Storbank: I disse byene er det størst risiko for boligboble

Den tyske storbyen München kommer verst ut i fersk boligbobleindeks.

TOPPER: Hongkong, München og Toronto har de lite gjeve pallplassene i UBS’ kåring av byene med størst boblefare.

Shutterstock
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

Storbanken UBS har igjen forsøkt å forutsi hvor risikoen for boligbobler er størst. Årlig sammenligninger den boligmarkedet i 24 storbyer verden over.

I år preges listetoppen av europeiske storbyer.

– Med unntak av Milano, har Eurosone-byene hatt den sterkeste prisveksten av alle byene i studien de siste fire kvartalene, heter det i rapporten.

Både München, Amsterdam, Frankfurt og Paris ligger i det som omtales som «boblerisiko-territorium».

Blant årsakene som trekkes frem er de lave rentene. Den europeiske sentralbanken kuttet nylig renten til minus 0,5 prosent.

Bobler i boligmarkedet kan være svært skadelig for økonomien som helhet. Ikke bare er det enorme summer investert i boligmarkedet. Boligene er også i stor grad lånefinansiert. Samtidig er de ofte eid av «vanlige folk», og ikke bare investorer.

Les på E24+

Les også: (+) Mannen som spådde finanskrisen ser muligheter i ny boble

Dette er byene som ligger i risikosonen for boligbobler, ifølge UBS:

1. München

Boligprisene i Tysklands tredje største by har vokst kraftig takket være en sterk og diversifisert lokal økonomi, sterk innbyggervekst og lavt tilfang av nyboliger.

Banken viser til at de inflasjonsjusterte boligprisene har mer enn doblet seg de siste ti årene, mens reallønningene over den samme perioden bare har steget med 15 prosent. Dermed har det blitt langt vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet.

Den økonomiske veksten i Tyskland har stanset opp den siste tiden, og UBS mener det vil kunne sette en stopper for boligprisveksten, til tross for at lånerentene er rekordlave.

Munchen

Shutterstock
Les på E24+

Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

2. Toronto

Boligprisene tredoblet seg fra starten av årtusenet til 2017. Risikoen for en boligboble anses imidlertid for å ha gått noe tilbake de siste par årene.

De inflasjonsjusterte boligprisene har ligget på stedet hvil det siste året, etter at myndighetene gjorde innstramminger på boligmarkedet. Likevel tviler UBS på en stor priskorreksjon på kort sikt, ettersom den kanadiske dollaren har svekket seg og tilfanget av nyboliger er liten.

Toronto

Shutterstock

3. Hongkong

Hongkong toppet boligbobleindeksen i fjor, etter at prisene doblet seg mellom 2008 til 2018. Det siste året har imidlertid de inflasjonsjusterte prisene falt med 2 prosent, skriver UBS.

Banken anser en stor korreksjon som usannsynlig, men understreker at den politiske uroen i landet gjør at prisene kan være volatile.

Hongkong

Shutterstock

4. Amsterdam

Nederlands største by har hatt den kraftigste prisveksten av alle de 24 byene i studien siden 2015. I snitt har prisene steget med 10 prosent i året, noe som skyldes en sterk regional økonomi, lavere lånerenter og storstilt boligspekulasjon, ifølge UBS.

Men det siste året har prisveksten falt til 5 prosent.

– Skulle det bli en økonomisk resesjon, vil en korreksjon være svært sannsynlig, heter det i rapporten.

Amsterdam

Shutterstok
Les også

Les også: Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon

5. Frankfurt

Den europeiske sentralbankens hjemby har hatt en realprisvekst på boliger på 80 prosent de siste ti årene. I fjor steg prisene med 11 prosent.

Boligbyggingen nådde et rekordnivå i 2017, men det har ikke vært nok til å ta unna for høy innbyggervekst, noe som har sendt boligprisene og leieprisene opp.

Frankfurt

Shutterstock

6. Vancouver

Vancouvers boligmarked har hatt en enorm boligprisvekst de siste årene, men som i Toronto merkes nå innstrammingene som er gjort, blant annet en ekstra skatt som ilegges utenlandske boligkjøpere.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Indeksboblen eksisterer bare i aksjeplukkernes fantasi

7. Paris

Boligprisene i Paris har siden 2006 vokst langt raskere enn i resten av landet, og også mer enn lønningene i den franske hovedstaden.

– En gjennomsnittlig utdannet ansatt i servicesektoren vil måtte bruke nesten 15 årslønner for å kjøpe en 60 kvadratmeter stor leilighet i sentrum av Paris, noe som gjør det til byen i Europa der det er vanskeligst å komme inn på boligmarkedet, skriver UBS.

Her kan du lese mer om

 1. München
 2. Toronto
 3. Amsterdam
 4. Hongkong
 5. Boligpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Eiendomsselskap: Her blir prisveksten på luksusboliger størst

 2. Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

 3. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Boligprisene i Norge steg i februar

 6. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne