Rentemøter i ESB

Økonom: Draghi kan være skremt av eurobevegelser

Til tross for Draghis anstrengelser for å holde en duete tone på Den europeiske sentralbankens rentemøte torsdag, har ikke euroen vært sterkere mot dollar på to år. 

FORSIKTIG: Sentralbanksjef i ESB, Mario Draghi, gjorde et duete trekk på rentemøtet torsdag. Likevel stiger euroen til det høyeste nivået på to år.

Foto: Michael Probst AP
 • Nina Tuv
Publisert:,

Under torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB) ble det klart at ingen endringer i pengepolitikken sto for tur denne gangen.

Likevel lot ikke reaksjonene vente på seg i valutamarkedet. Euroen gjorde et kraftig hopp under sentralbanksjef Mario Draghis pressekonferanse, og nådde en toårstopp på 1,1655 dollar.

Draghi var klar på at inflasjonen fremdeles er for lav, og at det derfor er nødvendig å fortsette med pengepolitisk stimulans.

Og hvis eurostyrkelsen fortsetter, kan det by på litt hodebry for Europas pengepolitiske overhode.

– Det er tydelig at sentralbanken har merket seg det som har skjedd i markedet, sier makroøkonom Joachim Bernhardsen i DNB Markets.

– På pressekonferansen ble han spurt om eurostyrkelsen, og han sa at det har mottatt «some attention» (litt oppmerksomhet). Det er for hans vedkommende å gå ganske langt, så de synes nok det er gått en god del nå, sier Bernhardsen til E24.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Foto:

Går mot nedtrapping

Ingen endringer på møtet torsdag betyr at setningen som sier at ESB kan utvide obligasjonskjøpene om nødvendig ble beholdt.

I forkant hadde mange ventet at sentralbanken nå skulle fjerne denne setningen, etter at referater fra forrige møte viste at de hadde vurdert det allerede da.

I tillegg fremsto Draghi nokså haukete i en tale han holdt i juni, hvor han tegnet et mer positivt bilde av utviklingen i eurosonen.

Torsdag var imidlertid stemningen en ganske annen.

– Det var et duete trekk. Det viser kanskje at de er litt skremt av eurobevegelsene den siste tiden, slik at de vil vente med innstrammingene, sier Bernhardsen.

Han påpeker at hvis en hadde tolket det direkte skulle det i teorien gitt utslag i en svekkelse av euroen. Men han tror Draghis uttalelser om at sentralbanken skal «diskutere de videre utsiktene for QE til høsten» var det avgjørende momentet.

– Alle vet at det de skal snakke om er hvordan de skal trappe ned obligasjonskjøpsprogrammet. Tross det Draghi sier er det kanskje det markedet ser – at det går mot en nedtrapping, sier økonomen.

Det skal også nevnes at nok en svekkelse av den amerikanske dollaren bidro til å styrke euroen torsdag, etter at nyheten om spesialetterforsker i USA, Robert Mueller, planlegger å gå enda dypere i etterforskningen av Trump-familiens forbindelser.

Avhenger noe av USA

Om euroen skal videre opp er vanskelig å spå, sier Bernhardsen. Det hele avhenger også mye av hvordan markedet priser inn endringer fra den amerikanske sentralbanken.

– Markedet har blitt veldig beskjedent i forventningene der. Det er snakk om to renteøkninger herfra og ut 2019.

Skulle forventningene snu i USA kan det dermed temme eurostyrkingen. Samtidig kan nyheter om nedjusteringer av verdipapirkjøpene fra ESB utover høsten åpenbart styrke euroen videre.

Bernhardsen tror ESB vil trå varsomt fremover for å forhindre en tilstramming i de finansielle forholdene.

– En kraftigere tilstramming enn hva som kanskje ligger til grunn ut fra pengepolitikken vil være uheldig, fordi det kan drepe oppgangen i inflasjonen, sier han.

Les også

Oljeprisen over 50 dollar: – Bør se 53–54 dollar ganske raskt

Kan ikke utelukke utsettelse

Tidligere har man sett at Draghis uttalelser har sterk virkning på markedet. Denne gangen kan det se ut som sentralbanksjefen ikke helt lykkes i å holde markedet rolig.

Å forsøke å tone ned stemningen vil antagelig heller ikke ha noen effekt nå, tror Bernhardsen.

– Problemet er at man allerede har sett hvilken vei det går, at det skjer en nedtrapping til høsten, uavhengig av hva Draghi sier nå.

– Kan det gå så langt at han må utsette nedtrappingen?

– Skulle markedet virkelig stikke av gårde, så kan man ikke utelukke det. Men det er mest sannsynlig at vi får en nedtrapping fra neste år, sier Bernhardsen.

Les også

Kraftig dollarfall etter at Trumps helsereform gikk i vasken

Spår euro på 1,20

Draghi sa ingenting om tidsrammen for innstramminger i pengepolitikken på rentemøtet. Men analytikere forventer at ESB i september vil annonsere planer om nedtrapping fra begynnelsen av 2018, skriver CNBC.

– Investorer tror at ESBs QE-program vil gå ned til 40 milliarder euro per måned i løpet av fjerde kvartal i 2017 og at de negative innskuddsrentene vil gå. Dette har vært mitt syn de siste tre månedene, og jeg antar at QE vil ende i andre kvartal i 2018, sier Bob Parker i Quilvest Investment Management til CNBC.

Parker tror også det er gode muligheter for at euroen vil komme helt opp i 1,20 dollar innen utgangen av året, og styrke seg ytterligere til 1,25 i 2018. Han begrunner spådommen med at nøkkeltallene fra Europa viser en oppadgående trend, samt svake inflasjonstall fra USA som kan antyde at Fed vil moderere takten i sin planlagte renteheving.

Bernhardsen i DNB har ikke helt tilro til den spådommen.

– Prognosene våre tilsier ikke at euroen skal opp i 1,20 i år. Vi har tro på at Fed skal levere mer enn det markedet priser inn. Men det er en vanskelig beslutning, for europeisk renter er ekstremt lave, og hvis det først begynner å gå der så kan det gå mye, sier økonomen.

Les også

Ferske SSB-tall: Kraftig økning i tillatelser for boligbygging

Les også

Fortsatt «ekstremt svak», men: Nå øker appetitten på norske kroner

Les også

Moody's: Mangel på brexit-deal kan sende Storbritannia ut i resesjon

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Mario Draghi
 4. EU
 5. Dollar
 6. Økonomi

Flere artikler

 1. Dette venter ekspertene fra Draghi

 2. Draghi holder seg til planen

 3. Tror denne mannen halverer krisepakken

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

 6. Selv i Hellas lysner det for eurosonen