- Islamister angriper Iraks største oljeraffineri

Sunnimuslimske islamister angriper Iraks største oljeraffineri Baiji, opplyser sikkerhetskilder.

STENGT: All utenlandsk personell ved Iraks største oljeraffineri er evakuert.

Thaier Al-sudani
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Også ansatte på raffineriet bekrefter angrepet, som blant annet er begynt med bruk av bombekastere og maskingevær. Raffineriet ligger nord i Irak.

Angrepet begynte klokken 4 natt til onsdag lokal tid, som tilsvarer klokken 3 norsk tid, mot to av hovedportene til anlegget.

En granat traff et lager for reservedeler, og store mengder røyk stiger opp fra bygningen.

Les også

Iraks største oljeraffineri stengt

Sikkerhetsstyrker evakuerte utenlandske ansatte fordi man fryktet et angrep. Raffineriet har vært beleiret av sunnimuslimske, militante ekstremister siden i forrige uke. Ekstremistene omringet raffineriet tirsdag.

Demper investeringslyst

Forrige tok islamistiske krigere seg inn i byen Mosul nord i Irak. Allerede da opplyste det statlige oljeselskapet North Oil at kampene i byen hadde ført til stans i arbeidet med å reparere oljerørledningen som strekker seg fra irakiske Kirkuk til Ceyhan i Tyrkia. Kort tid etter dette ble kjent, meldte flere nyhetsbyråer om at opprørerne hadde tatt seg inn i oljebyen Baiji.

Onsdag ble det altså klart at landets oljeindustri nå er under direkte angrep. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea understreket i forrige uke at krigshandlingene kunne få store konsekvenser for investeringsviljen i landet.

Les også

Slik kan kampene i Irak ramme oljemarkedet

\- Irak er et av landene med det største potensialet til å øke produksjonen fremover. Teoretisk sett er potensialet like stort som hos Saudi-Arabia og Russland, og i motsetning til andre steder har de åpnet for utenlandske selskaper. Men potensiale er én ting. Gjennomføringsevnen er noe annet, sa hun til E24.

Saltvedt var ikke alene om å frykte for oljeindustrien i Irak.

- Overtagelsen av Mosul vil mest sannsynlig sette en stopper for investeringene i olje og gass i området. Hvem vil synke hundrevis av millioner eller milliarder i et område der ISIL kan angripe når som helst, sier Midtøsten-ekspert Paul Sullivan ved Georgetown University til Bloomberg.

Svært nær

Det norske oljeselskapet DNO driver produksjon på Tawke-feltet i Kurdistan, som ligger svært nære kampene i Mosul-området. Feltet er en svært viktig del av selskapets produksjon. I en oppdatering datert den 5. juni meldte det norske selskapet at produksjonen i Tawke hadde nådd 120.021 fat per dag i mai.

Nyheten om krigshandlingene sendte oljeselskapets aksjer rett ned på Børsen i forrige uke. Onsdag er selskapet imidlertid opp 0,38 prosent til 21,08 kroner.

Les også:

Iraks største oljeraffineri stengtIrak-krisen sender oljeprisen til værs: USA og OPEC kan dempe fremtidige sjokkDNO: - Vi er ikke berørt av Irak-urolighetene

Flere artikler

  1. - Det verste som kunne ha skjedd

  2. Iraks største oljeraffineri stengt

  3. ISIL hevder å ha full kontroll over Iraks største oljeraffineri

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Oljeraffineri i Irak erobret

  6. BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere år