USA truer med biltoll som svar på digital skatt

USAs finansminister truer med å innføre toll på europeiske biler dersom europeerne innfører «vilkårlig» digitalskatt på store IT-selskaper.

Europeiske digitalskatt kan bli besvart med amerikansk biltoll, advarer Steven Mnuchin.
  • NTB
Publisert:

Advarselen fra Steven Mnuchin kom i en paneldebatt i Davos, der Verdens økonomiske forum holdes denne uken.

– Dersom noen vil legge en vilkårlig skatt på våre digitalselskaper, vil vi vurdere vilkårlige skatter på bilselskaper, sa finansministeren.

Frankrike og Storbritannia

Uttalelsen kommer dagen etter at USA og Frankrike sa de ikke ønsket en opptrapping av konflikten om digitalskatt. De er enige om en midlertidig «våpenhvile» ut året. Det innebærer at ingen ny avgifter innføres foreløpig.

Etter at Frankrike vedtok en skatt på digitale tjenester, noe som i første rekke rammer amerikanske IT-giganter, truet USA med toll på franske varer som champagne, ost og luksusvesker. Frankrike har på sin side varslet ytterligere mottiltak dersom amerikanerne skulle gjøre alvor av trusselen.

Storbritannia planlegger en skatt rettet mot store IT-giganter fra april. Finansminister Sajid Javid bekreftet denne tidsplanen i Davos etter Mnuchins advarsel om gjengjeldelse.

OECD

EU har sagt at unionen vil innføre en tilsvarende skatt dersom OECD ikke klarer å komme opp med en internasjonal skatteløsning for digitale selskaper. Målet med en digitalskatt er å unngå at alle skatteinntektene fra store IT-selskaper havner i landet der selskapet er basert, selv om det kan ha omfattende virksomhet og stor omsetning også i andre land.

USA mener det må være frivillig for selskaper å forplikte seg til å betale en eventuell digitalskatt, skriver Financial Times.

– Jeg kjenner ikke til noen frivillig skatt. For de store digital aktørene er det åpenbart ikke en mulighet, sa EUs industrikommissær Thierry Breton mandag på en pressekonferanse med henvisning til OECD-forhandlingene, melder Reuters.

Pressmiddel

Også president Donald Trump rasler med sablene onsdag og truer med 25 prosent biltoll dersom det ikke blir noen handelsavtale mellom USA og EU.

– EU er vanskeligere å hanskes med enn noen andre. De har utnyttet oss altfor lenge. Men til syvende og sist er det ganske enkelt: Blir vi ikke enige om noen avtale, blir vi nødt til å legge 25 prosent toll på bilene deres, sier han i et intervju med Fox Business News i Davos.

– Vi forventer at vi om noen få uker har en avtale vi begge kan signere, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kort tid etter Trumps utspill. Hun sier avtalen vil dekke handel, teknologi og energi. Hun la til at hun «alt i alt hadde en svær god samtale» med Trump i Davos.

EUs handelskommissær Phil Hogan sa at biltoll ikke var noe tema da han møtte USAs handelsutsending Robert Lighthizer til samtaler i Washington forrige uke. I forkant av det møtet ble det meldt at USA hadde brukt trusselen om biltoll – som altså ser ut til å være et yndet pressmiddel – til å få Tyskland, Frankrike og Storbritannia til å legge mer press på Iran for brudd på atomavtalen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. USA
  3. EU
  4. skatt

Flere artikler

  1. EU og USA forsøker å tøyle teknologikjemper

  2. EU vil starte på nytt i handelssamtaler med USA

  3. USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

  4. Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans

  5. G7 skal nærme seg selskapsskatt-avgjørelse