Fasit kommer klokken 20: «Alle» venter renteøkning i USA

Det er nærmest opplest og vedtatt at den amerikanske sentralbanken setter opp styringsrenten i kveld. Spenningen dreier seg om hvilke signaler som blir gitt om veien videre.

UTTALER SEG: Federal Reserves kunngjør rentebeslutningen klokken 20. En halvtime senere holder sentralbanksjef Janet Yellen pressekonferanse.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Styret i sentralbanken Federal Reserve (Fed) avslutter sitt to dager lange møte onsdag kveld norsk tid med å heve renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 0,50-0,75 prosent.

Det mener samtlige 120 økonomer som Reuters har spurt i forkant av rentemøtet.

Markedet skal aldri ha vært så skråsikker som det har vært i forkant av dette rentemøtet. Før november var omme, hadde investorer på Wall Street satt svimlende 18.000 milliarder kroner på at renten settes opp i desember.

Fed har selv antydet en snarlig renteøkning. De siste nøkkeltallene bekrefter at det fortsatt er fremgang mot sentralbankens mål om full sysselsetting, mens enkelte målemetoder fortsatt indikerer at inflasjonen er moderat.

«Renteavgjørelsen ventes å være enstemmig og er fult priset inn i markedet. Oppmerksomheten vil derfor i hovedsak være rettet mot kommunikasjonen rundt utsiktene for rentene fremover,» skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i onsdagens morgenrapport.

– Mykt ordvalg

Blir det renteøkning onsdag, vil det være den andre hevingen siden Federal Reserve forlot nullrentepolitikken, som ble iverksatt da finanskrisen truet med å sende verdensøkonomien utfor kanten av stupet i 2008.

For ganske nøyaktig ett år siden, i desember i fjor, ble renten satt opp fra tilnærmet null.

Olsen tror Fed vil være «myke i sine ordvalg» når det kommer til rentepolitikken på lengre sikt.

Et stort usikkerhetsmoment er den økonomiske politikken som Donald Trump vil føre når han overtar som president 20. januar.

«Derfor holdes trolig Feds dot plott (medlemmenes renteanslag) for 2017 og fremover uendret denne gangen. Det betyr i så fall gradvise renteøkninger i årene som kommer, med to renteøkninger i 2017,» skriver Olsen.

– Stikker ikke hånden i vepsebolet

Også Kyrre Aamdal i DNB Markets tror tolkningen av Trumps politikk har betydning sentralbankens avgjørelse.

Les også

Amerikansk toppøkonom: – USA styrer mot finanskatastrofe

«Signalene fra Trump er en mer ekspansiv økonomisk politikk de nærmeste årene, noe som isolert sett løfter den veksten kortsiktig. En slik politikk vil imidlertid også komme på slutten av en oppgangskonjunktur, noe som kan føre til høyere inflasjon. Inflasjonsutsiktene for amerikansk økonomi er likevel moderate», skriver han i morgenrapporten onsdag.

« Mest sannsynlig er det at Fed ikke vil stikke hånden inn i vepsebolet, men legge til grunn en relativt nøytral økonomisk politikk», legger han til.

Enkelte Fed-medlemmer som har uttalt seg offentlig den siste tiden, har sagt at de ser en mulighet for at Trump-politikken kan tvinge dem til hyppigere renteøkninger . Men de har også sagt at de er skeptiske til å endre sitt syn før flere detaljer om politikken er kjent, ifølge Reuters.
– Investorer som er ute etter klarhet, kan bli skuffet, sier David Donabedian, investor i Atlantic Trust Private Wealth Management, til nyhetsbyrået.

Les også

Markedene teller ned til sentralbankenes store uke

Les også

Trump valgte banktopp som økonomisk rådgiver

Les også

– Den forferdelige Obama-økonomien eksisterer ikke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. USAs sentralbank setter opp renten

  2. USA rører ikke renten

  3. Mener renteøkning kan være passende «ganske snart»

  4. Den amerikanske sentralbanken er splittet i synet om renteøkning

  5. Sjeføkonom: – Spenningen handler om «dot-plot»-et