Dette skjer denne uken: Amerikanske ledighetstall og industrimåling

Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce, mener forhandlingene om en ny krisepakke til amerikansk industri og amerikanske ledighetstall preger markedet denne uken.

Analytiker i Nordea, Erik Bruce,

Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Benedicte Storm Bamvik
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi følger med på om det blir enighet i USA om en ny finanspolitisk pakke, forteller Bruce til E24.

Flere millioner amerikanere og selskaper venter på en ny krisepakke fra amerikanske myndigheter. Men før det skjer må republikanerne og demokratene komme til enighet om støtteordningen.

Ifølge CNBC er det meldt bekymring for at myndighetene ikke vil dele ut tilstrekkelig med krisestøtte, siden økonomien har begynt å bli sterkere enn hva den var da coronapandemien brøt ut.

– Resultatet av kontantstøtten fra amerikanske myndigheter vil ha stor påvirkning på finansmarkedet, sier Bruce.

Les på E24+

Kan USA bli «great» igjen?

Les også

Amerikanske medier: Trump har valgt Barrett til Høyesterett

Amerikanske ledighetstall og industrimåling

Denne uken er det målingen av aktiviteten i amerikansk industri, ISM, i tillegg til sysselsettingstall fra USA som er de viktigste nøkkeltallene for markedet.

I den seneste arbeidsmarkedsrapporten (payrolls) fra amerikanske myndigheter sto det oppført at det hadde blitt skapt 1,37 millioner nye jobber utenfor landbruket i USA.

Rapporten viste også at arbeidsledigheten falt til 8,4 prosent, som er den laveste ledigheten i USA siden coronapandemien brøt ut i mars.

– Vi tror at bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter. På det høyeste var ledigheten på 14 prosent, sier Bruce.

Han mener ledighetstallene vil hente seg inn igjen men at det vil gå saktere enn før.

Han forteller at markedet også vil følge med på målingen av aktiviteten i amerikansk industri fra Institute for Supply Management (ISM).

– Disse tallene er jo viktige for industrien, så her følger vi med. Vi tror at indeksen vil holde seg over 50, forteller han.

En indeks over 50 indikerer industrivekst, mens en indeks under dette kan tyde på tilbakegang.

Les også

Det ble skapt 1,37 millioner nye jobber utenfor landbruket i USA i august

Les på E24+

Carl Bildt: Europas digitale krise

PMI og detaljvarehandel

Denne uken er det ventet mange viktige makrotall, og Nordea-strategen forteller at innkjøpssjefindeksen (PMI) vil være på radaren, også i Kina.

Markedet vil også følge med på detaljvarehandelen i Norge.

– Grunnen til at det har gått så bra på denne fronten, er fordi vi nordmenn har brukt mer penger på varer enn tjenester, som for eksempel restaurantbesøk, på grunn av coronarestriksjonene.

Siste oppdatering på indeksen viste at det var en oppgang på 0,6 prosent i detaljhandel fra juni til juli i år.

Bruce mener at oppgang innenfor detaljhandelen kan ses på som en dårlig indikator for markedet.

– Man kan nesten si at man håper det går nedover når hverdagen begynner å bli normal igjen, og folk benytter seg mer av tjenester. Dette gjelder også for tallene fra USA, forteller analytikeren.

Coronaviruset preger fortsatt store deler av hverdagen, og Bruce forteller at de følger nøye med på de økende smittetallene både i Norge og utlandet.

– Det vi fokuserer på nå er tallene innenfor dødsfall og sykehusinnleggelser, som kan gi en god indikator på alvorlighetsgraden av viruset. Det kan hende at smitten øker siden vi tester bredere, og derfor klarer å fange opp flere tilfeller, sier han.

Ny brexit-runde

Det er duket for en uke med hektisk aktivitet på begge sider av Kanalen mens tidsfristen for å finne en løsning på det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU rykker stadig nærmere. Ved årsskiftet er overgangsperioden etter brexit slutt, men begge sider mener den reelle fristen er i oktober.

EUs sjefforhandler Michel Barnier har sagt at en avtale må være klar innen utgangen av måneden for at EU og medlemslandene skal rekke å godkjenne den før nyttår.

Boris Johnson gikk nylig ut med en enda tidligere frist: 15. oktober.

– Det gir ingen mening å tenke på tidsplaner som fortsetter etter det. Er vi ikke enige til da, kan jeg ikke se at det blir noen avtale mellom oss. Da bør begge sider akseptere det og gå videre, var beskjeden fra den britiske statsministeren. I så fall kan denne runden bli den siste i forhandlingene.

De foregående åtte rundene med forhandlinger har ikke ført til noe gjennombrudd, og situasjonen virker fastlåst på viktige områder som fiske, markedsadgang og konkurranseregler. Britene vil ikke forplikte seg til EUs regler når de er ute av unionen, mens svaret fra Brussel er at det må til dersom Storbritannia fortsatt skal ha full adgang til det indre markedet.

Barnier har gjentatte ganger uttrykt bekymring for manglende fremdrift. I august sa han at det for ofte føltes som om de gikk bakover, ikke fremover.

Før helgen kom det ifølge Politico positive signaler fra begge partene etter en uformell forhandlingsrunde i London. Det var ingen gjennombrudd, men nok til at en EU-tjenestemann sa at det virket som om ting var i ferd med å snu.

Les også

Uklart om salg av Tiktok i USA – Microsoft-bud avvist

Les også

Renterådet venter nullrente i lang tid: – Optimistene har fått seg et skudd for baugen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Økonomi
 3. USA
 4. Eurosonen
 5. Norges Bank
 6. Statsregnskapet
 7. BNP

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Resultatrush fra storbankene

 2. Dette skjer denne uken: Markedet lengter etter flere vaksinenyheter

 3. Dette skjer denne uken: Georgia-valg kan bevege markedet

 4. Brexit-avtale løper snart ut: – Norsk næringsliv må forberede seg på nye handelshindringer

 5. Dette skjer denne uken: Ett år siden markedet nådde bunnen – kan bli tidenes oppgang