Tsipras skal ha ringt Hollande om natten for hjelp

BRUSSEL (VG) Da greske velgere hadde sagt nei til videre forhandlinger med landets kreditorer, ringte statsminister Alexis Tsipras til Frankrikes president, François Hollande. Det skal ha skjedd på natten.

BLE ADVART: Da Hellas statsminister Alexis Tsipras fikk valgresultatet for en uke siden, ringte han den franske presidenten, Francois Hollande. Der fikk Tsipras rådene som kan ha gjort at han før helgen tilsynelatende godtar kreditorenes krav.
Publisert: Publisert:

President Hollande var lys våken. For Frankrike er det så stor prestisje knyttet til å holde Hellas innenfor eurosone-samarbeidet, at presidenten vil strekke seg langt for å hjelpe den greske statsministeren.

– Hjelp meg, så hjelper jeg deg, er essensen i kommunikasjonen mellom Hollande og Alexis Tsipras.

Lørdag kveld sitter eurosonens finansministere i avgjørende møter om Hellas-krisen, og møtene kan fortsette utover natten.

Les også: Sjeføkonom: Hellas kan få hardere kutt enn de sa nei til

Legge press på

Kilder tett på Elysee-palasset i Paris, hevder overfor fransk presse og The Wall Street Journal at president Hollands strategi er å legge et så stort press på den greske statsministeren, at Hellas går med på kreditorenes krav og dermed forblir innenfor eurosonen.

Det Hollande lokker med, er blant annet en sanering av noe av gigantgjelden Hellas har opparbeidet.

I BRUSSEL: VG-korrespondent Harald Berg Sævereid

– Jeg ønsker at Hellas forblir i EU og i eurosonen, skal Alexis Tsipras ha fortalt den franske presidenten på telefonen, ifølge det en fransk diplomat har fortalt til The Wall Street Journal.

Hollande skal da ha advart Tsipras og sagt at flere EU-land allerede har avskrevet en avtale og at disse landene anså det som mest sannsynlig at Hellas trakk seg ut av eurosamarbeidet.

– Den greske regjering må handle raskt om nye forhandlinger skal kunne gjenopptas, skal Hollande ha fortalt Tsipras på telefonen.

AVGJØRENDE: Forbundskansler Angela Merkel og president Francois Hollande vil kunne bestemme den greske regjeringens skjebne. De to hadde en privat middag i Elysee palasset sist uke, hvor Hollande skal ha prøvd å få Merkel med på å gi Hellas en siste sjanse.

Hollande og Merkel

Dagen etter var Hollande vert for den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, under en middag i Elysee-palasset. Der la den franske presidenten fram sitt syn på hvor uheldig det ville være om euro-prosjektet brøt sammen og den smitteeffekten dette kan komme til å få.

Merkel, på sin side, minnet om at hvis kreditorene gikk for langt i å tekkes den greske regjeringen, kunne det føre til at populistiske partier i andre eurosoneland, som Spania, fikk blod på tann og kom med krav som ville føre til enda større og mer uheldige konsekvenser.

KOMMENTAR: Hellas' skjebne kan også bli Merkels skjebne

Merkel la til at eurosonelandene måtte forberede seg på en gresk exit fra eurosamarbeidet.

Tsipras-forslag

Fire dager etter at samtalen mellom Frankrikes president og den greske statsministeren, presenterer altså Alexis Tsipras et forslag som kan komme til å ende med at Hellas kommer til enighet med sine kreditorer, EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet, IMF.

Skal det lykkes Hollande å bidra til å holde Hellas innenfor euro- og EU-samarbeidet, må han ha også lykkes i å overbevise og overtale Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, å gi Hellas en siste sjanse. Middagen i Elysee-palasset i uken som gikk, kan i så måte ha spilt inn i det som kommer til å skje videre.

Det kan være siste akt i det økonomiske- og politiske spillet som har pågått denne sommeren, som nå er innledet med finansministermøtet her i et glohett og sommerstille Brussel.

Enda hetere

Og det kan ende med at sommeren blir enda hetere for lederne i eurosonelandene om siste akt ender i tragedie, og grekerne forlater euroen. Det er dette François Hollande for enhver pris prøver å unngå. I Frankrike oppfattes også Hollandes forsøk på å forhindre at en avtale mellom Hellas og landets kreditorer ikke kommer i stand, som et vektig innenrikspolitisk argument.

Hollande gikk til valg i 2012 på økonomisk vekst for EU-landene, og det at han nå støtter en venstreregjering i Hellas, faller trolig i god jord for dem som valgte Sosialistpartiets François Holland til president. Det er valg i Frankrike i 2017.

Etter at EU-landenes regjeringssjefer har møttes her i Brussel søndag, kan det komme til en endelig avklaring. Hellas` statsminister Alexis Tsipras har kjørt et tøft løp, og drevet et høyt spill de siste par månedene. De to som har det avgjørende ordet om Tsipras lykkes sitter i Paris og i Berlin. Dommen avsies i Brussel.

Tyskland vil ha «timeout»

Ett av scenarioene Tyskland ser for seg for Hellas, er en midlertidig grexit, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var ikke overdrevent optimistisk da han ankom det han anså som «ytterst vanskelige forhandlinger» om Hellas lørdag.

Ifølge Frankfurter Allgemeine har det tyske finansdepartementet laget et notat med to scenarioer for Hellas. Enten forbedrer grekerne reformforslaget sitt for å få en ny låneavtale, og skaffer til veie rundt 50 milliarder euro fra egen eiendom til å betale ned gjeld.

Eller så tar grekerne en «timeout» fra eurosamarbeidet. Det vil si en pause på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden. Det siste alternativet tar imidlertid til orde for fortsatt EU-medlemskap og ytterligere europeisk bistand til veksttiltak og humanitære formål.

Greske regjeringskilder avviste umiddelbart at et slikt scenario var fremmet på lørdagens møte, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det er et internt notat, det ble ikke delt ut på møtet, sier en eurokilde til AFP.

– Alt vi trenger etter fem års forhandlinger om hvordan Hellas kan forbli i euroen, er fem års forhandlinger om hvordan de kan komme seg inn igjen, sukker den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om