Rekordfall i verdens største økonomier i første kvartal

OECD melder om det største økonomiske fallet i G20-landene i målingens historie. Brattest er fallet i de landene som først satte i gang smitteverntiltak.

Kina var først ute med omfattende smitteverntiltak, og er dermed mest preget i første kvartal. Bildet er fra en bilfabrikk i Wuhan i Kina.
Publisert: Publisert:

Totalt falt BNP for verdens 20 største økonomier med 3,4 prosent i første kvartal fra kvartalet før, ifølge Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD).

Det er det største fallet siden målingene startet i 1998. Til sammenligning var det et fall på 1,5 prosent i første kvartal 2009, da finanskrisen herjet som verst.

De landene som først satt i verk strenge smitteverntiltak er naturligvis også de som ser størst påvirkning i kvartalet. Her leder Kina an med et fall på 9,8 prosent, etterfulgt av Frankrike og Italia med fall på 5,3 prosent.

Andre land med betydelig nedgang er Tyskland (-2,2 prosent), Canada (-2,1 prosent) og Storbritannia (-2,0 prosent).

Brasil, USA, Korea og Mexico opplevde BNP-fall på i overkant av én prosent.

India og Tyrkia var de eneste landene med positiv vekst i kvartalet, med oppgang på henholdsvis 0,7 og 0,6 prosent.

OECD understreker imidlertid at det er betydelig usikkerhet knyttet til målingene på grunn av coronasituasjonen, og at det kan komme store revideringer.

Norsk fastlands-BNP, som ekskluderer petroleumsvirksomheten, falt til sammenligning 1,9 prosent i første kvartal. Det er også en historisk dårlig start på året.

Les på E24+

Skal vi få gammel ledighet, bør det bli mer lønnsomt å jobbe

Dystre spådommer

OECD kom tidligere denne uken med dystre spådommer for verdensøkonomien. På grunn av usikkerheten rundt smittespredning, har organisasjonen valgt å presentere to alternative scenarioer; ett der man unngår en ny smittebølge, og et annet der det kommer en ny runde.

I beste fall ligger det an til et fall på 6,0 prosent i global vekst i år, men med en ny smittebølge kan fallet øke til 7,6 prosent. Selv i det mest positive scenarioet spås det en dobling i arbeidsledigheten i OECD-landene til 9,2 prosent i år fra 5,4 prosent i fjor.

For Norge lyder prognosen på 7,0 prosent fall i fastlandsveksten uten ny bølge, og 7,8 prosent fall med nytt utbrudd.

Meldingen om nye prognoser fra OECD
Les også

SSB ser litt lysere på utsiktene, men spår fortsatt dyp coronakrise

Les også

Tiden etter corona: Vinnerne er dem med jobb og høy gjeld

Publisert: