90 dagers våpenhvile i handelskrigen: USA og Kina kjøper seg tid

Både USA og Kina høster delseire gjennom en 90 dagers våpenhvile i handelskrigen. USA utsetter en planlagt tolløkning, mens Kina kjøper landbruksvarer fra USA.

INNGIKK VÅPENHVILE: USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping møttes på arbeidsmiddag i forbindelse med G20-toppmøtet i Argentina lørdag. Der ble de enige om at USA utsetter økningen av toll på kinesiske varer for 200 milliarder dollar med 90 dager, mens Kina forplikter seg til å kjøpe mer jordbruksvarer fra USA og slå ned på salg av opioidet fentanyl. Men fortsatt gjenstår det å løse en rekke problemer for å løse handelskrigen mellom de to landene.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

USAs president Donald Trump utsetter innføringen av 25 prosent toll på en mengde kinesiske varer med 90 dager, etter en arbeidsmiddag med Kinas president Xi Jinping lørdag.

Tollen gjelder kinesiske varer for rundt 200 milliarder dollar og er for tiden på 10 prosent, og økningen til 25 prosent skulle egentlig innføres fra 1. januar.

Nå er den utsatt for å gi de to landene tid til å forhandle om en mer langsiktig løsning på handelskrigen. USA og Kina har den siste tiden innført toll på en rekke av hverandres varer.

Ifølge Det hvite hus skal Kina blant annet ha gått med på å øke innkjøpet av landbruksvarer fra USA, etter en nedgang i Kinas kjøp av amerikanske soyabønner. Kina skal også øke sine kjøp av blant annet energi og industrivarer fra USA.

I tillegg skal Kina slå hardere ned på salget av fentanyl, et opioid som har skapt store problemer i USA og som har ført til mange dødsfall i det som omtales som en opioid-epidemi.

Enigheten gjør at begge parter kan innkassere en delseier, ifølge Brad Setser, en tidligere ansatt i Finansdepartementet i USA som nå jobber ved Council on Foreign Relations i Washington.

– Xi unngår et stort handelssjokk på et tidspunkt hvor Kinas økonomi bremser, og gir det pågående skiftet mot mer stimulanse tid til å få virkning, sier Setser ifølge Bloomberg.

– Trump gir ikke opp mye med en kort utsettelse, og får sjanse til å sende soyabønne-avlingen til Kina mens forhandlingene pågår. Den vanskelige delen er å finne grunnlaget for en skikkelig avtale som avgjør de bredere spørsmålene heller enn å bli enige om en utsettelse, sier Setser ifølge nyhetsbyrået.

Det hvite hus hevder også at både Trump og Xi hyller lørdagens enighet som et «svært vellykket møte», ifølge en offisiell uttalelse.

Disse spørsmålene må løses

De to landene er nå enige om å forhandle videre om endringer innen Kinas tvungne teknologioverføring fra vestlige selskaper og landets beskyttelse av intellektuelle rettigheter, i tillegg til ikke-tariffmessige importhindringer og spørsmål som datainntrengning og datakriminalitet, tjenester og landbruk.

USA truer fortsatt med å innføre toll hvis det ikke blir noen enighet med Kina etter at de 90 dagene er omme.

– Hvis det mot slutten av denne perioden skulle være slik at partene ikke skal ha klart å bli enige, vil tollsatsene heves fra 10 til 25 prosent, skriver Det hvite hus i en melding.

Det hvite hus melder også om at arbeidet med å sikre et atomfritt Nord-Korea ble diskutert på møtet mellom USAs og Kinas president. USA skal holde et nytt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i januar eller februar, ifølge AP via NTB.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Kina
  3. USA

Flere artikler

  1. Bloomberg: Finnes ingen avtale om kutt i Kinas biltoll

  2. Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally

  3. Trumps teknologitoll koster amerikanske selskaper 8,6 milliarder kroner i måneden

  4. Optimistiske toner fra Trump og Xi etter telefonsamtale

  5. Trump ber Kina fjerne toll på landbruksvarer