Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

I månedsvis var Ritz-Carlton Hotel i Riyadh et fengsel for Saudi-Arabias elite. Søndag åpnet hotellet dørene for vanlige gjester. 

EKSKLUSIVT: Lobbyen på Ritz-Carlton Hotel i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.
Publisert: Publisert:

Svartkledde vakter har patruljert hotellet Ritz-Carlton i den saudiske hovedstaden de siste månedene.

På innsiden har 201 prinser, tidligere ministre og finanstopper i husarrest blitt avhørt i forbindelse med en gigantisk antikorrupsjonsaksjon som begynte i november.

Men de siste to ukene har de arresterte sluppet ut igjen etter å ha inngått avtaler med myndighetene eller blitt renvasket.

Søndag åpnet «luksusfengselet» dørene til en håndfull dresskledde hotellgjester, melder Reuters.

– Det er en ære, sa en av de første.

De billigste rommene koster litt over 5.000 norske kroner.

Saken fortsetter under bildet.

GIGANTISK: Hotellet Ritz-Carlton ligger i ambassadestrøket i Riyadh.

Kronprinsen gikk til storaksjon

Det var kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, eller «MBS», som gikk til storaksjon mot omfattende korrupsjon, i det kritikere ofte beskriver som en utrenskning for å stramme grepet om makten i verdens dominerende oljeprodusent.

Les mer: Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Den saudiske justisministeren hevder at myndighetene hadde planlagt å konfiskere mer enn 800 milliarder kroner og at 56 personer fremdeles er under arrest. 1.700 bankkontoer skal ha blitt frosset samtidig med massearrestasjonene.

Les også

Saudi-Arabias rikeste i husarrest: - Prislapp for å slippe fri: 50 milliarder kroner

MBS har vært en pådriver for reformer i Saudi-Arabia, blant annet for å redusere landets oljeavhengighet. Sentralt i disse planene står børsnoteringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco, men også friere regler for kvinnelig bilkjøring og kinoer.

Betalte milliarder for å slippe ut

Saudi-Arabias rikeste mann og «Midtøstens Warren Buffett», Prins al-Waleed bin Talal (62), var blant dem som ble satt i husarrest på Ritz-Carlton og skal ifølge Wall Street Journal ha kjøpt seg fri for rundt 50 milliarder kroner.

Prins al-Waleed er medeier i hotellkjedene Four Seasons og Accor samt det saudiske flyselskapet Flynas, og eier også andeler i meldingstjenesten Twitter og Euro Disney.

Prins Miteb bin Abdullah, lenge en mulig arvtager til tronen, skal ha betalt rundt 8 milliarder kroner for å unnslippe Ritz-Carlton.

Les også

Saudi-Arabia ønsker ytterligere forlengelse av produksjonskuttavtalen

Les også

Punger ut milliarder for å hindre hungersnød og valuta-kollaps

Les også

Satellittbilder kan ha avslørt oljejuks i Saudi-Arabia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om