Forvalter om Trump-frykt: - Mest støy for oss

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener andre ting enn USA-valget er viktigst for markedene.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management mener ECB-møtet vil ha mer å si enn USA-valget for markedene.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– All oppmerksomheten og uroen rundt Trump er mest støy for oss, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management til Dagens Næringsliv.

Usikkerheten om utfallet av det amerikanske presidentvalget har sendt børsene ned og gullprisen opp den siste tiden, et tegn på at investorene skygger unna risiko.

Les også

Nytt oljeprisfall: Hele oppgangen etter Opec-møtet har forduftet

– Døgnflue-effekt

Men valget vil imidlertid ikke ha så stor betydning for verdens aksje- og obligasjonsmarkeder, ifølge porteføljeforvalteren.

For Chen er det av større betydning hva den europeiske sentralbanken (ESB) vil gjøre ved rentemøtet i desember.

Der kan nemlig sentralbanksjef Mario Draghi gi markedet ytterligere innblikk i om ESB vil begynne å sakke farten på den storstilten seddelpresse, på fagspråket kalt kvantitative lettelser, eller om den fortsetter med uforminsket styrke.

ESB kjøper nemlig verdipapirer for 80 milliarder euro, og det har blitt spekulert i markedet om at sentralbanken nå vurderer å trappe ned verktøyet som kalles kvantitative lettelser.

– En eventuell Trump-seier vil skape en kortsiktig volatilitet, men vil være en døgnflue-effekt, sier Storebrand-forvalteren.

Usikkerheten om det amerikanske presidentvalget har lagt press på aksjemarkedet, der den toneangivende S & P 500-indeksen har falt i åtte handelsdager på rad.

Selv om de daglige fallene har vært av det beskjedne slaget, med en samlet nedgang på tre prosent i de åtte dagene, er det ikke ofte amerikanske investorer opplever en så lang uavbrutt rekke med kursfall.

Les også

Assange: – Clinton-eposter kom ikke fra regjeringskilde

Hopp i «fryktindeksen»

Investorene aversjon mot å ta risiko før det er avklart hvem som blir president synes også godt i VIX-indeksen, også kjent som «fryktindeksen».

Indeksen gir et mål på forventede svingninger i det amerikanske aksjemarkedet og brukes som et barometer på markedsrisiko.

Den gjør et hopp på over 11 prosent torsdag kveld til 21,49 og er på det høyeste nivået siden de turbulente dagene i juni da Storbritannia stemte for å gå ut av EU.

Tidligere denne uken førte Donald Trumps kraftige fremgang på en meningsmåling til markedsuro. Hillary Clinton foretrekkes generelt av markedene sammenlignet med Trump, som blant annet har kritisert USAs sentralbanksjef Janet Yellen og internasjonale handelsavtaler.

Les også

IEA: Elbiler er ikke nok til å slukke oljetørsten

Les også

Oljebransjen femti år:
Så mye har Norge tjent

Les også

Letesjefer tror på nytt storfunn i Nordsjøen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Dette er de tre største farene for aksjemarkedet

  2. Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

  3. – Markedet var helt eksepsjonelt

  4. Wall Street steg i valginnspurten

  5. «Fryktindeksen» på sitt høyeste siden brexit