Trump truer Kina med toll på 1.600 milliarder: – Utpressing

USAs president Donald Trump truer Kina med å innføre en ny toll på kinesiske varer til en verdi av rundt 1.600 milliarder kroner. Det sender asiatiske aksjemarkeder rett ned.

FERSK TRUSSEL: Kina mener Donald Trumps siste tolltrussel er utpressing. Bildet viser en containerhavn i Qingdao i Shandong-provinsen i Kina.

Foto: AFP
 • NTB
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Natt til tirsdag kom ytterligere en forverring i handelsrelasjonen mellom verdens to største økonomier.

USAs president Donald Trump truer nå med å trappe opp straffetollen til å omfatte 10 prosent toll på kinesiske importvarer tilsvarende en verdi på 200 milliarder dollar, eller 1.600 milliarder kroner.

– Om Kina øker sine toller enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sier Trump i en pressemelding mandag.

Les også: Kina svarer på USAs toll

– Ytterligere tiltak må settes i verk for å oppfordre Kina til å endre sine urettferdige metoder, få dem til å åpne markedet overfor amerikanske varer og akseptere et mer balansert forhold til USA, sa Trump videre.

Tolltrusselen kommer i tillegg til straffetollen som ble varslet fredag verdt 50 milliarder dollar.

Les på E24+

De to kinesiske nettgigantene som får Silicon Valley til å blekne

Aksjefall

Nyheten gjør sitt innhogg i de asiatiske aksjemarkedene, som har falt betydelig natt til tirsdag norsk tid. Like etter klokken 07.00 er situasjonen slik:

** Den kinesiske Shanghai-børsen er ned 2,97 prosent, mens Shenzhen faller hele 4,35 prosent.

** Hongkong-børsen Hang Seng er ned 2,18 prosent.

** Japanske Nikkei 225 er ned 1,50 prosent.

** Sørkoreanske Kospi er ned 0,92 prosent.

** Singapore-børsen trosser nedgangen, og stiger 0,23 prosent tirsdag.

I Kina og Hongkong var børsene stengt mandag, og det er dermed en nedgang å ta igjen i forhold til resten av de globale børsene etter USA og Kina trappet opp handelskonflikten fredag.

Særlig hard medfart får Kinas største smarttelefonprodusent ZTE på Hongkong-børsen. Selskapet faller 24,81 prosent etter handelskonflikten ble trappet opp. Det amerikanske Senatet vedtok å gjeninnføre salgsforbudet mot ZTE mandag kveld.

– Utpressing

Kina svarer tirsdag og kaller tolltrusselen utpressing og sier de vil kjempe imot med «omfattende kvantitative og kvalitative tiltak».

Les også

Kinas økte toll rammer hummereksporten i USA

– USA satte i gang en handelskrig og brøt markedsreglene. Kinas svar er å beskytte landets og folkets interesser, heter det fra det kinesiske handelsdepartementet.

Timer etter Trumps uttalelser, sto Den kinesiske sentralbanken parat med en krisepakke til kinesiske finansinstitusjoner.

Sentralbanken utsteder lån på 200 milliarder yuan, tilsvarende 252 milliarder kroner, til landets finansinstitusjoner, skriver CNBC.

Analysesjef for Kina i OCBC Bank, Tommy Xie, sier til nettstedet at tiltaket antagelig er en del av en større pakke som myndigheten vil ta i bruk for å redusere skadeomfanget av handelskonflikten med USA.

– Kina kan på ingen måte svare når handelskonflikten eskalerer til 200 milliarder dollar, sier han.

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har den siste tiden forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina – samtidig som han har innført ny toll også på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse torsdag sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte USA mot å vedta ensidige, ikke-konstruktive tiltak. I strid med Trumps mål, har Kina hittil svart at de er beredt til å innføre toll på amerikanske varer i samme verdi og omfang. Amerikansk lettolje er blant varene som blir rammet av den kinesiske tollen, og oljeprisen falt nesten tre dollar fredag på nyheten.

Les også

– En urovekkende utvikling

Les også

Kina svarer på USAs toll

Les også

Kina lover å gjengjelde amerikansk toll

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – I vår kultur slår vi tilbake

 2. – Det er en ny type gatekamp-logikk

 3. Trump lover Apple-sjefen tollfritak

 4. Annonsørinnhold

 5. Kina svarer USA med toll på 60 milliarder dollar

 6. Kinas sentralbank: – Vil skape kaos i markedene