IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land

IMF ser litt lysere på verdensøkonomien, og spår 5,5 prosent vekst i år. Samtidig anslår de nå at pandemien vil koste 189.000 milliarder kroner bare i tapt produksjon, og at 90 millioner mennesker er på vei ut i ekstrem fattigdom.

MANER TIL HANDLING: IMF-økonomen Gita Gopinath understreker at den rikeste delen av verden må gjøre mer for å hindre for dype arr etter coronakrisen.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) oppjusterer prognosen for verdensøkonomien med 0,3 prosentpoeng til en vekst på 5,5 prosent i år og spår deretter et avdemping til 4,2 prosent året etter, ifølge en fersk rapport.

«Oppjusteringen for 2021 gjenspeiler de positive effektene av vaksineutrullingen i noen land, ytterligere økonomisk støtte i slutten av 2020 i økonomier som USA og Japan, og en forventet økning i kontaktintensive aktiviteter etter hvert som helsekrisen avtar», skriver IMF-økonomen Gita Gopinath.

Hun tilføyer imidlertid at de positive effektene delvis overskygges av noe verre utsikter for den nærmeste tiden, fordi tiltak for å begrense smitten nå demper aktiviteten.

IMF oppjusterer også det økonomisk fallet i fjor til 3,5 prosent, fra et fall på 4,4 prosent i rapporten fra oktober.

«Den ventede veksten i år følger en alvorlig kollaps i 2020. Selv om den estimerte kollapsen er noe mindre alvorlig enn vi tidligere har anslått på grunn av sterkere enn ventet vekst i andre halvdel av fjoråret, er det fortsatt den verste globale nedgangen i fredstid siden den store depresjonen (30-tallet, red.anm.).»

Utviklingen i verdensøkonomien avhenger nå i stor grad av vaksineutrullingen. Bildet er fra vaksinering i California tidligere denne måneden.

189.000 milliarder i tapt produksjon

Bare på de tre månedene siden IMFs forrige har antallet coronadødsfall doblet seg til over to millioner på verdensbasis.

Vaksineringen er i sin spede begynnelse med 0,88 doser satt per 100 innbyggere i verden, ifølge tall fra VG. I Norge er tallet nå oppe i 1,47 eller nærmere 79.000 enkeltdoser.

IMFs økonomiske prognoser legger til grunn at smittespredningen vil være på lave nivåer alle steder ved utgangen av 2022. Det understrekes at utsiktene er svært usikre og at det er store variasjoner mellom ulike land.

«Mye avhenger nå av utfallet av løpet mellom det muterende viruset og vaksiner for å avslutte pandemien, og av evnen til å gi effektiv støtte i mellomtiden.»

IMF påpeker at økonomien i 150 land fortsatt ventes å ha lavere inntekter per innbygger i 2021 enn i 2019, og at dette antallet bare minsker til 110 land i 2022.

Totalt anslår IMF at bare produksjonstapet kommer opp i 22 billioner dollar (189 tusen milliarder kroner) i perioden 2020–2025 sammenlignet med utsiktene før pandemien.

Mens Kina, som den første av alle de store økonomiene var tilbake på nivået før pandemien i fjerde kvartal i 2020, er USA ventet å komme dit i løpet av året, fortsatt godt foran eurosonen.

Les også

Les også: NAV-sjefen: – Titusener kan bli permittert

90 millioner mennesker inn i ekstrem fattigdom

Generelt venter IMF at bedringen i økonomien går raskest i i-landene, noe som øker risikoen for at fremskrittene mot utjevning for mange fattige land reverseres.

«Arbeidere med lavere utdannelse, ungdom, kvinner og de uformelt sysselsatte har lidd uforholdsmessige inntektstap. Det ventes at nærmere 90 millioner mennesker vil gå inn i ekstrem fattigdom i løpet av 2020-21, og snu trenden fra de siste to tiårene», skriver IMF.

Nå mener organisasjonen det må gjøres mer for å hindre at det går enda verre enn fryktet.

«Først og fremst må det internasjonale samfunnet handle raskt for å sikre rask og bred global tilgang til vaksinasjoner og terapi, for å korrigere den dype ulikheten i tilgang som for øyeblikket eksisterer.»

Spania er blant landene i EU som har blitt hardest rammet av pandemien. Bildet er fra et fattig område rett utenfor Madrid.
Les også

Les også: Ny nedstenging kan utsette rentehopp: – Alt avhenger av hva som skjer nå

Må gjøre mer

IMF foreslår blant annet økt vaksineproduksjon, styrket finansiering av vaksinealliansen COVAX og bedre logistikk for vaksinelevering til fattigere nasjoner.

«De nye virusmutasjonene er en påminnelse om at pandemien ikke er over før den er over i alle land», understreker IMF videre.

Raskere fremgang i bekjempelsen av helsekrisen vil ifølge IMF kunne øke globale inntekter med 77 billioner kroner i perioden 2020–2025, med fordeler for alle land, inkludert 34 billioner kroner for i-landene.

IMF oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å gjøre mer for å hjelpe fattigere nasjoner i form av direkte støtte, lån eller gjeldslettelser.

Ellers viser IMF til viktigheten av målrettet støtte til husholdninger og firmaer så lenge smitten øker, for å sikre at folk kan opprettholde livsgrunnlaget og forhindre konkurser i ellers levedyktige firmaer. Det kan bidra til raskere gjenopphenting i økonomien når nedstengninger fjernes.

Organisasjonen tar også til orde for å holde rentene lave, både for å støtte økonomien i gjenopphentingsfasen, og for å stabilisere de rekordhøye gjeldsnivåene mange land nå har etter massive krisepakker.

Her finner du rapporten til IMF
Les på E24+

Les også: (+) Han var permittert i store deler av 2020. I 2021 kan han se langt etter feriepengene.

Følg E24 på sosiale medier:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. IMF
 3. Verdensøkonomien
 4. Coronaviruset internasjonalt
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. IMF advarer om urettferdig vaksinefordeling: Gir farlige økonomiske ulikheter

 2. IMF kutter globale vekstutsikter

 3. IMF jekker opp vekstutsiktene for 2022: Økende gap i vaksinasjonen

 4. IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa

 5. OECD venter comeback for verdensøkonomien i slutten av 2021