– 50 prosent sjanse for Grexit

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror EU kommer med en ny utstrakt hånd til Hellas. Fondsforvalter Olav Chen i Storebrand mener derimot at det hele ser stygt ut.

HOLDER STENGT: En vaskehjelp vasker trappen foran den greske sentralbanken som har pålagt greske banker å holde stengt i en drøy uke.

Angelos Tzortzinis
  • Johann D. Sundberg
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:,

– EU har tradisjon for å ikke klare å komme til løsninger før på overtid. Men det er ikke det viktige. Det viktige er at de kommer til løsninger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mandag formiddag.

I Hellas holder bankene stengt, mens EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har varslet et nytt utspill i de fastlåste forhandlingene mellom regjeringen i Hellas kreditorer. Pressekonferansen skal finne sted klokken 12.45.

– Jeg tror Juncker kommer med en utstrakt hånd, sier Andreassen.

Han mener Junckers budskap vil være at EU gjerne vil løse de greske problemene og at EU har et genuint ønske om å beholde Hellas i eurosonen.

Les også

Tsipras-bønn til euro-statsministre i lekket dokument

– De tror de har økonomi og virkemidler til å tåle at Hellas går ut av eurosamarbeidet, men de er ikke sikre. Det vil åpne en dør som går inn i ukjent terreng. De er bekymret for at de skal spre seg til andre land, sier Andreassen.

GREKERE I KØ: Etter at den greske regjeringens planer om folkeavstemning ble kjent stilte grekere seg i klø for å få ut penger fra minibankene.

Angelos Tzortzinis

Han legger til at landene i eurosonen som har lånt penger til Hellas også vil ha et sterkt politisk ønske om å slippe å erkjenne at pengene som er lånt ut til Hellas ikke blir tilbakebetalt, noe en gresk uttreden fra eurosamarbeidet vil innebære.

Les også

11 ting du bør vite om bankkontrollen i Hellas

Professor Erik Oddvar Eriksen ved Universitetet i Oslo regner mer at EU nå gjør nok et forsøk på å få en avtale med Hellas.

– Jeg tror resten av Europa og resten av verden krysser fingrene. Det er gått opp for stadig flere hvor alvorlig dette er. Dramatikken er stor. Det er legal upløyd mark. Det er ikke noen regler for hvordan et land går ut av eurosamarbeidet.

– Tror du det blir en avtale til slutt?

– Det vet jeg ikke. Men det står jo ikke om så mye penger, så det er litt rart at det ikke har blitt enighet allerede, sier Eriksen.

– IMF-forfallet er ikke viktig

Tirsdag løper den nåværende låneavtale med Hellas långivere i eurosonen ut. Samtidig forfaller avdrag og renter på greske gjelden til IMF på til sammen vel 1,5 milliarder euro.

– Er det mulig å rekke den fristen?

– Nei, men det er ikke viktig i det hele tatt, sier Andreassen.

– Datoer er ikke viktige. Det viktige er at det fortsatt er en prosess. De kutter ikke hånden av de samtidig som de forhandler, legger han til.

Andreassen er nå usikker på hva utfallet vil bli på dramaet rundt den greske statsgjelden.

– Vi kjenner ikke sluttspillet, sier han.

– Det ser stygt ut nå, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Mangament til E24.

Han mener at oddsen for at Hellas forsvinner ut av eurosamarbeidet har falt betraktelig over helgen, og han anslår sannsynligheten for en «Grexit» med 50 prosent.

Chen legger til:

– Det ser ikke ut som om de snakker sammen heller.

Les også

Tomt for euro på Sola

Uansett hvilket utspill EU kommer med senere mandag, står utfordringer og viktige datoer i kø for den greske regjeringen.

Og selv om grekerne skulle få en avtale før helgen kommer nye mulige skjebnedager på løpende bånd i ukene som kommer.

Her er en oversikt over viktige datoer (Kilder: Bloomberg og Financial Times) i tiden som kommer:

30. juni forfaller fire avdrag på gjelden til IMF med til sammen vel 1,5 milliarder euro. I tillegg løper formelt den nåværende hjelpeavtalen med EU ut.

1. juli møtes styret i den europeiske sentralbanken (ESB) for sin ukentlige vurdering av om de skal fortsette å tillate at greske banker får likviditetslån i et omfang på rundt 90 milliarder euro.

5. juli skal det etter planen være folkeavstemning i Hellas på spørsmål om grekerne skal godta en ny avtale med sine långivere.

7. juli skal etter planen bankene i Hellas åpne igjen. Samme dag skal også børsen i Aten åpne igjen-

13. juli kommer et nytt forfall til IMF på 450 millioner euro.

14. juli forfallet et lån på 11,67 milliarder japanske yen, hvilket tilsvarer 737 millioner norske kroner.

16. juli er det nytt møte i ESB.

17. juli skal grekerne etter planen betaler 71 millioner euro i rente på et statsobligasjonslån som ble tatt opp i 2014.

20. juli forfaller obligasjonslån eid av ESB og andre sentralbanker i eurosonen med 3,5 milliarder euro.

21. juli skal etter planen Moody's foreta en ny vurdering av den greske stats kredittverdighet.

5. august forfaller renter på gjelden til IMF på 175 millioner euro til betaling, og det er nytt styremøte i ESB.

20. august forfaller nye obligasjonslån eid av ESB med rundt 3,2 milliarder euro.

Innimellom forfaller det jevnlig kortsiktige statskasseveksellån som i betydelig grad eies av greske banker. Disse har løpende blitt fornyet med nye tilsvarende lån, også under kriseforhandlingene nå i juni. Greske banker er de siste som ønsker en gresk statsbankerott.

Enormt gjeldsberg

DA E24 i vinter foretok en nitid gjennomgang av den greske gjelden var hovedfunnene følgende:

** Den samlede statsgjelden var 315,5 milliarder euro.

** Den største enkeltkreditoren er EU-fondet European Financial Stability Facility (EFSF) som har lån til landet på 141,8 milliarder euro med en gjennomsnittlig løpetid på 32 år og renten var da i gjennomsnitt 1,5 prosent.

** IMF hadde da totale lån til Hellas (gitt i 2010 og 2012) på totalt 25 milliarder euro, men disse er siden nedbetalt med nær fire milliarder euro i renter og avdrag.

** Statsobligasjonsgjelden var på 67,5 milliarder euro, hvorav 27 milliarder eies av ESB eller andre sentralbanker i eurosonen.

** Hellas har lån på i alt 52,9 milliarder euro fra andre stater i eurosonen som ble gitt i den første krisepakken i 2010.

** Statskasseveksellånene (som er kortsiktige statslån) utgjorde 15 milliarder euro. Lånene er så langt i 2015 erstattet med nye tilsvarende lån, også så sent som i juni.

I tillegg har den greske sentralbanken bygd opp en gjeld til andre sentralbanker i eurosonen på over 100 milliarder euro. Pengene er i det vesentlige brukt til å gi greske banker likviditetslån slik at de holder seg flytende selv om kundene har rømt bankene.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Spøker og ler midt i eurokrisen

  2. Hellas' arbeidsminister om pensjonskrav: – Selvmord på et helt folk

  3. Toneskifte i Hellas-forhandlingene

  4. Annonsørinnhold

  5. Hellas betalte ikke avdrag til IMF

  6. Tiden er ute - nå har Hellas misligholdt