Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene

Brexit-forhandlingene stanses midlertidig etter at en av forhandlerne testet positivt for korona.

Storbritannias brexitforhandler David Frost etter samtalene med Michel Barnier i Brussel. Forhandlingene tar et kort avbrekk etter at en medarbeider av Barnier har testet positiv for korona. Foto: AP / NTB
  • NTB-AP-AFP
Publisert:

Mens klokken tikker ubønnhørlig mot nyttår, når Storbritannia forlater EUs indre marked, har forhandlingene om en frihandelsavtale fått et skudd for baugen.

Samtidig understreker EUs brexitforhandler Michel Barnier at det er snakk om et kortere opphold i høynivåmøtene.

– En av forhandlerne i mitt team har testet positivt for covid-19, tvitrer Barnier. Han sier oppholdet er bestemt i samråd med den britiske forhandlingslederen David Frost.

Risikerer «no deal»

Møtene fortsetter blant delegasjonene på lavere nivå i Brussel. Partene har lenge understreket at tiden er knapp, og det er uklart hvilke konsekvenser det får at forhandlingene mellom Frost og Barnier utsettes.

En handelsavtale mellom EU og Storbritannia skulle etter planen ha vært på plass innen utgangen av oktober. Med knapt halvannen måned til årsskiftet, er risikoen til stede for at Storbritannia kan gå ut uten en avtale.

Mange frykter at en no-deal-brexit kan føre med seg økonomisk kaos, som vil skade både Europa og Storbritannia.

Uløste spørsmål

De viktigste spørsmålene som står igjen, er de som har vært vanskeligst hele veien: fiskeri, konkurranseregler og håndheving av avtalen.

Forholdet har heller ikke blitt enklere av at utmeldingsavtalen fra sist vinter ble satt i spill gjennom et britisk lovforslag i høst. Statsminister Boris Johnson vil ha en lov som lar britene på egen hånd gjøre endringer som påvirker irskegrensen i strid med avtalen med EU. Foreløpig er forslaget stanset i Overhuset.

Nettopp grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland var et av de mest kompliserte spørsmålene i skilsmisseavtalen.

EU mener Johnsons lovforslag er et brudd på brexitavtalen og bryter med Storbritannias folkerettslige forpliktelser. Unionen har derfor tatt rettslige skritt mot britene.

Publisert:
Gå til e24.no