Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme i forbindelse med økonomiske kriser

Ekstremister og økonomisk krise går hånd i hånd, mener ekspertene. De tror verden vil få stadig flere høyreekstremister de neste årene.

ANTISEMITTER: Det høyreekstreme ungarske partiet Jobbik er selverklærte antisemitter, og regnes som ett av de mest ekstreme partiene i landet. Jobbik har fått økt støtte de siste årene, men får også sterk kritikk fra mange.
Publisert:

Greske Gylden Daggry, ungarske Jobbik, franske Nasjonal Front, Sverigedemokratene, britiske Ukip og Frihetspartiet. De siste årene har disse navnene begynt å bety noe i Europa ettersom nasjonalistiske og høyreekstreme politiske partier får stadig større fotfeste i mange land.

Den trenden vil ikke stoppe før økonomien nok en gang er stabil, mener ekspertene.

– Det er riktig at de mer høyreekstreme partiene har økt i oppslutning de siste årene. Partier som Gylden Daggry i Hellas, eller Geert Wilders parti i Nederland har fått større oppslutning i Europa, sier leder Erik Oddvar Eriksen ved senter for Europaforskning ARENA.

Torsdag ble det kjent at Gylden Daggry ligger an til å bli blant de største partiene under valget i Hellas på søndag med en oppslutning på 6,4 prosent.

– At dette henger sammen med den økonomiske krisen i Europa, er logisk. Arbeidsledigheten er stor, og mange har fått dårligere levevilkår. Partier som dette fisker gjerne inn folk i kjølvannet slike kriser skaper, med populistisk politikk og løfter om hvordan folk flest skal få det bedre, sier Eriksen.

(Saken fortsetter under bildet)

STORE: Det høyreekstreme partiet Gylden Daggry i Hellas har vokst kraftig på at mange har mistet troen på de tidligere regjeringspartienes evne til å rette på landets økonomiske problemer.

Ser historiske eksempler

– Mellomkrigstiden er et klassisk eksempel på dette. Da så vi en fremvekst av flere slike partier i kjølvannet av økonomisk krise og fattigdom i Europa. Jeg tror absolutt en kan si at høyrepopulistiske partiers oppslutning øker i tider med økonomisk nedgang, sier Eriksen.

ETTERDØNNINGER: Nasjonal demokratiske parti i Tyskland er lenge blitt sammenlignet med Hitlers NSDAP. Her bilde fra en marsj i 1969.

Han er ikke alene om denne oppfatningen, også historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo kjenner igjen utviklingen fra tidligere.

– Jeg tror det er logisk å si at økonomisk nedgang har noe med fremveksten av høyrepopulistiske partier å gjøre.

– Økonomiske problemer kombinert med høy innvandring, kan føre til at mange sitter igjen med forestilling av at de konvensjonelle partiene ikke klarer å takle utfordringene, og at en dermed trenger noe helt nytt, sier han.

Professoren legger til at ikke alle blir ekstremister selv om det står dårlig til, og at det gjerne er mange faktorer som skal til før et slikt parti kommer til makten.

Les også

Hellas ligger an til kronglete valgresultat

– For å ta et historisk eksempel er det påfallende at Hitler og hans partis oppslutning eksploderte etter krakket i USA og en global økonomisk krise.

– Før dette hadde ikke partiet hans mer enn 5–6 prosent oppslutning, og det var klart flere faktorer som spilte inn her, men den økonomiske krisen skapte nok muligheten for dette partiet å komme til makten, sier Sørensen.

(Saken fortsetter under bildet)

KJENT: Før krakket og økonomisk krise i verdens slet Hitler og NSDAP med å finne oppslutning i befolkningen.

Spiller opp hverandre

Sørensen peker på at de ekstreme partiene på begge sider av skalaen også kan fungere som en katalysator for hverandre.

– Det er veldig typisk at en har ekstremister på begge sider som forsterker hverandre. I Tyskland, etter første verdenskrig, fryktet mange kommunismen, og det bidro sterkt til at nazipartiet fikk stor oppslutning. Ofte fyrer disse opp under hverandre og folk blir gjerne med på en av sidene. En føler altså at en må ty til ekstreme løsninger for å stoppe den andre siden av ekstremismen, sier Sørensen til E24.

Les også

12 land har krympende økonomier: Slik havnet de i resesjon

Han legger til at det er de siste årene har kommet flere ekstreme partier på banen, særlig som følge av den økende innvandringen og oppblussingen av islamistisk ekstremisme.

(Saken fortsetter under bildet)

KRITISERT: English Defence League er mer en bevegelse fremfor et parti. Gruppen har fått mye kritikk for rasistiske holdninger, men har vokst i Storbritannia de siste 20 årene.

– Vi skal ikke se bort ifra at vi vil se flere slike partier de neste årene, men det er stor forskjell på dem. Sverigedemokratene har for eksempel utviklet seg til å bli et demokratisk parti med flere saker, mens Gylden Daggry i Hellas kan betegnes som nærmest et nynazistisk parti som ønsker å erstatte demokratiet med et autoritært politisk system, sier Sørensen.

Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Ifølge de siste meningsmålingene er nå Sverigedemokratene det største partiet i Sverige med en oppslutning på 20 prosent.

Nasjonal Front, som er et lignende parti i Frankrike, har også gjort det svært bra på de siste meningsmålingene.

(Saken fortsetter under bildet)

KASTET UT: Etter en propaganda video med budskapet «Europa blør. Europa er vårt», valgte Sverigedemokratene i skille seg fra ungdomspartiet Sverigedemokratisk Ungdom (SDU).

Får ikke reell makt

– Tror du fremveksten av slike partier vil fortsette?

– Det er fare for det, men de vil ikke få noen reell politisk makt, fordi ingen andre partier ønsker å ha noe med dem å gjøre, sier Eriksen ved senter for Europaforskning.

Les også

– Den politiske uroen kommer til hjemsøke Hellas lenge

Heller ikke Sørensen tror de mest høyreekstreme partiene vil komme til noen reell makt til tross for store økonomiske problemer, men at de kan få økt oppslutning skal en ikke se bort ifra.

– Vi ser at dette er en trend over hele verden, og at partier som er skeptiske til innvandring får stor støtte. Trump i USA har støtte for mange ting, skepsis til innvandring er en av dem. Nasjonal Front i Frankrike gjør det også veldig bra på meningsmålingene, sier Sørensen.

– Innvandring som fosser frem i Europa sammen, med økte sosiale og økonomiske problemer, gir lett grobunn for både høyreekstreme og andre svært nasjonalistiske partier, sier UiO-professoren.

DEMONSTRERER: English Defence League demonstrerer ofte rundt om i Storbritannia. Gruppen er særlig kritisk til islam.
SVÆRT EKSTREME: Lederen for greske Gylden Daggry Nikos Michaloliakos strekker opp hånden i en hilsen som ligner veldig på Hitlers under en demonstrasjon denne uken.
FALT: Britiske Ukip er ikke like høyreekstremt som mange andre, men er mer opptatt av at Storbritannia ikke skal være medlem av EU. Partiet gjorde et dårlig valg i mai.
MYE KRITIKK: Bevegelsen PEGIDA fikk mye oppmerksomhet tidligere i år i forbindelse med rasistiske utsagn fra folk som hadde deltatt på deres demonstrasjoner.
VANT: Den høyreekstreme politikeren Geert Wilder ledet Frihetspartiet til seier i Nederland i 2010, siden da har partiet falt på meningsmålingene.
Les også

Høyreekstreme fosser frem

Les også

Hellas: Jevnt løp mellom Syriza og Nytt demokrati

Les også

Le Pen hadde millioner i sveitsisk bank

Publisert:

Her kan du lese mer om