Dette skjer denne uken: Skjebneuke for May og nye samtaler i Beijing

Det går mot en avgjørende uke i Theresa Mays kamp for å ta med britene ut av EU.

I TRØBBEL: Vi bør se etter signaler om at Storbritannias statsminister kan komme til å fratre denne uken, tror sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
Publisert: Publisert:

Storbritannias statsminister står denne uken overfor det som kan bli slutten på hennes opphold i No. 10 Downing Street.

De siste to ukene har Theresa May mistet tillit i sitt eget kabinett, hun har frustrert parlamentsmedlemmer på begge sider av midtgangen og har blitt fortalt at et økende antall partikolleger vil ha henne ut. Det sier så mange som 12 personer med kjennskap til situasjonen, skriver Bloomberg søndag.

Det skjer etter at Mays forslag til en brexitavtale har blitt stemt ned to ganger på rad i Underhuset.

Signaler fra May

Dermed kan det bli helt avgjørende hvordan det går når May på ny skal forsøk å få en avtale gjennom Underhuset denne uken, tror sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Brexit går inn i nok en spennende uke, med en ny sannsynlig avstemning over Mays avtale enten tirsdag eller onsdag. Ettersom holdningen blant britiske politikere ikke har endret seg nevneverdig, er det nok en gang begrenset sannsynlighet for at May vinner frem, sier Lie.

Parlamentet vil trolig ønske å ta kontroll over situasjonen gjennom å definere en rekke avstemninger på viktige spørsmål som kan bestemme Brexit-retningen videre, ifølge sjefstrategen.

– Vi tror parlamentet etter hvert vil tvinge May til å be EU om en lang utsettelse av Brexit. Vi vil også se etter signaler fra May om hun etter hvert vil ønske å fratre, ettersom det konservative partiet begynner å bli stadig mer oppgitt over hennes ledelse.

Les også

Britiske bettingselskaper: 20 prosent sannsynlighet for at May går av denne måneden

Tyske tall

Brexit er imidlertid ikke det eneste som skjer denne uken. Allerede mandag kommer det årsrapporter fra Telenor, SpareBank 1 og REC Silicon.

Dessuten kommer Ifo-indeksen fra Tyskland, som Lie tror vil være viktig å følge med på.

– Ifo-indeksen publiseres mandag og vil følges nøye, spesielt etter de ekstremt svake PMI-tallene for tysk økonomi publisert forrige uke. ZEW-indeksen, som måler investorsentimentet, har bedret seg noe, men Ifo-indeksen gir et bedre bilde av realøkonomiske forventninger enn ZEW, sier han.

Les også

DNB Markets: Det er ingen tvil om at EU øker presset

Venter markedsuro

Tirsdag kommer det tall på påbegynte boliger fra USA, mens endelig BNP ventes fra Frankrike. Onsdag morgen skal ESB-sjef Mario Draghi holde tale. Mowi og DNO er blant selskapene som leverer årsrapport her hjemme.

Utover uken skal også flere av Feds medlemmer også uttale seg om den ferske rentebeslutningen fra USAs sentralbank.

Christian Lie i Danske Bank tror ikke Fed-medlemmene får mye oppmerksomhet, gitt sentralbankens signaler om å holde renten uendret ut året, men han har betraktninger om utviklingen i USA opp mot markedene.

– Vekstfrykt og mer usikre sentralbanker kan riktignok gi støtte til aksjemarkedet gjennom lave renter, men flere svake økonomiske data fremover vil kunne dempe risikoviljen, sier han.

– Vi tror ikke kombinasjonen av at Fed har kapitulert på grunnlag av mer usikre vekstutsikter er en god kombinasjon for aksjemarkedene, og tror vi vil se mer markedsuro de neste månedene, før en handelsavtale og stabilisering i kinesisk økonomi, gir en positiv impuls til stemningen i næringslivet og til realøkonomiske data.

Les også

Sjeføkonom tror effekten av Trumps økonomiske doping er over

Forhandlinger i Kina

En handelsavtale kan imidlertid være på trappene, dersom handelsrepresentantene for USA og Kina kommer nærmere hverandre i Beijing torsdag og fredag.

– USA og Kina gjenopptar sine handelsforhandlinger i Beijing, og ambisjonen er å legge grunnlaget for det som kan bli en endelig avtale.

Uken etter er planen at en kinesisk delegasjon skal reise til Washington, som igjen kan lede til et toppmøte mellom Trump og Xi Jinping mot slutten av april.

– Trump har truet med å beholde tariffene lenger frem til Kina beviser at de lever opp til sine forpliktelser, men vi tror dette er et taktisk spill og et pressmiddel i forhandlingene. Trump er meget avhengig av en sterk amerikansk økonomi og positive aksjemarkeder for å kunne lykkes med sin ambisjon om gjenvalg i 2020, sier Lie.

Les også

Analysesjef om rentemarkedets varsellampe: – Resesjonen kommer

Svakhetstegn i USA

I USA kommer PCE-inflasjonstall for februar på fredag.

– Basert på konsumprisutviklingen tror vi på 0,2 prosent økning, som tilsvarer en stabilisering på 1,9 prosent for året, rett under sentralbankens målsetting på 2 prosent.

Det publiseres også nye tall fra boligmarkedet i USA, hvor aktiviteten har vist svakhetstegn, spesielt innenfor omsetning av boliger, opplyser Lie.

– Trolig påvirket av høyere boliglånsrenter. Data fra boligmarkedet er likevel svært volatile fra måned til måned.

Skuffende detaljhandel

Og vi får makrotall også her hjemme, nemlig detaljomsetningsindeksen fra SSB.

– Norske detaljhandelstall har vært på den skuffende siden det siste året, noe som trolig er påvirket av høye strømpriser som har dempet husholdningenes kjøpekraft.

Denne effekten vil trolig vedvare frem til vi får tallene for april, tror Lie.

– Vi forventer derfor kun forsiktig vekst på 0,3 prosent i februar. Sysselsettingen fortsetter å stige og selv om tilbudet av arbeidskraft også er økende, faller arbeidsledighetsraten – dog i et mer moderat tempo. Vi forventer NAV-ledigheten for mars til å være uendret på 2,3 prosent og AKU-ledigheten for desember til februar også å være uendret på 3,7 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om