ESB med ny krisepakke på 750 milliarder euro

Den europeiske sentralbanken (ESB) tar nytt virusgrep med en fersk krisepakke sent onsdag kveld.

Publisert:

Sentralbanken starter nå et nytt program kalt Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Programmet vil gjennomføres ved kjøp av verdipapir, en handling som normalt sett kalles kvantitative lettelser.

Det kommer frem i en melding fra banken rundt midnatt.

Planen er å kjøpe verdipapir verdt 750 milliarder euro, tilsvarende 9.230 milliarder kroner. Verdipapirene vil inkludere blant annet statsobligasjoner og selskapsobligasjoner.

Etter planen skal programmet ikke avsluttes før krisefasen knyttet til det nye coronaviruset er over. Det vil heller ikke kunne termineres før utgangen av året, ifølge sentralbanken.

– Vil gjøre alt som er nødvendig

– Rådet i ESB forplikter seg til å gjøre sin del for å støtte alle innbyggere i eurosonen gjennom denne ekstremt utfordrende tiden, skriver sentralbanken i meldingen.

Sentralbanken opplyser at den vil sikre at alle sektorer av økonomien kan dra nytte av tiltakene som gjør det mulig å «absorbere dette sjokket».

– Dette gjelder både familier, bedrifter, banker og myndigheter. Rådet vil gjøre alt som er nødvendig innenfor sitt mandat heter det videre.

Kvantitative lettelser innebærer å kjøpe verdipapir. Formålet med dette er å stimulere økonomien. Det bidrar også med å holde lange renter lave.

ESB-sjef Christine Lagarde skal holde en telefonkonferanse torsdag morgen.

Les også

ESB ber om drastiske virustiltak fra europeiske myndigheter

Skuffet markedene

Torsdag for en uke siden skuffet ESB markedene ved ikke å gjennomføre et rentekutt.

ESB kuttet ikke renten, som ventet, men holdt den uendret på rekordlave minus 0,50 prosent. I tillegg ble støttekjøpene av verdipapirer økt og bankenes tilgang til billige lån (LTRO) utvidet.

Det var ikke nok til å blidgjøre markedene, som i lys av viruskrisen og kraftige krisekutt i USA og Storbritannia, hadde høye forventninger.

– Det er nå behov for ambisiøse og koordinerte finanspolitiske tiltak fra alle europeiske land, sa Lagarde på pressekonferansen den gang.

I motsetning til den europeiske sentralbanken har Federal Reserve (Fed, den amerikanske sentralbanken) gjort flere tiltak gjennom de siste ukene for å stimulere økonomien.

Så sent som søndag kveld gjennomførte Fed et rentekutt på ett prosentpoeng til null prosent. Dette var det andre rentekuttet i USA på tolv dager.

Meldingen fra ESB
Publisert:
Gå til e24.no