Rettstvist kan gi betydelig brexit-utsettelse

Britiske myndigheter kan bli tvunget til å erstatte eksisterende lover før Storbritannia kan meldes ut av EU, antyder høyesterettsdommer. 

MEKTIGE: Dommerne i høyesterett skal i desember ta stilling til hvorvidt Theresa May kan utløse den såkalte artikkel 50, som tar britene ut av EU-samarbeidet.

Foto: Luke Macgregor Reuters
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Høyesterett skal i desember behandle regjeringens anke etter at en domstol i London slo fast at parlamentet må stemme over brexit før utmeldelsen kan settes i gang.

Statsminister Theresa May frykter avgjørelsen skal dra utmeldelsen ut i tid.

Men nå kan det ha dukket opp enda et skjær i sjøen.

Høyesterettsdommer Brenda Hale antyder at øyrikets øverste domstol kan komme til å gå enda lengre enn London-domstolen, ifølge The Guardian.

I en tale sier hun at saken fremhever «vanskelige og delikate spørsmål» om forholdet mellom regjeringen og parlamentet.

– Et annet spørsmål er om det vil være nok med en enkelt avstemning i parlamentet for at regjeringen skal kunne gå videre, eller om det må skje en omfattende utskifting av lovgivningen fra 1972, sier Hale i en tale til jusstudenter i Kuala Lumpur, som ble publisert tirsdag.

Ikke bindende

Lovgivningen hun viser til stammer fra da Storbritannia trådte inn i det som den gang het Det europeiske økonomiske fellesskap (EØF), forløperen til dagens EU.

En lovendring som Hale antyder, kan utsette brexit-prosessen betydelig, ifølge The Guardian, som ikke spesifiserer hvor lang tid det innebærer.

I talen la Hale frem argumentene til begge sider av saken. Hun viste til at regjeringen trolig vil argumentere for at forutsetningen for folkeavstemningen var at regjeringen skulle følge opp resultatet. Samtidig understreket hun at folkeavstemningen ikke var bindende.

Rettsavgjørelsen i London tidligere i høst har blitt møtt med massiv kritikk av politikere og deler av den britiske pressen. Avisen Daily Mail trykket bildet av de tre dommerne på forsiden med tittelen «Fiender av folket».

Får kritikk

Nå beskyldes også høyesterettsdommeren for å uttale seg om ting hun ikke har noe med. Tidligere arbeidsminister Iain Duncan Smith hevder Hale har EU-vennlige synspunkter.

– Dette er et veldig stort steg. Hvis de gjør dette vil det bli en konstitusjonell krise, sier han.

Les også

Laveste arbeidsledighet i Storbritannia på 11 år

– Det dommerne i høyesterett skal ta stilling til er hvorvidt regjeringen kan utløse Lisboa-traktatens artikkel 50. Det er ikke deres jobb å fortelle parlamentet hvordan de skal håndtere den saken, det er opp til parlamentet å bestemme, sier han.

Også flere andre politikere er kritisk til uttalelsene.

En talsmann for høyesterett sier i en uttalelse at Hale ikke forfektet sitt eget syn, men bare la frem begge sider av saken.

Ønsker EU-exit i 2019

De siste dagene har det kommet meldinger i britisk presse om at regjeringen har forberedt en trelinjers lovtekst som parlamentet kan stemme over dersom anken blir forkastet.

Les også

Frisørsøksmål kan stanse brexit

Statsminister Theresa May har sagt at hun ønsker å starte forhandlingene om en EU-utmeldelse i mars neste år. Det vil ta Storbritannia ut av EU innen mars 2019.

Under folkeavstemningen i juni stemte 51,9 prosent av britene for å forlate EU. Avstemningen førte til sjokk og vantro på «remain»-siden, som på meningsmålingene lå an til å vinne.

Søksmålet som høyesterett skal behandle i desember, ble startet av blant annet frisøren Deir Dos Santos og finansgründeren Gina Miller.

Frisørens advokat Dominic Chambers uttalte i juli at formålet med søksmålet er å korrigere feil begått av de utøvende myndighetene.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Høyesterett
 3. Theresa May
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Britisk høyesterett har avsluttet brexit-høring

 2. Britisk høyesterett: Brexit-avgjørelsen må tas i parlamentet

 3. Domstol: Det britiske parlamentet må stemme over brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. – May har alt å tape på en åpen debatt

 6. May ber britene stå sammen før brexit