«Månedens viktigste tall» overrasker: Det ble skapt 467.000 nye jobber i USA i januar

Jobbrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet er langt bedre enn ventet. – Gir Fed grønt lys til å sette opp renten, sier sjefstrateg.

Rapporten «non-farm payrolls» viser hvor mange jobber som ble skapt utenfor USAs landbruk i måneden som gikk.
Publisert:

Antallet nye jobber knuser forventningene, som i forkant av tallslippet lå på 125.000 jobber, ifølge Bloomberg.

Samtidig stiger arbeidsledigheten til 4 prosent, opp fra 3,9 prosent måneden i forveien. På forhånd var det ventet en uendret ledighetsrate.

Rapporten viser hvor mange jobber det ble skapt utenfor USAs landbruk i måneden som gikk. Tallet måler aktiviteten i verdens største økonomi, og omtales gjerne som «månedens viktigste tall».

Renter opp og aksjer ned

– Dette vil si at det fortsatt går godt i amerikansk økonomi og gir Fed (Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve red.anm.) sånn sett grønt lys for å sette opp renten. Rentene stiger på nyheten. For aksjemarkedet kan nok dette være negativt, skriver sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank i en kommentar.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti år løpetid, ofte omtalt som «tiåringen», stiger til 1,9 prosent etter rapporten. Det er det høyeste på over to år. Samtidig surner stemningen før åpning på Wall Street, hvor førhandelen nå indikerer en nedgang for alle de tre toneangivende indeksene fra start.

Forventninger om stigende renter har bidratt til å skape betydelig uro i aksjemarkedene den siste tiden. Det har gått spesielt hardt utover vekst- og teknologiaksjer, som prises på fremtidig inntjening. Under forrige ukes rentemøte i USA signaliserte Fed at renteøkningene kunne komme raskere.

– Den siste uken har flere Fed-medlemmer og signalisert at Fed ikke nødvendigvis har så dårlig tid som mange trodde i etterkant av Fed-møtet i forrige uke. Dette tallet tilsier noe annet og debatten om det er «behind the curve» kan blusse opp igjen, sier Johansen.

Kraftig oppjustering

Den overraskende økningen kommer samme uke som Biden-regjeringen har varslet at tallene kan være lave som følge av pandemien, skriver CNBC.

– Bakgrunnen for den lave forventningen var omikron som har vært et stort problem i USA i januar. På forhånd hadde flere snakket om at vi til og med kunne få et negativt tall på grunn av mange nye arbeidsløse. Dette har vært understreket av at flere indikatorer har vist at BNP i USA har hatt nullvekst fra desember, skriver Johansen.

Tidligere denne uken viste tall fra forskningsinstituttet ADP et uventet fall i antall sysselsatte i USAs private sektor. 301.000 færre personer var i arbeid forrige måned, godt under forventningene om en økning på 207.000 ifølge Reuters. Det er den første nedgangen siden desember i 2020, skriver nyhetsbyrået.

Måneden før, i desember, var tallet på 199.000. Men både denne måneden og flere måneder i forveien har siden blitt kraftig oppjustert. For desember er tallet revidert opp til 510.000 nye jobber.

Publisert: