Erdogan sparker sjefen for Tyrkias statistikkbyrå

Sait Erdal Dincer fikk bare 10 måneder i sjefsstolen. Samtidig har prisveksten i landet nådd stadig nye høyder.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fra før også byttet ut sentralbanksjefen og finansministeren.
Publisert: Publisert:

Ifølge tyrkiske medier skal statistikksjefen og president Recep Tayyip Erdogan ha vært uenige om Tyrkias inflasjonstall. Nå har han fått sparken, skriver Financial Times.

Avgangen kommer i en tid med skyhøy inflasjon i landet. Det tyrkiske statistikkbyrået TyrkStat meldte i desember om en prisvekst på 36 prosent – det høyeste på nesten 20 år.

Ifølge Financial Times har TyrkStat vært under hardt press fra opposisjonspartier, som har anklaget byrået for å ha manipulert inflasjonstallene til å vise en kunstig svak prisvekst. Statistikksjef Dincer har tidligere nektet for dette.

Neste tallslipp, som viser Tyrkias prisvekst i januar, skal etter planen offentliggjøres på torsdag i neste uke.

Les også

Skyhøy inflasjon i Tyrkia: Prisvekst på 36 prosent

Sentralbanksjefen sparket

President Erdogan er kjent som en sterk motstander mot høye renter, som han mener gir høyere inflasjon. Men økonomer er uenige og mener det er motsatt.

I mars i fjor fikk også Tyrkias tidligere sentralbanksjef Naci Agba sparken av Erdogan. Han fikk litt under fire måneder i rollen. Ifølge Reuters var det rentepolitikken, og en stor renteoppjustering på to prosentpoeng, som lå bak.

Siden sentralbanksjefens avgang har Tyrkias nøkkelrente blitt kuttet fire ganger, og den tyrkiske valutaen har rast i verdi.

Les også

Tyrkias finanstilsyn vil gå til rettslige skritt mot kritikere

Les også

Erdogan bytter finansminister midt i valutakrise

Venter brennhet inflasjon

Ifølge Financial Times skal Tyrkias finansminister, Nureddin Nebati, ha uttalt at han venter at inflasjonen i landet vil nå en topp på 40 prosent i løpet av de neste månedene.

Han fikk ministerposten i desember etter at forgjengeren Lutfi Elvan «ba om å bli løst fra stillingen», ifølge en uttalelse fra den tyrkiske regjeringen.

Amerikanske Goldman Sachs venter på sin side at Tyrkias inflasjon vil nå 48 prosent i januar.

Publisert: