Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

Nancy Pelosi ber USAs regjering bruke grunnloven for å avsette president Donald Trump. Hvis ikke, blir det ny riksrettssak, sier hun.

Nancy Pelosi, Demokratenes speaker i Representantenes hus, sier demokratene først vil forsøke å tvinge visepresident Mike Pence og regjeringen til å avskjedige Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget. Dersom det ikke går, reises en riksrettstiltale.
Trumps politikk
 • NTB-AP-AFP
Publisert:

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uskikket til embetet. Da overtar visepresidenten makten.

Denne ordningen er aldri brukt, men nå vil speakeren i Representantenes hus at visepresident Mike Pence gjør nettopp det. Beskjeden til Pence er klar: Avsett Trump, ellers gjør vi det.

Nancy Pelosi bekrefter at Demokratene jobber med å utarbeide en ny riksrettstiltale mot Trump.

Pence går neppe i bresjen

Mandag vil Demokratene jobbe for å raskt få vedtatt en resolusjon i Representantens hus med hensikt å avskjedige Trump. Dersom republikanerne blokkerer dette forsøket, noe som er høyst sannsynlig, vil Representantenes hus møtes for å stemme over saken tirsdag.

Pelosi sier at resolusjonen oppfordrer Pence til «å samle og mobilisere regjeringen til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å erklære presidenten uskikket til å utføre sine plikter».

Det er ikke ventet at Pence tar føringen for å tvinge Trump ut, selv om det har vært mye snakk om den muligheten i flere dager i Washington. Dermed ligger det altså an til at Pelosi og hennes partifeller tar saken i egne hender.

– Overhengende trussel

– For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge, skriver hun søndag i et brev til partifellene.

Pelosi sier en tiltalen mot presidenten skal behandles med alvor, men også raskt. Det er bare en drøy uke igjen før Trumps periode i Det hvite hus utløper.

– Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver, forsterkes. Det samme gjør det umiddelbare behovet for handling, sier Pelosi.

Biden vil unngå riksrett

Deretter vil Representantenes hus gå videre for å vurdere tiltalepunktene, opplyser Pelosi. Dato for avstemningen er ikke satt. Dersom Trump blir tiltalt, blir han den første presidenten som stilles for riksrett to ganger.

Tidligere søndag ble det kjent at påtroppende president Joe Bidens rådgivere prøver å finne en måte Trump kan sanksjoneres på uten at han stilles for riksrett. En riksrettssak i Senatet kan forsinke presidentens ministernominasjoner og annet viktig arbeid, deriblant en stor økonomisk krisepakke Biden planlegger.

Utad sier Biden at det er opp til Kongressen å beslutte hvordan Trump skal sanksjoneres for sin rolle i det voldelige angrepet på kongressbygningen onsdag, men ifølge CNN jobber hans rådgivere med Pelosi og andre ledende demokrater for å finne en annen utvei enn riksrett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Trumps politikk
 2. Presidentvalget i USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Donald Trump
 5. Nancy Pelosi
 6. Mike Pence

Flere artikler

 1. CNN: Forslag om riksrettstiltale mot Trump klart

 2. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

 3. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

 4. Presser Pence for å få Trump avsatt: – Han bør gjøre det med det samme

 5. Riksrettskaoset: Slik kan demokratene felle Trump