Republikanerne advarer Trump mot å starte handelskrig

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tar avstand fra president Donald Trumps beslutning om å innføre ny toll på stål og aluminium. 

Republikanernes leder i Representantens hus, Paul Ryan, ber president Donald Trump omgjøre beslutningen om å innføre toll på stål og aluminium.

Foto: Jacquelyn Martin AP
  • NTB
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Vi er ekstremt bekymret over konsekvensene av en handelskrig, og vi oppfordrer Det hvite hus til ikke å gå videre med denne planen, heter det i en uttalelse fra Ryan.

Kort tid senere rykket også sjefen for Verdens handelsorganisasjon (WTO) ut og advarte Trump om at en handelskrig kan være vanskelig å reversere, og i ytterste konsekvens føre til en dyp resesjon.

– I lys av nylige kunngjøringer om handelspolitiske tiltak, er det tydelig at vi nå ser en sterkt forhøyet risiko for å trigge en dominoeffekt der handelsbarrierer forsterkes rundt om i hele verden, sier WTO-sjef Robert Azevedo.

–Vi kan ikke ignorere denne risikoen, og jeg ber alle parter om å reflektere veldig grundig over denne situasjonen. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå at den første dominobrikken faller, sier han videre.

Truet med mottiltak

Trump har fra før høstet skarp kritikk fra en rekke av USAs fremste handelspartnere etter at han kunngjorde at USA vil innføre 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på aluminium. Flere, deriblant EU og Kina, har også truet med mottiltak.

Trump har igjen svart på dette blant annet gjennom å true med å innføre toll på europeiskproduserte biler dersom EU innfører straffetoll på amerikanske varer.

Både EU og Kina har imidlertid understreket at ingen av dem ønsker noen handelskrig med USA.

– Ingen har interesse av det

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron kom mandag med nye advarsler mot Trump.

– En handelskrig vil verken være i tyske, europeiske eller amerikanske interesser, sa Merkels talsmann Steffen Seibert.

– Å stenge seg inne og å begi seg ut på proteksjonisme er feil spor. Slike tiltak vil bare påføre internasjonal handelsflyt og vår industri smerte, og fremfor alt vil den påføre smerte både på arbeidere og forbrukere på begge sider av Atlanteren, la han til.

Omtrent samme budskap lød fra Macron på en pressekonferanse i Paris kort tid senere.

– Nasjonalisme er en krig der alle taper, sa han.

Børscomeback mandag

Donald Trump annonserte ønske om å innføre toll på import av stål og aluminium, førte forrige til frykt og uro på verdens børser.

Torsdag meldte Donald Trump at han vil innføre importtoll på stål og aluminium, noe som sendte industritunge Dow Jones ned 1,68 prosent, tilsvarende over 400 poeng.

Ukens børsfall på Wall Street så lenge ut til å fortsette fredag, men den teknologitunge Nasdaq-børsen krøp over streken etter noen timers handel, og ledet an i en snuoperasjon.

På mandag åpnet også indeksene ned fra start, men snudde raskt, og endte med solid oppgang på Wall Street.

Ifølge Prudential Financial-strateg Quincy Krosby er det avtagende frykt for Donald Trumps toll-planer som er med på å gi støtte i markedet.

– Når jeg ser Caterpillar og Harley-Davidson stiger forteller det med at investorene regner med at dette vil ende med en diplomatisk løsning, sier han til CNBC.

Han la også til at Trumps Nafta-uttalelser kan tyde på at ikke de nye tollsatsene er så satt i stain som det kunne tyde på før helgen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

  2. EU-kommisjonen foreslår hevn-toll

  3. Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA

  4. 107 republikanere ber Trump snu i toll-spørsmål

  5. Trumps økonomiske rådgiver sier opp