske regjeringen kan i prinsippet avlyse hele brexit. Da de leverte skilsmissepapirene til EU, ble dette gjort ved å utløse det som kalles Artikkel 50 i EU-traktatet.
Dette kan trekkes tilbake i siste øyeblikk. Sitter mener det er høyst usannsynlig at det skjer, ettersom det vil være politisk selvmord for May og partiet hennes.
– Det vil være svært ulikt henne. Hun setter partiets interesser foran det hun antagelig anser som nasjonens beste. Hun var jo EU-tilhenger før, påpeker Sitter.
Regjeringen kan også be om utsettelse av utmeldingsdatoen, men også dette vil være meningsløst, mener professoren.
May er ute etter «pragmatisk» brexit-avtale
Dette kan endre spillet
Onsdag ettermiddag ble det klart at tre representanter fra Mays parti forlater partiet og går over til det som kalles «Independent Group» i parlamentet, ifølge BBC.
Det betyr i praksis at de slutter seg til opposisjonen. I gruppen sitter det allerede syv tidligere Labour-medlemmer.
– Disse 10 kan som en gruppe gå til May og si at de vil støtte planen hennes, mot å få en plass ved forhandlingsbordet. Dette er jo ikke Corbyn interessert i å gjøre, eller May villig til å tilby. Men hvis den gruppen går til May, kan det endre spillet, sier Sitter.
Han trekker også frem det skotske nasjonalistpartiet og andre moderate representanter i parlamentet som kan kunne komme til å støtte Mays avtale hvis de får være med på forhandlinger.
Da kan det være at May vil få såppas mye press på å godta dette fra grupper i sitt eget parti at hun går med på det.
– Hvis hun skal binde seg til dette, må hun erklære at hun vil gjøre det hun kan for å unngå en hard brexit når overgangsperioden er slutt. Da må de i praksis gå inn i forhandler på basis av at de skal ha en tollunion, og det er en kjempekamel å svelge for May, sier Sitter.
Han tror britene kommer til å ende opp med en tollunion uansett hvordan de politiske spiller forløpet seg de neste ukene og månedene, fordi problemene med irskegrensen ikke vil la seg løse.
For å oppsummere mener Sitter at det britene mest sannsynlig vil krasje ut uten en avtale, men at det foreligger noe rundt en 20 prosent sjanse for at hun får gjennom en avtale ved å invitere med den uavhengige gruppen.