Trump åpner for ny handelsavtale med Mexico og Canada

USAs president Donald Trump sier han er åpen for å erstatte NAFTA-avtalen med Canada og Mexico med to nye separate avtaler.

President Donald Trump er ikke fremmed for å erstatte NAFTA med to nye avtaler. Her utenfor Det hvite hus tidligere denne uken.

Foto: Evan Vucci AP
 • NTB
Publisert:

– Det er to veldig forskjellige land, som kanskje ikke burde ha den samme handelsavtalen, sa Trump da han møtte pressen i Det hvite hus fredag.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Canadas statsminister Justin Trudeau avlyste et møte om NAFTA i Washington etter at USA stilte krav Canada ikke ville gå med på.

– For å være ærlig, jeg ville ikke hatt noe imot om NAFTA fikk et nytt navn og ble gjort om til to separate avtaler med Canada og Mexico, sa Trump.

USA, Canada og Mexico holder på å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA på ordre fra Trump, som tidligere har truet med å skrote hele avtalen fra 1994, men det er en vanskelig prosess.

Trudeau sa torsdag at han hadde tilbudt seg å reise til Washington for å møte Trump sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto fordi han følte at forhandlingene om handelsavtalen NAFTA kunne gå mot en løsning.

Men da visepresident Mike Pence ringte og sa at møtet bare ville finne sted om Canada godtok at en ny NAFTA-avtale måtte fornyes hvert femte år, gjorde Trudeau det klart at et slikt krav er fullstendig uakseptabelt.

Forholdet mellom USA og Mexico er også anspent etter Trumps mange uttalelser om migrasjon og ønske om å bygge en mur på grensen mellom de to landene, som han vil at nabolandet skal finansiere.

Les også

Seniorstrateg: – Trumps ståltoll kan føre til tapte arbeidsplasser

Les også

– Tydelig at det er «America first»

Les også

Mexico straffer USA med toll på blant annet tynnribbe og epler

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Canada
 3. Mexico
 4. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump truer Canada med biltoll

 2. Canada og USA har startet handelssamtaler

 3. Canadas utenriksminister optimistisk om ny Nafta-avtale

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump vil få opp farten i Nafta-samtalene med Mexico

 6. Canada slutter seg til handelsavtale med USA og Mexico