Italia nekter å gi etter for EUs budsjettpress: Ber innbyggerne forberede seg på tøffere tider

Italienske myndigheter vil ikke føye seg etter EUs budsjettkrav og ber landets innbyggere forberede seg på tøffere tider.

BUDSJETTPRESS: Italias visestatsminister Luigi Di Maio sier landet ikke vil føye seg etter press fra EU.

Foto: Andrew Medichini AP
  • E24
Publisert:

Italias regjering nekter å føye seg etter EUs krav om å kutte i utgifter, gjeldsoppbygging og redusere anslag for økonomisk vekst, ifølge nyhetsbyrået AFP og tyske Die Welt.

– Budsjettet vil ikke bli endret, ikke balansen eller vekstprognosen. Vi er overbevist om at dette er det budsjettet som må til får å få fart på landet igjen, skal visestatsminister Luigi Di Maio ha uttalt etter et ministermøte tirsdag, der italienske ledere ferdigstilte et brev til EU-kommisjonen med denne beskjeden, ifølge Bloomberg.

EU-kommisjonen har allerede forkastet den italienske regjeringens budsjettforslaget én gang. Landet hadde frist til tirsdag med å levere et forbedret forslag.

Nå ligger ballen igjen hos EU-kommisjonen, som må bestemme seg for om den skal starte en prosess mot Italia for å bryte eurosonens budsjettregler.

Det kan gi Italia milliardbøter, men unionens ledere frykter det også kan styrke populistene frem mot valget til EU-parlamentet neste år.

Les på E24+

Italia er i trøbbel. Her er grunnen til at verden burde bry seg.

Vekstuenighet

I Italias forslag til EU har landet budsjettert med et underskudd på 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Det mener EU at er et «betydelig avvik» fra EUs regler.

I tillegg venter italienerne en vekst i bruttonasjonalprodukt neste år på 1,5 prosent, noe EU mener er for høyt, noe som igjen vil føre til at underskuddet vil bli enda større enn hva italienerne allerede har tatt utgangspunkt i.

EU mener at italienerne må anta en vekst på 1,2 prosent i 2019, og at underskuddet vil bli 2,9 prosent neste år og 3,1 prosent i 2020.

Les også

Italia nekter å godta EUs budsjettslakt

Ber innbyggerne bidra

Onsdag morgen melder Financial Times at italienske myndigheter forbereder seg på tøffe tider, og at de nå ber innbyggerne om å gjøre sitt, ved å kjøpe italiensk statsgjeld.

Italia har en av verdens største offentlige gjeldsposter, og er avhengig av utenlandske investorer til å kjøpe gjelden, slik at de får betalt ned den gamle gjelden år etter år.

Statsgjelden ligger allerede på mer enn det dobbelte av EUs øvre grense for land i eurosonen.

Den siste tidens utvikling har skremt bort mange utenlandske investorer, og nå går myndighetene etter sparepengene til vanlige folk.

Nå vil staten gi skattefordeler til de som velger å kjøpe statsobligasjoner.

Les også

Reuters: Italia venter historisk EU-avslag

Les også

– Italia kan gjøre brexit til en liten hendelse

Les også

– Ikke usannsynlig at italienske renter når kritiske nivåer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

  2. Fire år siden renten på italienske statsobligasjoner var så høy

  3. Italia avviser euroexit

  4. Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

  5. – Italia kan gjøre brexit til en liten hendelse