Joly om EUs skatteforslag: – Vil flytte problemet

EU-kommisjonen håper å komme på skatteoffensiven med skjerpede åpenhetskrav. Men Eva Joly ser ingen grunn til å juble.

KRITISK: Eva Joly ser ingen grunn til å juble over EUs skatteforslag.

Foto: Anders Wiklund NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Skogen Lund frustrert over Panama-avsløringer– Vi prioriterer høyt å arbeide mot skatteunndragelse i de største selskapene, sier EUs finanskommissær Jonathan Hill.

I kjølvannet av de såkalte Panama-avsløringene knyttet til skatteparadiser, utvider Hill EU-kommisjonenes skatteplaner. Han foreslår at flernasjonale selskaper med over 750 millioner euro i omsetning skal offentliggjøre hvor mye de tjener og betaler i skatt i hvert EU-land de opererer i.

I tillegg vil han ha dem til å rapportere aktiviteten i skatteparadiser.

– Om de betaler skatt utenfor EU i land som ikke følger internasjonale skattestandarder, må flernasjonale selskaper offentliggjøre den samme informasjonen, sier Hill til pressen.

Svarteliste

Problemet er at EU-landene for øyeblikket ikke har en felles forståelse av hva et skatteparadis er. Det finnes dermed ingen svarteliste ennå.

– Det er ingen felles liste over skatteparadiser, så dette blir vanskelig å implementere, sier Eva Joly i EU-parlamentet og påpeker at også OECDs svarteliste så langt er tom.

Les også

Skogen Lund frustrert over Panama-avsløringer

– For å unngå debatten om hva skatteparadiser er, må vi heller kreve at flernasjonale selskaper må rapportere fra alle land. Det er veldig enkelt, mener korrupsjonsjegeren som representerer De grønne i Frankrike.

Liten dike

Joly føler at Kommisjonen tilbyr så lite den kan i kjølvannet av Panama-lekkasjen.

– Kommisjonen har tatt et bitte lite steg forover, men jeg nekter å juble for det. For meg fortsetter kampen for å få til det som er helt nødvendig, nemlig full gjennomsiktighet, sier hun til NTB.

Forslagene fra Kommisjonen skal nå diskuteres blant EU-landene og i EU-parlamentet før felles tiltak eventuelt settes i verk.

– Kommisjonen handler nok også ut fra hva den tror det vil være mulig å få gjennom hos medlemsstatene, sier Joly og kaller det et initiativ til å «holde havet tilbake med et så lite dike som mulig».

Europa

Før Panama-saken har det også vært avdekket flere gunstige skatteavtaler for store selskaper i europeiske land som Luxembourg. Det er grunnen til at Kommisjonen nå ønsker å tvinge selskapene til å offentliggjøre skatteforhold i alle EU-land.

Les også

Professor i næringslivsetikk: - Bjerke ror kraftig nå

Det inviterer bare til å flytte skatteforholdene til land utenfor EU som ikke havner på en eventuell svarteliste, mener kritikere.

– Så lenge forslaget ikke dekker alle land, har flernasjonale selskaper fortsatt nok av muligheter til å skjule overskudd, sier Tove Maria Rydling i nettverket Eurodad av utviklingsorganisasjoner.

– I stedet for å løse problemet, vil dette forslaget flytte problemet fra ett land til et annet, mener hun ifølge AFP.

Konkurranse

Europeisk næringsliv har på sin side protestert mot forslaget om å gjøre skatteinformasjonen offentlig, og mener det kun er myndighetene som trenger opplysningene. Det er også frykt for at kravene skal gjøre europeisk næringsliv utsatt i internasjonal konkurranse.

– Vi må ikke sette europeiske selskapers konkurransekraft på spill gjennom å be dem offentliggjøre informasjon som amerikanske og kinesiske selskaper ikke trenger offentliggjøre, sier den konservative talspersonen Burkard Balz i EU-parlamentet.

Les også

Mæland ber om flere svar fra DNB

Les også

Krever statsministers avgang på Malta etter Panama-avsløringer

Les også

Cameron la fram skatteopplysninger

Her kan du lese mer om

  1. Panama papers
  2. EU

Flere artikler

  1. G20 foreslår svarteliste for skatteparadiser

  2. Kilde: Syv land fjernes fra EUs liste over skatteparadis

  3. I år blir det vanskeligere å skjule penger i skatteparadis

  4. Annonsørinnhold

  5. Aftenposten med kundeliste over DNBs skatteparadis-kunder

  6. – Regelverket er for svakt