Biden utropt til vinner i Arizona

CHANDLER, ARIZONA (VG) Joe Biden er utropt som vinner i vippestaten Arizona av Fox News, men Trump-tilhengerne har vanskelig for å tro det.

TRUMPVELGERE: Ken Cook og Janet Manecke opplever at USA har blitt bedre og mer patriotisk under Trump.
Presidentvalget i USA
 • Linn Kongsli Hillestad
 • Nora Thorp Bjørnstad
Publisert: Publisert:

– Jeg synes energien for Trump i denne valgkampanjen har vært helt massiv, ikke bare i Arizona, men i hele landet, sier Janet Manecke til VG.

VG treffer henne i Chandler, en forstad til Phoenix, sammen med ektemannen Ken Cook, et par timer før den konservative TV-kanalen Fox News utroper Demokratenes Joe Biden til vinner av delstaten.

Arizona har tradisjonelt sett vært et sikkert kort for Republikanerne. « De røde» har vunnet ni av de siste ti presidentvalgene i denne delstaten. I 2016 vant Trump delstaten med drøye tre prosentpoeng.

Men i år ser det ut til å ha snudd.

Meningsmålingene har lenge tydet på at Donald Trump taper Arizona til fordel for den demokratiske utfordreren Joe Biden.

Klokken 05.30 norsk tid utroper den konservative TV-kanalen Fox News Biden til vinner i Arizona.

Men når VG snakker med ekteparet Janet Manecke og Ken Cook, har de fortsatt ikke mistet håpet.

– Det ville vært veldig rart om han taper, med all denne positive energien, sier Cook.

VALGVAKE: Det rigges til valgvake i forstaden Chandler, Arizona.

Allsang

Når presidenten nå har tapt fotfeste i delstaten, er én av de mulige forklaringene at demografien der er i endring, blant annet fordi andelen latinamerikanske velgere har steget de siste årene.

Mens VG snakker med Trump-supporterne, tar noen frem et svært amerikansk flagg. Plutselig står alle sammen og holder flagget oppe i været til tonene av countrysangen « We are free».

– Trump har gitt oss lov til å være patriotiske igjen. Jeg har aldri sett patriotisme som dette før, sier Manecke til VG i Chandler.

Ekteparet mener amerikanerne kommer til å miste både ytringsfrihet og religionsfrihet hvis Trump må gå av som president.

ENGASJERT: Trump-tilhenger Marilyn Gregorin har jobbet frivillig ved valglokalene, og hevder at et klart flertall stemte på Trump.

– Kjemper for meg

Ken Cook støtter Trump blant annet fordi han mener han gjør en god jobb med økonomien. At det ikke står særlig bra til med USAs lommebok akkurat nå, mener kjæresten er forbigående.

– Det er bare på grunn av covid, den var god før pandemien, og jeg tror den vil komme seg igjen under Trump, men ikke under Biden, sier Manecke.

VG kommer i snakk med en annen kvinne som har festet en glitrende Trump-nål til brystet. Hun har jobbet frivillig ved valglokalene i dag, og er sikker på at presidenten vil gå av med seieren.

– Jeg har støttet Trump siden 2015, sier Marilyn Gregorin.

Hun mener Trump er den rette mannen til å «renske opp» i politikken i Washington.

– Han kjemper for mannen i gaten. Han kjemper for meg, sier Gregorin.

En seier til Biden er et skrekkscenario for kvinnen.

– Da kommer jeg til å bli fryktelig trist, spesielt på vegne av barna mine. Jeg føler dette handler om deres fremtid og deres friheter. Jeg er redd for at Demokratene vil ta landet i en sosialistisk retning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Presidentvalget i USA
 3. Trump
 4. Amerikansk politikk
 5. Arizona
 6. Joe Biden

Flere artikler

 1. Usikkerhet i Arizona fire dager etter at Fox ga Biden seieren her

 2. Presidentvalget i USA: Derfor vet vi ikke hvem som vinner ennå

 3. Joe Biden i tale til folket: – Vi kommer til å vinne dette

 4. Den nye stridssonen

 5. Biden-kampanjen om Trumps tale: – Skandaløst